Web Analytics

Pastila de frumos. Simpozion tehnico-ştiinţific al celei de-a 47-a ediţii a Simfoniei Lalelelor, 19.04.2024

de | 17.04.2024 15:14 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

Vineri, 19 aprilie, peste două zile, debutează ediția a 47-a a Simfoniei Lalelelor. La origini, această manifestare Tehnico-Științifică, născută din revelația produsă în viața piteștenilor după scoaterea lalelelor în spațiul verde public (1973) – alături de banalele panseluțe – a fost concepută ca o dezvoltare a deschiderii (într-o perioadă gri a existenței noastre) către evenimente culturale de înaltă spiritualitate care să ne mai aducă un dram de bucurie, de diversitate, în cotidianul îngust, banal, plafonat. Alături de un oraș înțesat de lalele, „Simfonia” a început cu două componente: „Expoziție de flori, aranjamente florale, plante de apartament și dendrologice” și „Simpozionul Tehnico-Științific”.

Standurile Expoziției, deși numai 20 la prima ediție (1978), realizate după toate regulile peisagistice și ale designului, prezentând flori (plante) nemaivăzute, în aranjamente-adevărate creații artistice, au produs admirația miilor de vizitatori. Reproduc consemnarea, în Cartea de impresii, a unei eleve de 16 ani, după vizitarea Expoziției: „Am descoperit astăzi, pentru prima dată în viața mea, o lume mirifică de flori, de culori, de plante ornamentale, cu mare măiestrie prezentate. Plec de la această expoziție mai bogată, liniștită, cu gânduri înalte și curate”. După prezentarea standurilor oficialităților, realizatorii acestora, profesori universitari, cercetători, ingineri peisagiști, arhitecți, au făcut o vizită la spațiile verzi ale Piteștiului (cu aprecieri deosebite pentru cum arăta atunci Expo-Parcul), după care, în sala mare a Teatrului „Alexandru Davila”, au participat, cu referate, la Simpozionul Tehnico-Științific. Acestea au fost în continuare organizate la primele 15-20 ediții ale „Simfoniei”, după care au fost abandonate.

Citește și Pastila de frumos. Ce bine şi ce frumos ar fi!

Simpozionul de anul acesta, organizat la I.C.D.P. Mărăcineni (vineri, 19 aprilie, ora 16) își propune să reînnoade firul acestor evenimente dorite a deveni adevărate conclave cu prezența notabilităților – naționale și internaționale – din domeniul spațiului verde și al florilor. Simpozionul actual își propune următoarea tematică și autori: 1. „Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni”, dr. Mihai Coman. Va fi prezentată activitatea institutului și contribuția la dezvoltarea modernă a pomiculturii românești, precum și numeroasele fire care leagă pomicultura de spațiile verzi, flori, dendrologie. Actualul Institut, devenit Trust de Cercetări pomicole în 1978, deține, de fapt, conceptul intelectual al Simfoniei Lalelelor, fiind coorganizator inițial, alături de Primăria Pitești. 2. „Simfonia Lalelelor. Trecut-Viitor”, dr. ing Ilarie Isac. Trecutul fiind îndeobște cunoscut, se va insista asupra elementelor ce condiționează perenitatea acesteia și cu deosebire continua ei înălțare, respectiv menținerea caracterului tehnico-științific și talia internațională. 3. „Bujorul-simbol al primăverii și Floare națională a României”. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, prof. dr. Florin Toma; 4. „Laleaua galbenă din Clesura Dunării”, prof. dr. Constantin Zaharia. Imagini cu cățărarea acesteia pe stânci. Monument al naturii protejat de lege; 5. „Laleaua pestriță de Botoșani”, florist Cătălina Moisa, tehn. Marian Popescu. Imagini dintr-o rezervație alăturată unei păduri-arie protejată, înflorită anul acesta cu o lună mai devreme. 6. „Thuia, o valoare estetică și utilitară – în pericol!”, ing. Ion Viscol. Componentă de bază în amenajările peisagiste și pe aliniamente, este atacată și se usucă masiv, an de an. Se prezintă soluții salvatoare. 7. „Oportunități de finanțare prin PAC pentru dezvoltarea floriculturii”, Centrul Universitar Pitești, conf. Univ. dr. Cristian Popescu; 8. „Caracterizarea fenotipică a unor varietăți de lalele și impactul lor în peisagistică”, Centrul Universitar, studentă Meziana Pârva; 9. „The Transylvania Florilegium”. Album cu 120 de planșe de flori de pe pajiștile Transilvaniei, finanțat de Prințul Charles, istoric, jurnalist Ion M. Ioniță; 10. „Schiță-Proiect. Grădină botanică – Pitești”, dr. ing. Ilarie Isac, dr. ing. Valentina Isac; 11. „Colecția cu 600 varietăți lalele”, Pătroaia, patron Gabriel Pop.
După sesiune, doritorii pot vizita laboratoarele și livezile, în care, spre toamnă, sunt așteptați la recoltarea fructelor.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. O lege de protecţie – scut pentru neimplicare

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *