Web Analytics

Pâine: 50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!

de | 14.01.2022 11:22 | Actualitate



InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România. 50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup S.A., S.C. Boromir Ind S.R.L., Oltina Impex Prod Com S.R.L., Velrom S.R.L., Smart Food Solutions S.R.L., Vel Pitar SA.    

 Citește și: Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor

 Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele: Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:
Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
 Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție; Amestec panificatie într-o proporție cuprinsă între 66.7 și 69.4% din compoziție. 

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie,
4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%,
4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%.

 Din punct de vedere al tipului de făină:
 44% menționează tipul de făină utilizat.  Din punct de vedere al pasteurizarii: 16% din produse au menționat că sunt pasteurizate.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele       

 Din punct de vedere al mentionării provenienței ingredientelelor principale:
66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

 Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4: 8% din produse au în compoziție 4 E-uri; 4% din produse au în compoziție 3 E-uri; 14% din produse au în compoziție 2 E-uri; 24% din produse au în compoziție 1 aditiv; 50% din produse nu au în compoziție E-uri. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel: 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300); 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200); 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine:
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g.
Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g.
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu acizi grași în compoziția lor.

CITEȘTE ȘI: Unor case neîngrijite din Piteşti li s-a majorat impozitul cu 500%. Printre ele, şi casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă

Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g.
Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g.
Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g 
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
2%
 dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
2%
 dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este jurnaluldearges.ro-paine-50-cu-e-uri-pana-la-7g-de-zaharuri-si-23-g-sare-per-100g-de-produs.jpeg

„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”
-Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons



Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole