Oltchim va fi privatizată, cel mai probabil, fără rafinăria Arpechim

de | 16.10.2013 22:09 | Politica si Administratie

Viitorul proprietar al Oltchim va fi cunoscut cel mai probabil în această iarnă, iar procesul de privatizare al entităţii Oltchim II se va prelungi până în primăvara anului viitor, au declarat recent reprezentanţii combinatului, fără a da vreo speranță în ceea ce privește o posibilă înglobare a rafinăriei Arpechim în această entitate.
Astfel, potrivit conducerii Oltchim, după ce vor intra în contul combinatului creditele de la Piraeus Bank, Transilvania Bank şi suma obținută din vânzarea secţiei Ramplast, se va trece la etapa înfiinţării entităţii Oltchim II, o societate nouă, degrevată de datorii şi care va fi scoasă la privatizare.
„Sumele propuse pentru a intra în contul combinatului sunt aproximativ 6 – 6,5 milioane de euro de la Piraeus, 2 – 2,5 milioane de la Transilvania Bank şi să sperăm că în jur 6 – 7 milioane după vânzarea Ramplast. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru recapitalizarea Oltchim în sensul de a porni anumite secţii, de a achiziţiona materii prime pentru procesul de producţie şi cel mai important aspect, pentru înfiinţarea Oltchim II. Valoarea acestei societăţi se ridică la 274 de milioane de euro. Oltchim II cuprinde secţiile funcţionale, electroliza I şi II, PVC, monomerii, platforma Bradu etc. Oltchim I va rămâne cu datoriile şi cu instalaţiile care nu au nicio perspectivă de repornire şi care nu au mai fost folosite de mult timp”, a declarat în acest context  liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.
Procesul de privatizare al Oltchim II se va întinde pe o perioadă de cel puţin 30 de zile, iar reprezentanţii combinatului spun că „cel mai sigur acesta se va face prin negociere directă cu cei interesaţi de achiziţionarea acestuia şi probabil că în iarnă se va cunoaşte viitorul proprietar de la Oltchim, dar finalizarea procesului va avea loc în primăvară”. În afara ruşilor de la Oil Trade Gas, care au avut discuţii cu OMV pentru rafinăria Arpechim, restul companiilor interesate de Oltchim nu au menţionat nimic de activul de la Piteşti. Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii