Web Analytics

Ocolul Silvic Vidraru a făcut împăduriri la Molivişu imediat după ce Garda Forestieră a constatat defrişări ilegale pe aproape un hectar

de | 25.05.2017 12:56 | Dezvăluiri

6 molivisu# Donațiile intempestive de terenuri de la Molivișu, urmate de împăduriri precipitate # Șeful Direcției Silvice Argeș spune că defrișările și reîmpăduririle s-au făcut legal: „Concluziile Gărzii Forestiere nu sunt corecte”
Cine pe cine acoperă în scandalul Molivișu? O întrebare la care urmează să răspundă procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. Controlul făcut de Garda Forestieră  Prahova în perioada 22 martie -7 aprilie 2017, după sesizarea CJ Argeș, control care a evidențiat defrișări ilegale pe 9.000 de metri pătrați, a precipitat și mai tare lucrurile la Molivișu. Ocolul Silvic Vidraru s-a grăbit să reîmpădurească heirupist 4.000 de metri pătrați în contul celor 9.000 de metri pătrați pe care Garda Festieră a concluzionat că s-au tăiat ilegal arbori. Că totul s-a făcut pe repede-nainte o demonstrează perioda vizată (martie-aprile 2017, imediat după control) în care au fost plantați cei 2.000 de puieți cu care se încearcă spălarea păcatelor megaproiectului de turism al Argeșului. Un proiect care s-a evidențiat mai mult prin interesele personale ale unora și mai puțin prin realizări. Conducerea Direcției Silvice Argeș spune însă despre concluziile Gărzii Forestiere că n-ar fi tocmai conforme cu realitatea și că va sesiza Ministerul Mediului cu privire la anumite informații catalogate drept eronate.

Pripita reîmpădurire ce a urmat controlului Gărzii Forestiere de mediu s-ar fi făcut, potrivit unor surse, la fel de dubios ca şi defrişarea, întocmai pe tiparul donaţiilor efectuate anterior și inopinat de familia fostului preşedinte al ADI Molivișu, Pavel Bârlă, proprietara unor terenuri situate nu întâmplător de jur împrejurul pârtiei, și de bucureșteanul Liviu  Dumitrescu, un alt deținător misterios de teren privilegiat, care, brusc, au făcut gesturi caritabile fix după ce s-a îngroșat gluma la Molivișu. De ce dubios? Pentru că până în primăvara acestui an, nici vorbă de vreo împădurire în contul celor 4.000 dintre cei 9.000 de metri pătrați la care face referire Garda Forestieră. În plus înainte de începerea plantării puieților, mai exact încă din toamna lui 2016, trebuia făcut un deviz de plantare, care, potivit acelorași surse, n-ar fi existat. Mai mult decât atât, oficialii Ocolului Silvic Vidraru s-ar fi rugat cu cerul și pământul de autoritățile de la Arefu să-i lase să se pună pe reîmpădurit, după amintitele verificări și după ce CJ Argeș a prezentat confirmarea Gărzii că suspiciunile privind defrișările ilegale se confirmă.
Potrivit Gărzii Forestiere Ploiești, suprafața de 9.000 de metri pătrați  (teren pe care a fost amplasată și fundația stației de plecare a instalației de transport prin cablu, precum și doi stâlpi ai instalației) a fost afectată nu doar prin defrișarea vegetației forestiere fără drept (ilegal),  ci și  prin decopertarea stratului de pământ de la suprafață, terasarea suprafeței defrișate și decopertate, plus realizarea de construcții ilegale în zonă. Altfel spus, multiple ilegalități.
Sunt acuzații pe care conducerea Direcției Silvice Argeș le infirmă, la fel cum infirmă și acuzațiile potrivit cărora nici reîmpădurirea nu s-ar fi făcut cu respectarea legislației. Directorul D.S. Argeș, Armand Chiriloiu, precizează că atât pentru suprafața intrată în atenția Gărzii Forestiere de mediu (cei 9.000 mp pe care se află stâlpii instalației de schi, în contul căreia au fost reîmpăduriți 4.000 de mp) cât și pe cea de 11,4 hectare, care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier național (prin HG 448/2014) pentru realizarea pârtiei de schi, s-a făcut inclusiv cu respectarea termenului legal.

Garda Forestieră Ploiești: „Au fost încălcate prevederile Codului Silvic”

Afirmație lui Armand Chiriloiu contrazic însă concluziile Gărzii Forestiere care a arătat că cel puțin „suprafața de 11,4 ha adusă în compensare, în urma scoaterii definitive din fondul forestier a suprafeței necesare construirii pârtiei de schi Molivișu, nu a fost reîmpădurită în două sezoane de vegetație de la data aprobării scoaterii, fiind încălcate, astfel, prevederile Codului Silvic, cât și ale hotărârii de guvern”.

Armand Chiriloiu: „Ne vom adresa Ministerului”

6 chiriloiuCât despre suprafața pe care se află stâlpii instalației de schi și pe care Garada Forestieră arată că s-au defrișat 9.000 de metri pătrați de pădure, Armand Chiriloiu spune că lucrurile n-ar sta întocmai ca în raport, argumentând că o mare parte din respectiva suprafață reprezenta o haldă de steril, pe care, în  consecință, nu putea fi vorba de vegetație forestieră.
„Concluziile Gărzii Forestiere nu sunt corecte. Ne vom adresa Ministerului (n.red. Ministerului Mediului)”, a precizat directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu.

Din 2019 se poate schimba destinația suprafețelor scoase din fondul forestier

Doar doi ani au mai rămas până la expirarea termenului în care cele 11,4 hectare scoase definitiv din fondul forestier sunt imobilizate cu destinația pentru care a fost efectuată procedura – aceea de a crea o infrastructură de turism.  Potrivit HG nr. 448/2014 privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, cu compensare, a terenului în suprafaţă de 11,4 ha, proprietate publică a comunei Arefu, „se interzice schimbarea destinației obiectivului «Crearea infrastructurii generale și specifice activităților de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu, Pârtia de schi A1 și instalația de transport pe cablu aferentă» mai devreme de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri (nr. 2 iunie 2014, data publicării în Monitorul Oficial). Practic, din iunie 2019 se poate schimba oricând destinația suprafeței amintite.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii