Web Analytics

Obiective istorice de interes din Piteşti şi Curtea de Argeş

de | 30.03.2023 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

În cele ce urmează vom prezenta obiective istorice de interes din municipiile Pitești și Curtea de Argeș. Este vorba despre Parcul 1907 sau Grădina publică, despre Poarta eroilor și Banca populară din Pitești și despre Casa Călinescu și Casa Cioculeștilor din Curtea de Argeș.

Parcul 1907 sau Grădina Publică din Pitești

Parcul 1907 sau Grădina Publică se află în centrul municipiului Pitești. Situată între două clădiri-monument, Muzeul Județean Argeș și Cercul Militar, Grădina Publică constituie unul dintre cele mai reprezentative peisaje urbane ale Piteștiului. Poziția centrală a acesteia în raport cu orașul îi conferă un caracter unic. În Parcul 1907 este amplasată Statuia I.C. Brătianu, operă a sculptorului Lucian Irimescu, iar în apropiere se află și Biserica Mozaic – Sinagoga Pitești, declarată monument istoric datorită arhitecturii sale deosebite. Opera sculptoriței Veturia Ilica, Monumentul ”1907”, realizat în piatră, a fost dezvelit la 5 martie 1960 în Grădina Publică (azi Parcul 1907). În noaptea de 14-15 mai 2008, statuia a fost demontată și fixată pe un nou soclu, la întretăierea bulevardului Republicii cu strada Victoriei, în locul ei fiind amplasată statuia în bronz a lui Ion C. Brătianu, dezvelită la 25 mai 2008.

Poarta Eroilor Argeșeni din Pitești

Poarta Eroilor, numită și Poarta Eroilor Argeșeni este un monument aflat în municipiul Pitești, strada Trivale, la intrarea în fosta garnizoană a Regimentului 4 Dorobanți. Dezvelit la 28 septembrie 1926, monumentul a fost construit sub forma unei porți tradiționale românești, fiind lucrat din zidărie pe fundații și soclu din piatră și acoperit cu țiglă. Deasupra bolții cu amplă deschidere, spre stradă, stă scris cu majuscule arhaice proeminente ”POARTA EROILOR”, iar pe arcada din interior o explicație succintă ”Pentru țară, pentru glorie și drapel”. Pe stâlpi sunt înscrise denumirile localităților unde s-au desfășurat operațiunile militare în anii 1916-1917 și numele a sute de militari căzuți la datorie în campaniile din 1877-1878 și 1916-1918. Având statura impunătoare a unui arc de triumf, poarta se vrea a fi un omagiu celor peste 1.100 de eroi argeșeni căzuți pentru înfăptuirea unității naționale. Poarta Eroilor Argeșeni a fost restaurată în anul 1971. Poarta Eroilor din Pitești este un monument evocator, reprezentativ pentru județul Argeş, ridicat din iniţiativa colonelului Barbu Pârâianu, în memoria ostaşilor Regimentului Nr. 4 Dorobanţi, căzuţi la datorie în timpul participării României la Primul Război Mondial (1916-1918). Monumentul reprezintă astăzi unul dintre punctele de atracţie ale parcului Trivale din Pitești.

Citește și Mascații au călcat azi Casa Memorială din Dobrești a lui Ion Mihalache. DIICOT îl cercetează pe omul de afaceri care a cumpărat-o

Citește și Lucrările la Casa memorială a Elisabetei Rizea merg anevoios din lipsă de bani

Banca Populară Pitești

Banca Populară (denumită și Palatul Aquila) este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Pitești. Instituția a fost înființată în 1898, sediul fiind dat în folosință în 1912. Numită și Palatul Aquila, clădirea a avut, în decursul anilor, diferite destinații, printre care, din 1956, Filiala Băncii de Stat a R.P.R., 1959 – Cinematograful „Muncitoresc”, devenit apoi „Modern”, 1972 – Clubul Tehnic al Tineretului și în zilele de astăzi – Sebastian Papaiani.

Casa Călinescu din Curtea de Argeș

Casa Călinescu este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Clădirea a aparținut lui Armand Călinescu, fost prim-ministru al României, asasinat de legionari în septembrie 1939. Valoroasă prin partiul tradițional specific Argeșului și Muscelului, cu parter supraînălțat peste pivniță și prispă cu stâlpi de lemn pe întreaga fațadă de sud. Prim-ministru al României în perioada 7 martie – 21 septembrie 1939, Armand Călinescu s-a născut la Piteşti şi a locuit mai multe perioade de timp la Curtea de Argeş. Casa pe care a deţinut-o la Curtea de Argeş devenind monument istoric. Armand Călinescu a fost asasinat în Bucureşti pe 21 septembrie 1939, de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu. Armand Călinescu îşi doarme somnul de veci la Curtea de Argeş, în cavoul familiei.

Casa Cioculeştilor de pe cea mai veche stradă din Curtea de Argeș

Casa Cioculeştilor se află pe strada Armand Călinescu, fostă Chivărari. Această stradă este probabil cea mai veche din oraş, fiind legată de întemeierea Ţării Românești de către Radu Negru Voievod care a adus cu el de peste munţi şi chivărari saşi. Chivărarii erau acei meşteşugari deosebit de greu de găsit care confecţionau coifuri pentru cavaleri. Chivărarii au părăsit Argeşul în urma adoptării luteranismului, fapt considerat intolerabil de către Petru Cercel. Casa este finalizată în 1851 şi impresionează prin starea excelentă de conservare. Are o prispă spaţioasă şi pivniţă îndestulătoare, tăvănită cu grinzi de stejar, patru camere dispuse simetric şi un acoperiş tradiţional. Este situată chiar lângă casa în care a copilărit Armand Călinescu, prim-ministru al României în perioada 1938-1939, asasinat de legionari. Despre Cioculeşti nu se cunosc foarte multe lucruri. Ştim că erau proprietari de terenuri agricole şi veniturile lor proveneau din cultura pământului. Chiar dacă nu s-au remarcat în mod special, Cioculeştii au lăsat oraşului una dintre cele mai frumoase case.

Citește și Nicio casă memorială în Piteşti!

Citește și Adio, casă memorială! Casa „Liviu Rebreanu” devine casă privată

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *