Nicio casă memorială în Piteşti!

de | 29.09.2022 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

Drept dovadă pentru valoarea culturală a înaintașilor noștri, trebuie spus, cu amărăciune, că în Pitești nu există nicio casă memorială. Una ce ar fi putut deveni obiectiv turistic. Niciun scriitor important nu s-a născut aici, deși ne lăudăm cu cei care au fost trăitori, pentru scurte perioade, precum Cezar Baltag, Daniel Turcea, Ion Minulescu etc, Ileana Mălăncioiu și Gabriela Adameșteanu fiind în viață.

Și dacă nu am avut scriitori, poate că am avut pictori. În primul rând, pe pictorul Costin Petrescu. Acesta a avut o casă pe strada Egalității în care s-a născut și a trăit, și care a purtat multă vreme o plăcuță din marmură pe care scria: „În această casă s-a născut pictorul Costin Petrescu, 1872-1954, autorul lucrării «Marea Frescă a Neamului» de la Ateneul Român”.

Citește și Unor case neîngrijite din Piteşti li s-a majorat impozitul cu 500%. Printre ele, şi casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă

Cu câțiva ani în urmă, plăcuța a dispărut. Deoarece casa nu a fost declarată monument istoric, Mari­an Anghelescu, noul proprietar, a obținut toate avizele pentru a demola parțial fațada și a supraetaja partea din spate a casei. În final, omul de afaceri Mari­an Anghelescu, care deține firma „Deck Birotica Group”, ce funcționează în clădirea înaltă ce s-a ridicat lipită de casa natală, a demolat întreaga casă, fără aprobarea primăriei, care intenționa să o transforme în casă memorială, și a făcut în locul ei o parcare pentru firma sa.
Ar mai fi putut fi casă memorială imobilul ce i-a aparținut pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna, de pe strada Armand Călinescu. Prin 2018 a fost scoasă la vânzare, deși fațada este extrem de degradată. S-a păstrat, deși casa nu face parte dintre monumentele istorice din oraș, plăcuța pe care abia se mai poate citi: „În această casă s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpăna (1886-1975), maestru emerit al artei din R.S. România”.

Trist. Noroc cu casele memoriale de la Teiu („Vladimir Streinu”, Nămăești („George Topârceanu”), Căpățâneni („George Stephănescu”), Leordeni („Dinu Lipatti”) și Nucșoara („Elisabeta Rizea”). Cinci case memoriale în județul Argeș este, iarăși, foarte puțin!

Citește și Lucrările la Casa memorială a Elisabetei Rizea merg anevoios din lipsă de bani

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *