Web Analytics

Oaspeţi din cinci ţări au mâncat bulz de Dâmbovicioara şi au jucat hora de la Bascov

de | 6.09.2012 12:56 | Actualitate

# Delegaţie multinaţională în Argeş. O delegaţie multinaţională s-a aflat săptămâna trecută în Argeş, cu prilejul  conferinţei internaţionale „Winning in Tiwwnning” (Prin înfrăţire câştigăm), componentă a programului „Europa pentru Cetăţeni”. Oaspeţi din afară au fost astfel Mudite Priede, Zane Duze şi  Paulis Barons, secretarul general şi consilierii de relaţii externe şi cel pe probleme tehnice  al Asociaţiei Letone a Administraţiei Locale şi Regionale, Dobrin Mihaylov Savchev – Viceprimar al oraşului Gabrovo, Desislava Yordanova Koleva – expert în cadrul Direcției de „Dezvoltare Durabilă”, Departamentul „Proiecte şi dezvoltare economică” Gabrovo, Jimmy Magro – secretarul executiv şi Maureen Azzopardi – asistent biroul de proiecte europene de la Asociaţia Consiliilor Locale din Malta, Toivo Riimaa – directorul executiv al Asociaţiei Oraşelor din Estonia şi Elena Sapp – primar Paide, iar din Irlanda a participat Norella Flynn, reprezentând Listowel, localitate înfrăţită cu Comunitatea Montană Iezer Muscel în 2009.   Schimbul de experienţe şi bune practici a fost un obiectiv vizat în cadrul dezbaterilor dar „în calitate oficială parcă suntem alţii”, după cum aprecia directorul eston Toivo Riimaa. Adevărata cunoaştere se poate realiza doar în cadru neoficial, aşa că  delegaţiile străine au avut parte de un program încărcat de vizite, în care au avut  astfel posibilitatea să vadă adevărata Românie, cu oamenii şi peisajele ei. Deşi reprezentanţi ai cinci naţiuni diferite, membrii delegaţiei se cunoşteau între ei pentru că seminarii pe alte teme, în cadrul aceluiaşi proiect, au mai avut loc şi în celelalte ţări, cei cinci fiind deja parteneri tradiţionali. În plus, o parte dintre oaspeți mai fuseseră în România cu prilejul altor proiecte derulate în comun. Însă, aşa după cum aveau să declare, au revenit cu mare plăcere şi ar mai face-o oricând din nou, plăcut surprinşi atunci când au constatat că poate ceea ce auziseră despre ţara noastră nu corespundea adevărului.  Confirmând ospitalitatea, calitate prin care de obicei ne facem remarcaţi la noi în ţară şi ţinând să demonstreze acest lucru, autorităţile judeţene şi cele locale s-au străduit să le facă oaspeţilor şederea cât mai plăcută pe meleaguri argeșene.

Primarul din Domnești a cântat și i-a servit pe oaspeți cu vin roze

Astfel,  în prima seară, dovedind calităţi vocale excepţionale în afara celor de bun administrator,  primarul comunei Domneşti, Nicolae Smădu, a întreţinut atmosfera și a cântat alături de directorul Casei de Cultură din Câmpulung, Sergiu Cicu. În pauzele dintre melodii, „nea Năică”, cum îl ştiu domnişanii pe primar, nu mai prididea turnând în pahare vestitul său vin roze de Recaş, glumind şi întreţinându-se cu toată lumea în limba franceză.  A doua zi, primarul comunei Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu i-a răsfăţat pe musafiri cu bunătăţi gastronomice la stâna personală, unde a servit cu mâna sa ţuică şi palincă, preparate vânătoreşti, celebrul bulz din brânză de burduf învelit în mămăligă aburindă, şi urdişoara dulce acrişoară care a încântat papilele gustative ale tuturor mesenilor. Evident că ochii şi sufletul trebuiau  bucurate la rândul lor aşa că, după o zi toridă de sfârşit de vară, drumeţii au intrat pe Cheile Dâmbovicioarei şi au petrecut clipe de neuitat în peştera de aici, unde ghidul, o fetiţă de doar 7 ani,  ştie să vorbească minute în şir despre fiecare stalactită şi stalagmită şi despre formele ciudate săpate de către apă în piatră, fiecare cu povestea ei care de care mai fantastică.

Letonii, estonii, bulgarii şi maltezii au chefuit la Star, la invitația primarului din Bascov

În cea de a treia zi, oaspeţii noştri au putut afla mai multe despre legenda lui Dracula, dar şi adevărul istoric din spatele ei, într-un tur al „temutului” castel de la Bran. Aici au admirat peisajul spectaculos oferit de tot traseul dintre Argeş şi Braşov, pe care l-au parcurs la dus şi la întoarcere, neputându-se abţine să nu facă poze peste poze cu telefoanele mobile din mersul maşinii. Din bazarul de la baza castelului, au cumpărat suveniruri şi daruri pentru acasă, mirându-se de preţurile mici din România. Seara, locaţia aleasă a fost complexul turistic Star, de pe malul Argeşului, unde gazde desăvârșite au fost primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu şi consilierii săi locali.  Aici, primarul Stancu a făcut cinste cu o țuică bătrână de Bascov ținută în butoaie de dud și cu un vin de Segarcea, de amândouă au mers la casa sufletului, cum se spune. Drept dovadă, Dobrin, simpaticul primar bulgar din Gabrovo şi Jimmy Maltezul  (Jimmy Magro, şeful delegaţiei din Malta) s-au declarat fani ai licoarei gălbuie. Bucătarii de la Star au fost și ei la înălţime cu un meniu de excepție, dacă ne gândim la sarmalele, icrele şi cozonacul care ţi se topeau în gură, dar și la friptura de i-a făcut pe meseni să aprecieze nu doar calitatea, ci şi faptul că bucătăria românească se caracterizează prin naturaleţe. Veronica Dinu, solista ansamblului Doina Argeşului, rapsodul Cătălin Iancu, un virtuos al vioarei şi fiul său de  12 ani, care a încântat publicul cu ţambalul său vrăjit, i-au scos la hore şi sârbe pe oaspeți,  făcându-i să  dănţuiască până în zori. Asta, chiar dacă, puţine ore mai încolo, aveau să plece din nou la drum pentru a vedea oraşul Basarabilor şi apoi măreaţa construcţie comunistă, cu care şi astăzi ne mândrim, barajul Vidraru. Mai trebuie spus că, pe parcursul șederii lor în Argeș, participanţii la conferinţa internaţională au fost cazaţi într-o altă locaţie specială, respectiv hotelul Victoria din Piteşti şi s-au bucurat de ospitalitatea gazdelor de la Pensiunea Piscul Soarelui din Godeni, dar şi de cea a primarului Costel Bâlă de la Oarja. Ca o concluzie, în doar câteva zile le-am putut arăta străinilor câte puţin din ce avem noi mai bun şi mai frumos, sperând că aceştia au purtat în bagaje în afară de suveniruri, și un strop din ceea ce însemnăm noi ca naţie şi, în mod sigur, o imagine mai apropiată de realitate, despre români.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii