Web Analytics
scris joi, 02.11.2023

O scriitoare din Piteşti, de două săptămâni la morgă

Acum două săptămâni, Mihaela Sandu, o scriitoare din Pitești, a decedat pe un pat de la Spitalul Județean Argeș, la doar 48 de ani. Suferea de multiple boli și era chinuită de o cumplită obezitate. Deși avea certificat de persoană cu handicap, a dorit să muncească și, acum vreo 16 ani, a reușit să se angajeze la un centru pentru persoane cu handicap din Pitești. Era tare fericită că poate să ajute.
În plan literar a publicat puțin, deși a scris enorm. Era de o cultură înfiorătoare, veșnic ducea cu ea o plasă cu cărți. Participa la cenaclul lui Florentin Sorescu și la lansările de carte de la Centrul Cultural, până mai an, când nu a mai putut urca scările.

O scriitoare din Piteşti, de două săptămâni la morgă

Toată viața a fost de o singurătate absolută. Toți o ocoleau. O salutau, dar nu se opreau să o întrebe ce mai face. Suferea din cauza înfățișării ei. Anul trecut a rămas singură, decedându-i mama, care o îngrijea. Bașca, la serviciu, s-a trezit că e dată în judecată pentru a returna 20.000 lei, niște drepturi salariale speciale primite fără să le ceară, ci pentru că așa se stabilise de conducerea centrului la care lucra. O sumă enormă. A apelat la singurul prieten, poetul și avocatul Florentin Sorescu. Acesta a ajutat-o pro bono, a și câștigat procesul. Dar inima ei a cedat de supărare.

Citește și „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură” – „E important ca tinerii să știe și să transmită mai departe”

Acum, Mihaela Sandu zace la morga Spitalului Județean Argeș de două săptămâni. „Jurnalul de Argeș” și avocatul Florentin Sorescu au făcut demersuri pentru a fi înmormântată creștinește. Singura ei rudă este o mătușă din comuna Cocu, Oprea Lidia. Dar aceasta a refuzat să o înmormânteze, deși ar fi primit din partea Primăriei Pitești un ajutor de înmormântare suficient de mare.
Lucrurile au luat o direcție tragică. Spitalul Județean Argeș s-a adresat Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Pitești, pentru a-i identifica rudele (numai o rudă o poate scoate din morgă sau „cineva” de la Primărie). D.A.S. s-a adresat Poliției, dar Florentin Sorescu a pus la dispoziție contactul mătușei. Directorul Sorin Iancu de la D.A.S. a contactat-o pe mătușă, rugând-o să semneze o declarație prin care aceasta să spună clar dacă da sau nu se va ocupa de înmormântare. În plus, mătușa s-ar alege cu apartamentul Mihaelei Sandu. Dar mătușa Oprea Lidia a tot refuzat, până la această dată, să semneze declarația, în ciuda insistențelor. Abia după ce va semna declarația, prin dispoziție de primar, Mihaela Sandu va putea fi înmormântată de Primăria Pitești. Până atunci, o să zacă la morga de la Spitalul Județean. Prea singură în viață, prea singură și dincolo de moarte.

Florentin Sorescu ne-a declarat: „Mihaela este închisă într-o cutie frigorifică pe la Spitalul Judeţean Argeș întrucât ruda pe care o mai avea și-a declinat orice răspundere. Ironia de care a avut parte în timpul vieții continuă și după moarte. Pe fata asta nimeni nu a vrut-o, nici măcar morții. Și s-a făcut frig, din ce în ce mai frig. Iar din cele ce se văd, presimt că va urma o iarnă lungă, poate cea mai lungă din cele pe care le-am trăit.”
Sperăm că D.A.S., cu sprijinul autorităților locale din Cocu, ba chiar și al Poliției, prin noi rugăminți, va „smulge” declarația de la mătușă. Situația sfidează absurdul. Vă vom anunța când va fi înmormântată, poate vor participa la slujbă și câțiva scriitori. Toți au cunoscut-o pe Mihaela. Mai toți fug și acum de ea…

Citește și Atac la Uniunea Scriitorilor din România

Citește și Capodoperele din Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” revin în atenția publicului, prin digitalizarea galeriei

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *