Web Analytics
scris joi, 21.09.2023

Capodoperele din Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” revin în atenția publicului, prin digitalizarea galeriei

Comunicat de presă

Capodoperele din Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” revin în atenția publicului, prin digitalizarea galeriei

Capodoperele artei românești moderne și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș vor reveni în atenția publicului, începând cu această toamnă, în mediul online, după 4 ani în care colecțiile de artă din Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” au rămas inaccesibile publicului larg – ca urmare a demarării unui amplu proces de restaurare a imobilului care găzduiește galeria.

Citește și: Baschet la Pitești Arena. Sâmbătă, primul meci din Liga Națională

Muzeul Județean Argeș a demarat lucrările pentru digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” în scopul valorificării exponistice a patrimoniului, al încurajării consumului cultural și al democratizării accesului la cultură a publicului larg.

Proiectul fructifică evoluția tehnologică accelerată din ultimii ani și accesul facil la Internet în aproape orice colț al țării – ce fac din România un spațiu privilegiat pentru servicii culturale online. Astfel, proiectul răspunde și schimbării obiceiurilor de consum cultural, transferate din mediul offline către mediul online – schimbare accelerată și de restricțiile sociale din timpul pandemiei.

Citește și: Pitești. Demonstrații sportive în Piața Primăriei. Ce eveniment începe sâmbătă

Sub ghidarea muzeografilor, în cadrul proiectului se realizează curatoriatul și documentarea unui număr de aproximativ 150 de opere de artă din colecțiile muzeului, ce urmează să fie accesibile în galeria virtuală. Operele selectate în proiect sunt fotografiate, iar piesele cele mai reprezentative sunt filmate. Materialele foto-video rezultate vor fi procesate și, în baza acestora, va fi creată galeria digitalizată. Expoziția virtuală va fi testată și îmbunătățită, pe baza feed-back-ului oferit de vizitatori virtuali relevanți (elevi), după care va fi deschisă publicului larg.

În cadrul proiectului, Muzeul Județean Argeș a semnat parteneriate cu Liceul de Arte Dinu Lipatti și cu Școala Gimnazială nr 10 Marin Preda Pitești. Astfel, școlile vor implica elevii nu doar în testarea galeriei virtuale, ci și în explorarea galeriei în scop educativ-recreativ – în cadrul orelor de arte plastice sau în cadrul programului Școala Altfel.

Citește și: Baschet la Pitești Arena. Sâmbătă, primul meci din Liga Națională

Proiectul presupune colaborarea și alinierea unor specialiști din diverse domenii (muzeografi, profesori artă, copywriteri, fotografi, web designeri, UX, comunicare și PR, project management etc) și beneficiază de finanțare nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național, completată de o finanțare din surse proprii, asigurată de Consiliul Județean Argeș.

“În era digitală, când gratificarea imediată a devenit norma în materie de consum, nici consumatorii de artă nu fac excepție. Într-o lume în care accesul la bunuri și servicii culturale este posibil instant, oriunde și oricând, a venit momentul ca și lucrările de artă din colecțiile Muzeului Județean Argeș să fie deschise publicului de pretutindeni”, a declarat Lect. Univ. Dr. Cornel Popescu, Directorul Muzeului Județean Argeș.

În urma închiderii galeriei, în iulie 2019, odată cu începerea lucrărilor de restaurare a imobilului, operele de artă tezaurizate și valorificate expozițional de muzeu au intrat în conservare. Aproape 1.200 de lucrări de artă modernă și contemporană, dintre care opere reprezentative ale picturii românești, incluse în Patrimoniul Cultural Național, cu valoare națională și internațională – semnate de maeștri precum: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu – au rămas ascunse privirilor iubitorilor de artă.

„Digitalizarea muzeului este un un pariu cu prezentul, pentru că dorim să rămânem relevanți, în pas cu evoluția obiceiurilor de consum cultural și cu cea tehnologică. Dincolo de construirea unui spațiu virtual de cunoaștere și delectare artistică, dorim să creăm și un spațiu de stimulare a curiozității și de încurajare a creativității vizitatorilor. Ne-am propus să oferim vizitatorilor experiențe granulare, surprinzătoare prin accesul la detalii inedite – puțin probabile într-un timp de contact limitat cu operele de artă expuse în spațiul fizic al muzeului. Este un demers ce asigură actualizarea ofertei muzeale, dincolo de spațiul fizic al galeriei și o soluție binevenită pentru accesul publicului la operele de artă până la redeschiderea galeriei fizice. În online, cei interesați vor avea acces la experiențe estetice și de învățare unice, prin studierea sub lupă a artiștilor consacrați, pentru a le descoperi secretele sau doar pentru a se bucura de un patrimoniu artistic valoros. 

Mai mult, mizăm că această galerie virtuală va deveni un factor de fascinație și de atracție către spațiul fizic al Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Inițiativa își propune nu doar accesul vizitatorilor la operele de artă pe durata lucrărilor de restaurare a clădirii galeriei, ci și transformarea galeriei virtuale într-un adevărat ambasador pentru galeria fizică – ce prilejuiește vizitatorilor experiențe inefabile față în față cu originalul.

Prin aceste două oferte muzeale ce se completează și se susțin reciproc, suntem convinși că vom contribui și la împrospătarea imaginii Muzeului Județean Argeș și repoziționarea acestuia cu servicii cultural-recreative competitive”, a mai spus Directorul Muzeului Județean Argeș.

Proiectul de digitalizare a capodoperelor artei românești clasice și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș reprezintă o inițiativă în premieră pentru muzeele județene și pentru județul Argeș. În același timp, vorbim și de premieră națională – primul muzeu din țară fără specific de artă, care recurge la digitalizarea capodoperelor din patrimoniu.  

Deși redeschiderea Galeriei de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” era planificată pentru sfârșitul acestui an, întrucât la restaurarea clădirii de patrimoniu ce găzduiește galeria au fost descoperite picturi murale de la sfârșitul secolului al XIX-lea, lucrările de restaurare se vor prelungi cu timpul necesar restaurării acestora.

“Odată cu redeschiderea galeriei, arta modernă va fi admirată la ea acasă, într-un spațiu ce adaugă un plus de autenticitate experienței cultural-artistice din spațiul fizic al muzeului. Până atunci, însă, la finalizarea acestui proiect, în Noiembrie, vom invita iubitorii de artă de pretutindeni, vorbitori de limbă română, să se delecteze admirând unele dintre cele mai valoroase lucrări din patrimoniul muzeului în galeria virtuală – disponibilă online pe www.artepitesti.ro”, a încheiat directorul Muzeului Județean Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...