Web Analytics
scris miercuri, 04.10.2023

Atac la Uniunea Scriitorilor din România

„USR nu există. Cum de primește subvenții din partea statului român?”, întreabă scriitorul Cristian Teodorescu
„Totul a apărut acum cinci ani, când un grup de scriitori, dorind să preia puterea, a fost zdrobit la alegerile democratice pentru conducerea USR”, declară Jean Dumitrașcu, secretar al USR Pitești

Scriitorul și jurnalistul Cristian Teodorescu a postat recent pe Facebook un document în care Judecătoria Sectorului 1 spune că nu există dosar de fond și nici sentință de acordare a personalității juridice pentru Uniunea Scriitorilor din România. Documentul este un răspuns primit de poetul Ioan Vieru.

Atac la Uniunea Scriitorilor din România

„Poetul Ioan Vieru a vrut să afle de la Judecătoria Sectorului 1 care e situația legală a Uniunii Scriitorilor din România. A trimis deci o cerere la Judecătorie. Răspunsul: «Vă aducem la cunoștință că nu există dosar de fond și nici sentință de acordare a personalității juridice acestei persoane, prin urmare nu există asociați și nici membrii (sic!) fondatori în condițiile legii». Așadar, USR nu există. Atunci cum poate această Uniune care nu există să facă procese, majoritatea, culmea!, la Judecătoria Sectorului 1? Cum de primește subvenții din partea Statului Român aceeași inexistentă Uniune? Și, deloc în ultimul rând, cum de se pot prezenta N. Manolescu și V. Vosganian unul drept președinte, celălalt drept prim-vicepreședinte al USR fără a li se adresa procese de fals și uz de fals în formă continuată? Dovada că Uniunea Scriitorilor NU EXISTĂ, aici” – se arată în mesajul postat de Cristian Teodorescu, alături de documentul respectiv.

Citește și După 20 de ani… „ARO a fost distrusă la ordinul ruşilor”

„O entitate cu prestanță în spațiul cultural românesc”

Am încercat să lămurim această problemă și, prin urmare, am discutat cu câțiva scriitori din Argeș, membri ai USR.
ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: „Da, fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Am citit articolul, dar trebuie foarte bine analizată situația. Sunt sigur că se va lămuri cât de curând această situație. Vorbim despre o entitate cu prestanță în spațiul cultural românesc”.

„Un intelectual de talia criticului Nicolae Manolescu nu s-ar preta să fie părtaș la această păcăleală”

Viorel Pătrașcu, medic: „Sunt un pătimaș cititor de presă. Nu pe net, ci cu ziarele în față, la primele ore ale dimineții. Sunt la curent cu această problemă, pentru că, mai ales în săptămânalul «Cațavencii», câțiva redactori, pe care nu-i nominalizez, au scris pe tema respectivă. Din care reiese că Uniunea Scriitorilor din România ar fi un fel de Fata Morgana. Trăim într-o țară unde legislația este suspect de permisivă, iar în majoritatea domeniilor bilele negre sunt mai multe decât cele albe. Totuși! Nu suntem o țară bananieră, iar astea nu sunt decât dispute, orgolii și invidii inerente în tagma scriitorilor, dar și în cea a medicilor. Pe de altă parte, un intelectual de talia criticului Nicolae Manolescu am convingerea că nu s-ar preta să fie părtaș la această păcăleală”.

Citește și Ocolul Silvic Piteşti a dat o amendă de 10.000 de lei pentru cortul de evenimente din Pădurea Trivale

„A avut și Uniunea asta niște controale, niște audituri, deci, nu se poate”

Octavian Mihail Sachelarie, sociolog: „Nu cred așa ceva! Din ce am citit pe această temă, a fost un grup care a avut obiecții vizavi de anumite persoane, de modul în care funcționează Uniunea Scriitorilor, dar ce se spune, că USR nu ar exista, nu este posibil din punct de vedere juridic. Mai mult decât atât, din ce cunosc eu, toate procesele intentate Uniunii Scriitorilor au fost pierdute, din diverse cauze. Sunt niște răfuieli din astea… Eu nu cred că s-ar putea întâmpla așa ceva. Vă dați seama că a avut și Uniunea asta niște controale, niște audituri, deci, nu se poate, din punctul meu de vedere”.

„Acești scriitori au intentat mai mult de… 120 de procese împotriva conducerii USR. Dacă ar fi câștigat la alegeri, Uniunea ar fi fost legală”

Jean Dumitrașcu, secretarul Filialei Pitești a USR: „Uniunea Scriitorilor din România este o asociație profesională înființată prin lege în 1948. După 1989, niciun scriitor nu a pus problema legitimității acestei asociații a scriitorilor profesioniști. Totul a apărut acum cinci ani, când un grup de scriitori, dorind să preia puterea, a fost zdrobit la alegerile democratice pentru conducerea USR. Trist este că acești scriitori au intentat mai mult de…120 de procese împotriva conducerii USR. Dacă ar fi câștigat acest grup la alegeri, Uniunea ar fi fost legală, dar, pierzând, aceasta nici nu ar exista, după ei. În definitiv, ei trebuie să se hotărască ce vor: conducerea a ceva ce nu există sau, mai bine, pacea gen… «pupat Piața Independenței»”.
Articol realizat de Alina Crângeanu, Gabriel Lixandru

Citește și Ultima bombă! Direcţia Silvică Argeş a pierdut cele 32,8 ha din Pădurea Trivale, cumpărate de mai mulţi investitori evrei

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *