O investiţie care scoate din foame comuna Slobozia

de | 24.10.2012 20:38 | Politica si Administratie

# Patronii danezi au inaugurat cel mai mare complex de porci din Argeş. De săptămâna trecută, mai precis de vineri, comuna argeșeană Slobozia are parte de cel mai mare și modern complex de creștere a porcilor din județ. Iar cei care l-au văzut deja, inclusiv ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, n-au ezitat să spună că este vorba de o investiție aflată cu siguranță pe primele locuri din țară. Nu e de mirare de ce, la inaugurarea de vineri, au venit numeroase oficialități locale și județene, directori de instituții, oameni de afaceri și localnici, cei din urmă fiind în curând beneficiarii unei investiții de excepție, prin sutele de locuri de muncă nou create. Ca să nu mai vorbim de dezvoltarea afacerilor pe orizontală, în jurul uriașului complex care poate adăposti mii de porci crescuți prin cea mai înaltă tehnologie europeană, purtând girul puternicului grup danez DANBRED, unul din liderii mondiali în acest domeniu.
Plecați cu mulți ani în urmă, împreună cu familiile, la muncă în Danemarca, Ionel Chiriac și Nicu Bența, prieteni de-o viață și actuali conducători ai noului complex din Slobozia, au avut șansa să lucreze vreme îndelungată în cadrul grupului DANBRED, acolo unde se face performanță adevărată în materie de creștere a porcilor, grație îndelungatei experiențe a danezilor la acest capitol. Harnici și serioși, cei doi s-au adaptat și integrat rapid la noul job, ba mai mult, s-au făcut remarcați și apreciați de danezi, ca oameni de bază și de perspectivă. Așa se face că, nu foarte de mult, au reușit să-i convingă pe nordici să-și extindă afacerile și în România. În urma prospecțiunilor făcute, au avut parte de foarte multă înțelegere din partea autorităților din Slobozia, unde s-au găsit condiții excelente pentru o nouă bază industrială de producție. Începutul s-a făcut cu o fermă multifuncțională și modernă de reproducere, cu o capacitate uriașă, de zeci de mii de purcei. Lanțul DANBRED trebuia însă întregit și cu o fermă la fel de performantă de îngrășare a animalelor, adică exact investiția a cărei inaugurare s-a făcut vinerea trecută. De fapt este vorba nu de o singură fermă, ci de un duplex, adică două ferme „siameze”, una manageriată de Ionel Chiriac, iar cealaltă de Nicu Bența, care însumează o capacitate de câteva mii de capete de porci, din cea mai bună rasă de carne.

Fermele reunite sunt deja la cheie, și vorbim aici de o investiție de câteva milioane de euro. Două milioane provin din fonduri europene atrase în urma unui proiect depus acum 2 ani, pe măsura 1.2.1., și derulat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, finanțarea fiind asigurată prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Planul European de Redresare Economică. La acești bani s-a adăugat însă și propria contribuție a finanțatorilor danezi de la DANBRED, fără de care investiția n-ar fi putut fi finalizată. Astfel că, printr-un lucru susținut și soluții tehnice ieftine și ingenioase, într-un singur an a luat naștere ferma dublă din Slobozia. Unde s-a reușit un preț uluitor de doar 80 euro/mp de construcție, creșterea porcilor este complet tehnologizată, cu utilaje de ultimă generație, pornind de la procesarea furajelor, instalațiile de hrănire și adăpare și sfârșind cu echipamentele și dependințele moderne pentru angajați și instalațiile de încălzire complet ecologice. S-a ridicat o adevărată uzină zootehnică la Slobozia, purtând prestigiosul brand danez al grupului DANBRED, care, când va începe să lucreze la capacitatea maximă, se va instala cu siguranță în topul național al fermelor crescătoare de porci.

Ministrul Daniel Constantin a studiat fiecare colțișor al fermei

De altfel, potențialul și calitatea investiției făcute la Slobozia au fost recunoscute de însuși ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, venit la inaugurare ca o dovadă a aprecierii pentru cele realizate aici de managerii Ionel Chiriac și Nicu Bența, împreună cu asociații lor din Danemarca. Invitat de senatorul Constantin Tămagă, cel care s-a îngrijit să-i explice ministrului importanța evenimentului pentru întreaga zonă de sud a Argeșului, ministrul Constantin n-a făcut un simplu act de prezență, ci a luat la pas fiecare colțișor al complexului. Ascultând explicațiile gazdelor și analizând totul, de la birouri, utilaje de furajare, centrale termice și până la uriașele spații pentru creșterea propriu-zisă a animalelor, Daniel Constantin nu s-a mărginit doar să observe, ci le-a oferit managerilor și câteva sfaturi, promițând totodată sprijinul total al ministerului pe care îl conduce în problemele specifice ale complexului, atunci când va fi nevoie. Aflat la rândul său în mare vervă, senatorul Tămagă, căruia i s-a adăugat și deputatul Bogdan Niculescu Duvăz, i-a explicat ministrului importanța covârșitoare a unui complex de asemenea dimensiuni într-o zonă în care sărăcia este la ea acasă, iar agricultura și zootehnia sunt sufocate nu doar de secetă, ci și de potopul de dificultăți financiare, tehnice, administrative și de infrastructură care-i fac pe fermieri niște adevărați aventurieri prin hățișurile unei economii puternic șubrezite. Tocmai de aceea, inițiativa danezilor de la DANBRED, la care s-au adugat cei doi harnici manageri Ionel Chiriac și Nicu Bența, de a dezvolta o afacere de asemenea dimensiuni la Slobozia, reprezintă nu numai un uriaș ajutor oferit întregii zone, ci și un exemplu care ar trebui urmat și de alții. Mai ales că, volubili și modești, danezii s-au declarat dornici să împărtășească experiența lor oricui va dori să înceapă o afacere similară, și în special tinerilor, de la care se așteaptă mai mult curaj și inițiativă.
Mihai BĂDESCU

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii