Oportunitate inedită de a studia și locui în SUA pentru 35 de tineri români, printre care și o piteșteancă
Statele Unite ale Americii finanțează un program care le oferă liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană, iar toate costurile sunt acoperite. FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 29-lea an de existență și al șaptelea în România. În septembrie 2021, “Jurnalul de Argeș” a publicat o știre detaliată despre acest program, iar săptămâna trecută un piteștean a sunat la redacție pentru a ne anunța că fiica sa a fost selectată să meargă în SUA și că articolul publicat pe site-ul “Jurnalului” a fost de ajutor în obținerea informațiilor necesare.
Tatăl fetei: „Totul este suportat de statul american”
Ioana Mărgărit are 16 ani și este elevă la Liceul Teoretic „Ion Barbu” în clasa a X-a G. Familia ei e extrem de bucuroasă de experiența care o așteaptă după un lung proces de selecție. „Am văzut articolul d-lui Vasile. Am înțeles că a citit și ea articolul acela, după aceea s-a înscris, a participat la niște examene și acum au fost anunțați finaliștii, 35 din toată țara”, ne-a spus Marius Mărgărit, tatăl fetei.
Participarea la FLEX este gratuită. „E o bursă de studii de un an de liceu, acordată de statul american. Noi nu plătim nimic, o să îi plătească și bilete de avion și viză și tot. Acolo o să locuiască la o familie gazdă. Nu știm încă, se va face repartizarea în ce oraș și la ce liceu. O să facă un an de liceu acolo, pe banii lor. O să i se plătească rechizite și tot ce îi trebuie pentru școală și încă 125 de dolari/lună, am înțeles, bani de buzunar. Totul este suportat de statul american”, ne-a mai povestit tatăl.
Fata va pleca în august anul acesta și se va întoarce anul viitor în iunie, direct în clasa a XII-a. Finaliștii din România vor fi repartizați pe tot teritorul SUA, vor merge singuri, dar vor avea un supraveghetor care să se ocupe de fiecare în parte. Între timp, familiile din România nu trebuie să găzduiască alt copil. Trebuie știut că participarea la FLEX se adresează și copiilor cu dizabilități sau din minorități, iar anul petrecut în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în țară.
Citește și O echipă de elevi din Piteşti – premiu important la Campionatul mondial de robotică din Houston
Candidații s-au înscris în perioada 13 septembrie – 15 octombrie 2021, iar procesul de selecție a constat în 3 runde și a fost făcut integral de către o comisie de profesioniști din SUA. Selecția a început în toamna lui 2021 și s-a terminat pe 19 aprilie a.c., când a fost ultimul examen. Toate etapele au fost online (eseuri, interviu, o recomandare de la școală, examen de limba engleză). „A fost un interviu general, despre ea, despre familia în care a crescut, ce aspirații are, ce ar vrea să urmeze, ce ar vrea să facă, cum se poartă, cum bănuiește că o să se comporte într-o anumită situație dată, departe de casă, departe de părinți”, ne-a mai explicat Marius Mărgărit.
Ioana Mărgărit: „Mă consider o persoană destul de adaptabilă și cred că o să reușesc să stau acolo toate cele 10 luni”
Am vorbit și cu Ioana Mărgărit, un copil foarte politicos. Ne-a povestit cum a aflat despre programul FLEX. „Am aflat, în primul rând, de la școală, de la doamna mea dirigintă, dar am aflat și din articole, chiar am văzut și un articol la dvs. Am aflat și de pe internet. Au fost mai multe surse care mi-au adus mai multe informații și m-au determinat să mă înscriu”.
Procesul de selecție a fost unul riguros. „Procesul a început în septembrie, când au început înscrierile, în octombrie a fost prima probă și am primit rezultatele cam prin decembrie, deci a durat ceva timp. A constat în eseuri, am avut trei eseuri, apoi date personale, erau mai mult întrebări despre mine, și am dat un test de limba engleză. Apoi, runda a doua a fost în ianuarie, în care am dat și acolo niște eseuri, doar că la prima vedere și am avut un anumit timp limită în care trebuia să le completăm, iarăși un test și un interviu. Și apoi, ultima rundă a constat doar într-un test de limba engleză și o scrisoare către o potențială familie gazdă”, ne-a spus Ioana.
Răspunsul final a fost primit de curând, în Săptămâna Mare.
„Am aflat pe 21 aprilie. M-au sunat de la American Councils și mi-au spus că am obținut bursa și apoi am primit și un mail cu confirmare și am primit mai multe detalii despre tot”, a mai spus tânăra.
Ioana s-a născut și a copilărit în Grecia
Ioana s-a năcut în Grecia. Familia ei a locuit acolo mai mult timp și s-au întors în Pitești acum 3 ani. Tatăl Ioanei a fost preot în Grecia, acum nu mai slujește la o parohie. „Ne-am întors când a fost ea în clasa a 7-a și a avut foarte mult de recuperat. Vă dați seama, a făcut 6 clase acolo, a VII-a, a VIII-a aici, după aceea a dat examenul la clasa a IX-a, dar s-a adaptat destul de bine”, ne-a mai spus Marius Mărgărit.
Și Ioana ne-a povestit despre perioada petrecută în Grecia și întoarcerea în România. „Am stat 12 ani acolo și am venit în clasa a 7-a. A fost puțin cam greu cu gramatica limbii române să mă obișnuiesc, plus că aveam și un examen care bătea la ușă, dar cred că am recuperat destul de bine, zic eu, că m-am descurcat la examen. A fost destul de greu la început și chiar mi-a fost dor de casă, să zic așa, pentru că acolo am copilărit și m-am obișnuit cu stilul de viață”.
Citește și Elevii amenință cu proteste după ce media pentru bursa de merit s-a modificat la 9,50 în loc de 8,50
„În Grecia am început să fac engleză şi am dat de o profesoară care m-a ajutat foarte mult”
Ați ghicit, Ioanei îi place limba engleză. „Da, e o poveste foarte amuzantă la mijloc, pentru că mie chiar nu îmi plăcea deloc limba engleză. Inițial, îmi era foarte greu cu ea, dar am dat de profesori minunați, care m-au făcut să îmi placă așa de mult, încât am ajuns aici. În Grecia am început să fac engleză și am dat de o profesoară care m-a ajutat foarte mult, dar și în România a continuat pasiunea aceasta, pentru că am avut, tot așa, parte de profesori foarte buni”, a spus eleva de liceu. Ioana a participat la olimpiada de limba engleză, anul acesta, în Pitești.
„A fost un nivel destul de mare, adică mă așteptam, pentru că așa a fost și la olimpiada pe școală, dar a fost destul de accesibil, adică cred că am reușit să ating un anumit nivel, chiar dacă nu am reușit să trec mai departe, la olimpiada națională. A fost chiar foarte bine și profesoara mea a zis că este foarte mulțumită”.
Citește și Cu franceza de la clasă, fruntaşă între olimpici
„De asta m-am înscris la program, ca să reuşesc să fac acest schimb de experienţă”
Eleva de liceu are emoții pentru marea aventură care o așteaptă și ne-a mărturisit: „Mi-e foarte teamă să ajung undeva unde este foarte frig, spre exemplu în Alaska, dar și dacă aș ajunge în Alaska, nu m-aș supăra, pentru că, până la urmă, e o experiență și de asta m-am înscris la program, ca să reușesc să fac acest schimb de experiență. Și știu că o să îmi fie și greu, pentru că este normal, dar mă consider o persoană destul de adaptabilă și cred că o să reușesc să stau acolo toate cele 10 luni”, a spus încrezătoare tânăra.
Legat de alte pasiuni pe care le are: „Îmi place să joc baschet. Sunt chiar la o echipă de baschet în Pitești, sunt la LPS «Viitorul». Nu sunt de foarte mult timp și pot să spun că este doar un hobby pentru mine, pentru că m-am apucat destul de târziu. În rest, am făcut dansuri moderne și sportive, îmi place să desenez, dar nu e ceva ce fac așa de des”, a încheiat Ioana Mărgărit.
Citește și O mie de lei pe lună pentru elevii olimpici ai Câmpulungului
0 Comentarii