Web Analytics

O echipă de elevi din Piteşti – premiu important la Campionatul mondial de robotică din Houston

de | 5.05.2022 12:45 | Actualitate, Dezvăluiri

O echipă de robotică din Pitești a participat la un campionat mondial, în preajma Paștelui, în Statele Unite ale Americii și s-a întors cu premii. Concursul a fost organizat în perioada 20 – 23 aprilie, în Houston, și este unul dintre cele mai mari evenimente internaționale de robotică pentru copii. Piteștenii au participat la categoria FIRST LEGO League World Festival și au câștigat premiul la proba „Core Values Award Finalist”, iar robotul lor s-a clasat pe locul 11 din 106 alți roboți din întreaga lume.
Echipa de robotică din Pitești este pregătită de mentorii Alin Dincă și Mihai Popescu și susținută de Asociația ARRA PRO EDUCATIE IT, o organizație nonguvernamentală. Membrii echipei sunt: Robert Ionescu, Raluca Ţiparu, Alina Dincă, Laura Ionescu și Gabriela Popescu și au vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Laura este elevă la Școala Generală „Mircea cel Bătrân”, iar ceilalți patru sunt elevi la Colegiul Național „I.C. Brătianu”. Alina și Gabriela, în clasa a 10-a, Raluca și Robert, în clasa a 9-a. Toți sunt din Pitești și sunt sprijiniți de părinți în aceste activități educaționale extrașcolare.

Alin Dincă a explicat cum s-a desfășurat concursul de la Houston. Sezonul competițional începe în fiecare an la 1 august și durează 8-10 luni; are etape regionale, naționale și apoi internaționale. În martie a fost etapa regională, când piteștenii au fost campioni regionali, la Brașov, și pe 10 aprilie a fost etapa națională. Primele echipe din România primesc niște invitații la campionate internaționale, cum s-a întâmplat și acum. Competiția de la Houston este adresată copiilor cu vârsta între 6 și 18 ani, de la gimnaziu până la liceu, și a avut patru categorii de robotică. Prima categorie a fost pentru copiii mici (6-9 ani); o categorie pentru copiii de gimnaziu (9-16 ani), care se numește First Lego League, la care au câștigat și piteștenii unul dintre premii; o categorie pentru copiii de liceu, “First Tech Challenge”, la care a câștigat primul loc o echipă din Arad; și încă o categorie, FRC, pentru copii mai mari.

„Concursul se desfășoară pe durata unei zile sau pe două zile dacă, cumva, probele sunt separate, dar, în principiu, sunt două probe, una este proba cu un robot Lego pe masă, probă la care ne-am clasat pe locul 11 din 206 echipe. Se face un punctaj. Robotul acela face niște misiuni prestabilite și punctajul maxim este 680, noi am avut 610, și a doua probă este o probă de jurizare. Copiii se duc în fața unui juriu și acolo sunt mai multe categorii, este Robo Design, proiectul de inovare și valori fundamentale și, pe parcursul a 40 de minute, copiii discută cu juriul și trec prin aceste categorii; au fost premii pentru fiecare dintre categorii, pentru proba de robot, pentru proba de valori fundamentale, pentru proba de robo design și pentru proba de proiect de inovare. La valori fundamentale am luat și noi un premiu”, ne-a povestit Alin Dincă.

Citește și Cum au ajuns nişte puşti din Piteşti să fie printre cei mai buni din lume la robotică

Citește și Laboratoare de robotică și Smart Lab la unități de învățământ din Pitești

Robotul Baymax a făcut misiuni prestabilite pe o masă de joc

Așa cum spune și denumirea campionatului, “First Lego League” se desfășoară cu piese lego. Baymax este robotul realizat de piteșteni din piese speciale de lego, funcționează singur și face misiuni prestabilite, în funcție de tema sezonului, pe o masă de joc. „Tema din acest an a fost «Cargo Connect», cum să îmbunătățim transportul de produse. Roboțelul e mai micuț și pe el se pun niște atașamente tot din lego (făcute de copii, n. red.) și, cu ajutorul motoarelor, robotul se duce pe masă și rezolvă misiuni. Acele misiuni înseamnă puncte, 20-40-50 de puncte, și cu cât rezolvă mai multe misiuni într-un timp anumit, are numai 2 minute jumătate, cu atât face punctaj mai mare; maximumul de puncte a fost 680. Noi am avut 610, de aceea ne-am și dus pe locul 11. Sunt misiuni prestabilite la începutul sezonului. Sezonul următor va fi «Energise» și va fi legat de producția și problemele care apar în alimentarea și producerea curentului electric, va fi în zona de energie electrică și acolo va fi iarăși o masă cu niște misiuni, deci sunt misiuni prestabilite la începutul sezonului”, a mai explicat Alin Dincă.

Citește și Elevii de la ”Dinicu Golescu”, campioni naționali la concursul de robotică

Copiii au vizitat Centrul NASA din Houston

Copiii au reușit și să viziteze obiective turistice din SUA. Au rămas impresionați de Centrul NASA din Houston, unul dintre cele mai mari centre, unde au avut o vizită de aproape o zi și unde au văzut o rachetă. Au mai vizitat Muzeul de Știință din Houston, grădina zoologică, dar și un centru aqua.
Coordonatorul Alin Dincă ne-a povestit că sunt foarte multe ore de pregătire în spatele parcursului frumos al copiilor, iar unii dintre ei se pregătesc de vreo 6 ani. Pregătirile se fac la sediul ARRA CLUB din Pitești, în fiecare săptămână, timp de 4-6 ore și se intensifică în preajma concursului. Copiii sunt campionii regionali FIRST LEGO League 2021 la Brașov (sezonul RePLAY), campionii FIRST LEGO League România 2021 (sezonul RePLAY) și campioni regionali (Brașov) în 2022 (sezonul CARGO CONNECT).

Copiii de la ARRA Club au mai fost campioni la concursuri intenaționale, de exemplu în 2018, la Open International, în Turcia, iar anul trecut la un alt Open International, în Grecia, dar care s-a susținut online. Concursul de la Houston a fost însă primul de talie mondială. Mai multe informații legate de activitatea clubului de robotică și programare din Pitești găsiți pe site-ul: https://arraclub.ro/, pagina de Facebook: https://www.facebook.com/arraclub sau Instagram: https://www.instagram.com/arraclub/.

Citește și Doi elevi din Pitești, medaliați cu aur și bronz la Olimpiada de Matematică

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *