Web Analytics
scris joi, 31.10.2019

Cu franceza de la clasă, fruntaşă între olimpici

Chiar și într-o perioadă în care știrile negative despre școală abundă, elevii cu performanțe deosebite nu lipsesc. La a V-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba franceză, organizată zilele trecute la Chișinău, doi români, ambii argeșeni, au fost printre câștigători. În afară de o elevă bulgăroaică, clasată pe locul 1 atât la oral, cât și la scris, la categoria B2, cel mai bun rezultat l-a avut Ioana Tuțu din Câmpulung (Colegiul „Carol”), locul 1 oral și 2 scris, la categoria B1. De asemenea, o performanță bună a avut-o Horia Iorgulescu din Pitești (Colegiul „Brătianu”) I la oral și III la scris, la categoria B2.

Cu franceza de la clasă, fruntaşă între olimpici

„Deși vin dintr-un oraș mic, am depus eforturi mari”

Eleva Ioana Tuță, și până acum o obișnuită a premiilor la olimpiadele naționale, ne-a spus că și-a căpătat pasiunea pentru limba franceză încă din clasa a III-a, cea care i-a insuflat-o fiind profesoara ei de atunci – Cristina Voican, de la Școala „Nanu Muscel”. E atrasă, de altfel, și de studiul altor limbi străine (engleza, germana și italiana): „Așa cum fiecare țară are farmecul său, fiecare limbă străină merită studiată, e un simbol al vorbitorilor ei”, explică tânăra elevă. Ca să ajungi printre cei mai buni în acest domeniu, accentul se pune tot pe ceea ce se învață la ore. „Majoritatea temelor pe care le-am pregătit pentru etapa internațională se regăsesc în materia de la clasă, doar că această etapă nu a mai vizat interpretarea unui text la prima vedere, iar cunoștințele de gramatică și vocabular au fost folosite într-un eseu argumentativ. O noutate pentru mine a fost să susțin proba orală în echipă, la etapele anterioare această probă fiind individuală. Mi-a plăcut să lucrez cu participanții din alte țări, ne-am apropiat mai mult.” În reușita sa la olimpiadă, atribuie profesoarei, Mihaela Grigorescu, un rol foarte important. „Se implică cu dăruire în pregătirea mea, mă motivează să mă autodepășesc și să evoluez constant. O consider un mentor.” Apreciază și susținerea din partea conducerii liceului, a profesorilor și colegilor și a familiei, care „știe cât de mult înseamnă pentru mine limba franceză”.
Și cei mari au de învățat de la astfel de tineri fără complexe, care, lucrând într-un oraș mic, ajung la rezultate de top. „E un sentiment foarte plăcut să fiu susținută de atâția oameni, pe unii dintre ei necunoscându-i personal. Faptul că sunt apreciată mă determină să îmi urmez pasiunea cu încredere și entuziasm. Cred că, deși vin dintr-un oraș mic, am depus eforturi mari pentru a reuși ceea ce mi-am propus. Performanța se poate face oriunde, atâta timp cât există pasiune, voință și implicare. Mă mândresc cu originile mele și cu faptul că îmi reprezint cu succes orașul și țara”, mai spune Ioana Tuțu, care nu a învățat franceza din călătorii sau de la rude din Hexagon, ci doar a luat în serios școala, de la generală, până la liceu – acum fiind în clasa a XI-a (iar profesoara coordonatoare fiindu-i diriginte).
Eleva musceleancă va continua să concureze la olimpiadă, iar după liceu vrea să urmeze o facultate de Limbă și Literatură Străină la București, cu franceza ca opțiune principală.
Călin Popescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...