O companie chineză ar dori să preia Oltchim şi să exploateze petrol în România

de | 15.07.2015 20:25 | Politica si Administratie

# Despre Arpechim nu se mai suflă o vorbă

Oltchim, aflat de doi ani în insolvenţă, va încheia anul 2015 pe profit, iar compania de stat ar putea fi vândută cel mai probabil la începutul anului viitor, a declarat pentru MEDIAFAX administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea.
„Compania din China are interesul să exploateze nişte rezerve de petrol inedite ca problemă. După ce se exploatează o resursă convenţională, o sondă de petrol, 65% din rezerva totală de petrol rămâne acolo neexploatată, întrucât este prea vâscoasă pentru a putea fi extrasă. Iar ei deţin tehnologie care le permite exploatarea acestei rezerve de două treimi din rezerva de petrol care nu se poate exploata prin tehnologie convenţională”, a afirmat Piperea.
El a mai arătat că firma din China vrea să integreze mai multe activităţi cu Oltchim. Piperea nu a precizat numele companiei, însă firma chineză Junlun Petroleum CO LTD a efectuat mai multe vizite în România, reprezentanţii acesteia având întâlniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, în urma cărora şi-au reiterat interesul să se implice în procesul de privatizare a combinatului chimic. Oltchim se află pe pantă ascendentă, spun administratorii judiciari, care speră ca la sfârşitul anului Oltchim să înregistreze profit contabil.
Combinatul a avut în primul semestru al acestui an un profit operaţional de aproximativ un milion de euro.
„Nu ne grăbim. Dar aş zice să aşteptăm începutul lui 2016. Dacă vine cu un preţ bun compania chineză, după ce îşi face toate calculele, se vinde imediat, că totul este gata”, a precizat administratorul judiciar.
Combinatul chimic este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited – 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice – 1,4832% şi acţionari persoane fizice – 11,3673%. Din păcate, în ultima perioadă nici administratorul judiciar, nici autoritățile guvernamentale nu au mai amintit nimic despre soarta Rafinăriei Arpechim în contextul în care la viitoarea tentativă privatizarea Oltchim se va realiza cu succes.
Florin Silvestru

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii