Web Analytics
scris joi, 21.12.2023

O carte despre Anul Urmuz

Cum a slăbit acad. Păun 3 kg din motive urmuziene

Săptămâna trecută a fost lansată, la Centrul Cultural Pitești, de către academicianul Gheorghe Păun, o carte cu un subiect aparte, „Anul Urmuz 2023”. Este vorba de o carte ce cuprinde lista activităților organizate de către acad. Păun la cei 100 de ani de la moarte și 140 de ani de la naștere ai marelui scriitor născut la Curtea de Argeș, Urmuz.
Despre câteva dintre aceste activități, „Jurnalul de Argeș” a scris la timpul cuvenit. Dar acum, puse cap la cap, de-a lungul a 204 pagini, te sperii la cât de multe au fost! Cartea cuprinde și ce a scris domnul academician despre Urmuz în acest an, din zeci de perspective, și, la final, o bibliografie Urmuz.

O carte despre Anul Urmuz

Putem spune că este cea mai bună carte de până acum despre Urmuz, fiindcă îl prezintă în toată complexitatea personalității sale, aducând numeroase informații inedite. Un singur lucru regretă dl. academician, că Anul Urmuz – căruia i-a dat o dimensiune internațională – nu a fost recunoscut, ca atare, și de către UNESCO. Asta pentru că niciun I.C.R. nu a propus la UNESCO această aniversare/comemorare. Dar șefii de I.C.R.-uri au alte preocupări (să-și închirieze vile de locuit cât mai luxoase, de pildă, doar nu pierd vremea cu promovarea culturii românești în lume).
Și un amănunt, picant și întristător, urmuzian. Atât de „prins” a fost dl. acad. Păun în organizarea a zeci de evenimente în 2023, încât a… slăbit trei kilograme numai din această cauză! Oricum, absolut nimeni din România nu a făcut nici 1% din câte a făcut dl. Gh. Păun pentru Urmuz în ultimii ani și, deja știe, mai are de făcut și la anul!

Citește și Petre Ţuţea a militat pentru fotografierea lui Eliade cu Ceauşescu

Citește și Deputatul Bălăşoiu, invitat la conferinţa lui Dan Puric

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *