Web Analytics

Numărul unic pentru copii – 119 – Programul „DIN GRIJĂ PENTRU COPII”

de | 19.02.2022 21:37 | Actualitate, Politica si Administratie

19.489 de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119 în perioada 5 ianuarie – 17 februarie 20229.723 apeluri preluate s-au constituit în tot atâtea cazuri concrete de salvare a copiilor din situații de abuz, neglijare și exploatare.

Citește și: Simulacru de concurs pentru un post de asistentă la Pediatrie / „Când am intrat în examen, comisia m-a confundat cu cealaltă concurentă. Mi-au zis: «Uitaţi-o pe noua noastră colegă!»”

Până în prezent, 5.006 cazuri au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență, iar 4.717 cazuri sunt în lucru la nivel național, adică se află în derulare anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere și intervenție.

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 281 de misiuni de urgență în teren, 1.706 fișe de caz sunt în acest moment închise, însemnând faptul că tot atâtea situații de risc la adresa copiilor au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență.

Citește și: Colonelul Mihalcea: „Nu înţelegeţi că dosarele mari ale lui Stelică Crăciun sunt ţinute la dospit?”

Principalele probleme semnalate de copiii și adulții care au apelat numărul 119 vizează abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, neglijarea, bullying și cerșetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informații în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocație etc.

Precizăm faptul că numărul unic pentru copii 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII beneficiază de o infrastructură complexă tehnică și de resurse umane: la nivelul fiecărui județ, în Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului există un birou de operatori call-center, care funcționează în regim de permanență. Peste 100 de specialiști (psihologi, asistenți sociali) fac parte din echipele mobile de intervenție, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare și înregistrare.

Citește și: Tragedie cu repetiţie la Spitalul Judeţean / Soţia ziaristului Cristi Marinescu: ”Între 11-18 ianuarie a stat la Judeţean, unde s-a infectat cu Covid de la un pacient din salon”

De asemenea, softul pus la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale permite monitorizarea în timp real a activității operatorilor și a modalităților de soluționare a cazurilor.

Exemple de situații de risc din care au fost salvați copiii de specialiștii DGASPC:

a) S-a semnalat situația a 4 copii lipsiți de supraveghere și îngrijire părintească ce locuiau în condiții precare, casă insalubră neîncălzită. Concluziile intervenției echipei mobile: cei 4 copii au fost preluați de specialiști și s-a dispus măsura de protecție specială plasament în regim de urgență.

b) Apel primit de la Poliția Transporturi Feroviare Sibiu situația unei mame scoasă din casa socrilor cu fiul ei în vârstă de 3 ani. Echipa mobilă a preluat cuplul mamă copil în vederea găzduirii într-un centru specializat.

c) Sesizare la numărul 119 cu privire la 2 postări video pe Facebook în care o fetiță de aproximativ 2 ani era abuzată fizic și emoțional de mama sa. DGASPC Constanța împreună cu IJP Constanta au identificat persoana în cauză. Față de mama minorului abuzat s-a emis ordin de protecție provizoriu și s-a dispus ca fetița împreună cu cei 2 frați să fie încredințați tatălui.

Programul Național de Suport al Guvernului pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, aprobat prin OUG. Nr.105/24 septembrie 2021, are o durată de doi ani și beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Citește și: Cartelul de la Mărăcineni e peste tot! Avocatul Sabie îl apără pe Stelică Crăciun, dar şi primăria condusă de cumnatul acestuia, de unde a încasat onorarii de 1,4 milioane lei

Tot acest proces este coordonat și minuțios urmărit și sprijinit de la nivelul Cancelariei Prim-ministrului.

Numărul 119 reprezintă un salt uriaș pe care Guvernul îl realizează pentru depistarea cazurilor de abuz împotriva copiilor și pentru intervenția specializată în timp real. Este momentul în  care putem vorbi despre un sistem dinamic, transparent și unitar la nivel național prin care putem să ajungem la copiii aflați în situații grave și el este rezultatul unui amplu proces colaborativ și de reglementare derulat în ultimul an”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole