„Numai de la Mircea Andrei aş putea să primesc o comandă politică”

de | 27.01.2011 11:26 | Actualitate

# Interviu cu Gabriel Vasilescu, şeful OPC Argeş
# Aţi avut pile tari să ajungeţi aici…
– Nu cred că se pune o astfel de problemă. De ce credeţi asta?
# Păi, funcţia asta este una râvnită de mulţi.
– De mine n-a fost râvnită. Faptul că sunt aici se datorează activităţii mele politice şi administrative de până acum. N-am ţinut şi nu ţin cu dinţii de acest post, dar este o experienţă profesională.
# Sunt şi bani mulţi aici. E suficient să speriaţi agenţii economici cu amenzi…
– Greşiţi dacă sugeraţi că mergem la intimidare. Apoi, multe amenzi şi controale vin în urma sesizărilor şi tematicilor naţionale şi proprii pe care le efectuăm. Oricum, amenzile le dăm dacă greşelile sunt voite, pentru că eu provin din mediul privat şi ştiu că doar cine nu munceşte nu greşeşte. Ne bazăm mult şi pe consiliere.
# Firmele prietenilor şi colegilor de partid vor fi controlate?
– Nu am prieteni nici măcar acasă, la Topoloveni. Eu merg pe principiul „cine greşeşte plăteşte”. Când e vorba de produse alimentare expirate nu stau de vorbă cu nimeni.
# Nu v-a fost frică să veniţi şef la OPC după ce s-a întâmplat pe aici?
– Ştiu ce vreţi să spuneţi, dar eu mă ştiu un tip curat care şi-a făcut treaba indiferent dacă a lucrat la stat sau la privat.
# Sunteţi conştient că imaginea OPC e şifonată?
– Sunt conştient de asta şi încerc să fac o echipă unită, dar fără să intru în prietenii cu ei. Nu vreau bârfe şi tabere cum am auzit că erau în trecut. Eu sunt director pentru toţi. N-am rude aici, n-am prieteni, îi cunosc pe comisari, dar nu ne-am făcut vizite, nu ştiu unde stau. Mă interesează doar ce fac la serviciu, atât.
# Veţi amenda firmele adversarilor politici?
– Din prima zi în care m-am instalat am spus că nu vor exista controale sau amenzi comandate politic. N-a venit nimeni la mine nici să iert, nici să amendez pe cineva. Poate că sunt eu prea exigent, dar nici mie nu mi-ar conveni să vină cineva să mă amendeze că n-am culoarea politică respectivă. Recunosc însă că am ajuns politic în această funcţie, pentru că altfel nu se poate.
# Şi dacă partidul vă cere asta?
– După cum îmi cunosc colegii şi şefii, nu mi se va cere acest lucru. Nu ştiu cum era în trecut. Dar cum îl cunosc eu pe domnul senator Mircea Andrei, că eu mă refer numai la dânsul aici, numai de la dânsul aş putea să primesc o comandă politică. De la altcineva n-o iau în considerare.

„La OPC nu există decât un singur şef”

# Aţi descăierat încurcăturile lăsate de Magda Tofan?
– Nu ştiu ce încurcături au fost, nu m-a interesat asta, dar eu când am venit aici am spus că vreau să fac echipă cu toţi comisarii. Le-am explicat că nu există decât un singur şef, restul sunt comisari egali, inclusiv Magda Tofan care face aceeaşi muncă de execuţie pe care o fac toţi. Chiar dacă unii o văd cu alţi ochi, eu le-am spus să termine cu trecutul, nu putem să stăm să ne uităm în grădina altuia să vedem ce-a făcut, ce-a dres.
# Aveţi un salariu mare?
– Acelaşi salariu ca în mediul privat, numai că am mai mult de muncă.
# Vă ajung banii şi pentru partid?
– Nu mi-a cerut nimeni să dau cotizaţie la partid.
# Mă refeream la cotizaţia neoficială…
– Eu sunt viitorul candidat la Primăria Topoloveni şi trebuie să mă axez numai pe asta. Cred că sunt lăsat în pace, nu ştiu ce se întâmplă cu ceilalţi colegi.

„Boţârcă a primit 2.400 de voturi, din care 1.400 furate”

# Vreţi să câştigaţi Primăria Topoloveni sau candidaţi doar să vă aflaţi în treabă?
– Recunosc, e foarte greu să câştig, dar nu imposibil. Boţârcă n-a obţinut niciodată mai mult de 2.400 de voturi, dintre care 1.400 furate şi restul pe experienţa dânsului. Eu cred că n-a luat suficient de mult pentru a fi chiar primarul tuturor topolovenenilor. Este doar pentru o parte. Plus că electoratul dânsului a cam îmbătrânit. Eu mă bazez foarte mult pe tineret. Sunt aproape de ei, încerc să fiu în mijlocul lor de câte ori mă cheamă la acţiunile lor.

„Boţârcă e un fel de patron, nu se mai apleacă la nevoile cetăţeanului”

# Nu vă temeţi că vă rupeţi gâtul dacă pierdeţi din nou în faţa lui Boţârcă?
– Eu n-am ce pierde.
# Mai pierdeţi patru ani.
– Asta da, dar politic n-am de ce să-mi rup gâtul. Ce vreau eu să remarc este faptul că alegătorii din Topoloveni şi-au schimbat optica. Până acum le-a fost frică din cauza ameninţărilor actualului primar. Le spune că dacă sunt cu mine îi dă afară de la serviciu, nu le dă adeverinţele de care au nevoie, ceea ce nu mi se pare normal. De 20 de ani asta a făcut. Plus că nu-l mai interesează cetăţeanul, e un fel de patron, nu se mai apleacă la nevoile cetăţeanului. Topoloveni este un oraş închis.
# Nu vă e frică să vă bateţi cu el?
– Frică nu mi-e chiar dacă nu am permis de port-armă ca dânsul.
# Nu vă duceţi la vânători?
– Nu, dar nu pentru că nu mi-ar plăcea. Pur şi simplu n-am timp.
# Mă mir că nu vă duceţi, că vânătoarea e o modă în PDL.
– Poate în alte zone, aici, la Topoloveni, se duce Boţârcă şi eu evit.

„Actualul primar nu dă bani din buzunar”

# Aveţi forţa financiară pentru a vă bate cu Boţârcă?
– Nu dispun de puterea economică a domnului primar. Dacă eu aş investi 100.000 de euro, dânsul ar investi lejer 500.000 de euro, pentru că nu-i dă din buzunar. Ştie să-şi calculeze foarte bine banii şi ştie de unde pot să-i vină. Într-adevăr, o campanie electorală se face cu bani mulţi. Eu încerc s-o fac cu oameni, fără se le promit prea multe. Apoi, la tineret nu trebuie să promiţi, trebuie să faci. Să vadă că eşti în mijlocul lor, să mergi cu ei la un grătar, la munte, la o acţiune de ecologizare…
# Ce atuuri aveţi în faţa actualului primar?
– În primul rând nu sunt atât de rutinat, nu am o clientelă de saturat cum are dânsul. Dacă ar vrea să renunţe, nu poate din cauza clientelei.
# La locale contează omul sau partidul?
– Amândouă. De exemplu, eu n-am câştigat în 2008 pentru că aveam în spate un partid mic. De-aia am şi trecut la PDL. Oricum, cel puţin la Topoloveni, pe scena politică nu există decât PDL şi PSD. PNL e cam al dânsului. Singurul care n-a putut fi cumpărat am fost eu. N-a avut cu ce să mă cumpere.
(Neluţu DINU)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!
Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!

S-a născut la 24 mai 1943, în comuna Albuleşti, în judeţul Mehedinţi. A început fotbalul la Progresul Strehaia (1955), fiind foarte repede promovat (încă junior) în echipa mare. În anul 1961 a devenit student la IEFS şi s-a transferat la divizionara “B” Dunărea...

Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo
Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo

Șase medalii au obținut în week-end, judocanii de la CS Mioveni, la Finala Campionatelor Naționale Under 13 și Under 15. Concursul s-a desfășurat la Sibiu. CS Mioveni a fost prezent cu o delegație formată din 19 sportivi, toți antrenați de Verginel Popescu și Lavinia...

Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului
Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului

După un nou sezon reușit, echipa de baschet a Piteștiului își ia rămas bun de la suporteri. Joi, de la ora 17:30, formația alb-violetă va juca Meciul 2 al Finalei mici contând pentru Liga Națională. Adversară este CSM Oradea, vicecampioana en-titre. Scorul la general...

Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici
Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici

Două persoane s-au electrocutat, marţi, după ce au atins cu o scară o linie de înaltă tensiune ce trecea prin curtea unei biserici din comuna Merișani. Potrivit informațiilor, un bărbat de 43 de ani a atins cu scara linia de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, iar o...


Loading RSS Feed