Web Analytics

NU deschideți mesajele „Seamănă cu tine!” sau „Apari în acest video” – Este un virus răspândit prin Facebook Messenger!

de | 20.01.2022 08:08 | Actualitate, Politica si Administratie

“Seamănă cu tine” sau “apari în acest videoclip”, sunt mesaje capcană care circulă zilele aceastea pe Facebook. Acestea va invită să deschideți un filmuleț. Le puteți primi chiar de la prieteni ale căror conturi au fost infectate, după ce au intrat și ei din curiozitate, să vădă dacă apar într-adevăr în imaginile respective.

CITEȘTE ȘI: O nouă ședință de Consiliu Local, la Mioveni

NU accesați linkul atașat mesajului, pentru că puteți pierde date importante, chiar de natură financiară. Pictograme cu feţe triste și o întrebare care ar stârni curiozitatea oricui: “Tu ești cel din acest videoclip?”. În spatele mesajului viral care circulă zilele acestea pe Facebook se află însă un virus pericols. Dacă-l accesează, utilizatorul e direcționat către o pagină falsă de Youtube, care nu se deschide decât după ce introducem într-o fereastră de Messenger numele și parola contului. Mulți cad în această capcană și devin apoi ținte sigure pentru hackeri. Mihai Rotariu, purtător de cuvânt Cert.ro: “Atacatorii se folosesc de un serviciu de scurtare a linkului respectiv, de aceea utilizatorii nu văd pe ce dau click… văd o secvență de cifre fără noimă. Atacatorii pot avea avea acces la conținutul contului nostru de Facebook, pot extrage date suplimentare cu caracter personal despre noi, pe care le pot vinde mai departe sau pot lansa noi atacuri. O altă posibilitate este că în momentul în care am accesat acel link să ni se instaleze un malware pe dispozitiv.”

CITEȘTE ȘI: Pitești: Ridicarea pubelelor de gunoi, în regim automat

Adică un program care poate extrage din telefonul nostru date personale, financiare sau de autentificare. Dacă primiți un asemenea mesaj, important este să nu deschideți așa-zisul videoclip. Este suficient să îl ștergeți. Dacă ați accesat totuși link-ul respectiv, schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași. Din setări puteți verifica la ce aplicații ați oferit acces și le puteți elimina pe cele suspecte. Pe lângă aceste măsuri, specialiștii IT recomandă și scanarea dispozitivului cu un program de antivirus. Și Ministerul de Interne trage un semnal de alarmă, într-o postare publicată miercuri seara și distribuită pe Facebook de mii de oameni.

Sursa: Știrile PROTV

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii