Web Analytics

„Norvegianul” Bebe Enăchescu, 13 ani de aventuri la Marea Nordului

de | 4.05.2011 19:12 | Actualitate

# Povestea unui piteştean de succes. „Am plecat din România în 1986, într-o delegaţie UTC până la Belgrad şi cred că mi s-a stricat busola. În loc să o iau spre est, am luat-o spre vest.” Aşa începe povestea unei vieţi aventuroase care îl are ca protagonist pe omul de afaceri Ion Enăchescu, un tip excentric şi sufletist, cunoscut în Piteşti pentru actele sale caritabile şi de susţinere a culturii. Prietenii îi spun „Norvegianul”, pentru că vreme de aproape 13 ani a locuit în Ţara fiordurilor, şi-a întemeiat şi o familie acolo, alături de o soţie băştinaşă şi a obţinut şi cetăţenia statului nordic. Şi nu e doar atât. Văzându-i ochii albaştri şi chipul încadrat de barbă, ai putea să juri că e un urmaş autentic de-al vikingilor.

Pentru Bebe Enăchescu, aventura occidentală a pornit din curiozitate şi din dorinţa de a experimenta cum este să reuşeşti să faci ceva doar prin propriile puteri. „Eram însurat într-o familie bună, care avea membri prin Comitetul Central, prin Corpul Diplomatic, prin staful de generali şi aşa mai departe. Se trăia uşor pe vremea aia în România, dacă erai ruda lui Cutare.”, povesteşte domnul Enăchescu. Hotărât totuşi să plece din ţară, a urmat caruselul aventurilor. După un periplu european prin Italia, Franţa, Spania, Germania, Danemarca şi Suedia a ajuns, în final, în Norvegia. Unde s-a stabilit şi a luat practic viaţa de la zero. Nu s-a ferit de muncă şi i-a plăcut să înveţe cât mai multe meserii. La vârsta de 26 de ani, cât avea când a ajuns în Norvegia, a făcut o şcoală de asistenţi medicali, după care a urmat o şcoală de brokeri. Probabil că brokerajul i-a trezit spiritul antreprenorial, pentru că la scurt timp a devenit proprietar al unei societăţi pe acţiuni ce importa produse pentru industria navală, din Germania şi România. Intrând în contact cu acest domeniu, a început să primească solicitări pentru construcţia de nave, ceea ce l-a determinat, după reîntoarcerea în ţară, să îşi deschidă, la Mangalia, propria firmă de proiectare navală, împreună cu un prieten specialist în domeniu. „Am ajuns, la 37 de ani, să am în România cea mai tare firmă de proiectare navală cu capital privat, CMT Engineering. Există şi acum. Avem două invenţii brevetate, am reuşit să vindem la una din invenţii dreptul de utilizare de două ori, de unde am încasat 650.000 euro.”, adaugă Norvegianul.

Fiica din Norvegia e campioană europeană la arte marţiale

Soţia norvegiancă i-a dăruit o fiică, ce are acum 19 ani şi e campioană europeană la Tae-Kwon-Do (stil coreean de arte marţiale) şi de două ori campioană naţională a Norvegiei. Deşi s-a născut şi a crescut în Ţara fiordurilor, prima limbă pe care a învăţat-o de la tatăl ei a fost limba română şi abia apoi norvegiana. Fata se consideră pe jumătate româncă, pentru că tatăl ei i-a inoculat germenele patriotismului.

A învăţat meserie de la campionul european în gastronomie

Tot din perioada norvegiană, Bebe Enăchescu îşi aminteşte că nu întotdeauna porţile i s-au deschis aşa cum se aştepta. Sau i s-au deschis unde nu se aştepta. „La începutul şederii mele în Norvegia, am făcut un CV şi l-am dat la toate restaurantele pe care le ştiam. Şi, întâmplător, am dat de domnul Manfred Cusaifer, maestru bucătar la un restaurant de 5 stele. S-a hotărât să mă angajeze, dar eu nu ştiam să fac nimic. Mi-a spus: «Ai la dispoziţie o lună ca să ajungi să faci şi tu ce fac eu. Dacă după o lună nu te descurci, te dau afară; dacă ştii, rămâi.» Cusaifer era campion în arta culinară, cel mai bun bucătar din Europa. Şansa mea a fost să lucrez cu el. Şi am învăţat meserie cât să mă ţină toată viaţa. Care avea să-mi folosească mai târziu.” Aşa se face că, după întoarcerea în ţară, în 1999, Bebe Enăchescu a deschis o carmangerie cu produse exclusiv naturale, adică după reţetele folosite şi cunoscute la ţară, fără aditivi sau coloranţi alimentari. Numai că afacerea nu a mers cum s-ar fi aşteptat, aşa că s-a repliat, deschizând un restaurant, folosindu-se de avantajul de a avea propria carmangerie. Restaurantul este deschis de circa o lună, în Calea Craiovei, lângă Clubul Diamond şi se numeşte Babilon. „Mai deschid încă un restaurant ca ăsta, la poarta carmangeriei, în Găvana, să fie lumea sigură că-s produsele proaspete. E cel mai ieftin restaurant din Piteşti. Am preţuri şi oferte pentru toate buzunarele.”

Norvegianul oferă o şansă artiştilor necunoscuţi

Fiind şi un mare iubitor de muzică şi poezie, domnul Enăchescu a avut ideea de a organiza, în spaţiul restaurantului său, timp de o zi pe săptămână, o seară de muzică şi poezie, prin care să ofere nu doar distracţie invitaţilor, ci şi o şansă pentru persoanele talentate de a se face cunoscute. „Vreau să ofer celor care au nevoie un spaţiu în care să se manifeste, chiar dacă sunt necunoscuţi. E o şansă. Spre exemplu, dacă e un băiat de la Şcoala Populară de Artă care vrea să cânte la chitară… eu îi ofer şansa să cânte lângă cel mai bun chitarist din România, Bogdan Giurea. Dacă vrea să se facă ziarist, îi pot face cunoştinţă cu jurnalistul Mihai Codunas, care mi-e prieten şi vine des pe la mine. Caut aşadar să ajut pe toată lumea care are potenţial. Mie îmi place actul artistic în sine şi mă mulţumeşte doar faptul că ei sunt mulţumiţi pentru că le întind o mână de ajutor.”
(Adriana Gândilă)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii