Web Analytics

„Noaptea mă legau cu lanţul de o căruţă şi mă lăsa să dorm afară în frig”

de | 21.12.2017 10:56 | Dezvăluiri

7 constantin gerea# Exclusiv. Mărturia impresionantă a unui fost sclav de la Berevoeşti # Constantin Gerea a fost trei luni sclav în iadul de la Gămăcești și a scăpat cu o lună înainte ca mascații să descindă în „satul groazei”

Săptămâna trecută, la Tribunalul Argeș a avut loc un nou termen într-unul dintre cele patru dosare rămase pe rol ale stăpânilor de sclavi de la Berevoești.  Doar cinci dintre cei 38 de stăpâni de sclavi de la Berevoeşti au fost condamnaţi până acum, aceștia primind pedepse cuprinse între trei ani și cinci ani și jumătate de închisoare cu executare. La procesul de săptămâna trecută, care în cele din urmă a fost amânat pentru începutul lui ianuarie 2018, a fost prezent și un fost sclav care timp de trei luni a fost exploatat crunt la Gămăcești de familia Ancuța și Florin Feraru. Constantin Gerea a fost sclav la Gămăcești timp de trei luni, din martie până în iunie 2016, reușind să scape cu o lună înainte ca sute de mascați și jandarmi să descindă în „satul groazei” și să îi rețină pe cei 38 de stăpâni de sclavi.  Constantin Gerea a fost de acord să dezvăluie pentru Jurnalul de Argeș chinurile la care a fost supus la Gămăcești.

Iată cum a ajuns Constantin Gerea să fie sclavul familiei Feraru la Berevoești. „Într-o zi, oprisem la o cișmea din Curtea de Argeș să iau niște apă. Ei erau în trei mașini încărcate cu lemne. Am întrebat cu cât dau lemnele, iar ei m-au întrebat dacă vreau să cumpăr. Le-am spus că nu am bani. Aflând că stau prost cu banii, mi-au propus să merg cu ei să descarc lemnele la Roșiori de Vede, spunându-mi că îmi vor da un milion pentru treaba asta. Am ajuns acolo într-un loc mai izolat la marginea orașului și m-au pus să tai lemnele. Am stat acolo trei zile și am dormit sub o prelată fără nimic pe jos. Dacă nu tăiam lemnele bine, îmi mai dădeau câte un pumn.
Când am plecat de la Roșiori, Florin Feraru nu m-a lăsat acasă și mi-a spus că o să îmi mai văd casa când o face fiul lui 18 ani. Iar fiul lui era mic. Am încercat să ies din mașină, dar au început să mă bată cu pumnii și picioarele. Ei erau patru, și eu eram unul singur. Și m-au adus în satu’ ăla, la Gămăcești. Iar acolo m-au pus în primele nopți să mă culc pe ciment. Feraru cu nevastă-sa dormeau în două paturi, iar eu pe jos. Era condiții foarte grele. Cum mă trezeam dimineața, mă puneau să rânesc la cai. Trebuia să fac curățenie în toată curtea. M-au pus să rânesc și la socrul lui Feraru, la Traian Păun. Mie îmi era frică de cai, într-o seară un cal m-a mușcat de umăr, mi-a rupt pielea”, spune Constantin Gerea. 

„Noaptea ne punea să ne batem între noi sclavii ca să se distreze ei”

Tot Constantin Gerea a mai dezvăluit pentru Jurnalul de Argeș că „băiatul lui Traian Păun avea doi sclavi la el în curte pe care îi muncea toată ziua și îi bătea. Noaptea ne punea să ne bătem pe câmp între noi sclavii ca să se distreze ei, ne punea să facem box, să ne dăm cu pumnii în față și în burtă”.
Constantin Gerea a dormit timp de aproape 100 de nopți în condiții greu de imaginat: „Am luat multe bâte în cap și pe spate. Noaptea mă lega de o căruță cu lanțul și mă lăsa acolo afară să dorm legat ca nu cumva să fug. A fost tare greu, un chin. De multe ori mă trezeam dimineața rebegit de frig. Era frigul naibii noaptea, tremuram ca vai de mine. M-am îmbolnăvit de mai multe ori”.
Tot Constantin Gerea mai spune că „și Feraru și Traian Păun făceau mulți bani din lemnele tăiate ilegal. Plus că îi păcăleau pe cei cărora le vindeau lemne. Dintr-o mașină de lemne ei făceau trei. Puneau lemne peste niște capre, ca să pară mai multe și păcălea clienții, la care le cerea banii înainte”.
Și ca mâncare, Constantin Gerea a dus-o teribil: „Îmi dădea resturile de la ei, un colț de pâine veche sau niște linguri de zeamă”.

„Erau pe mână cu pădurarii de la Berevoești”

Legat de mașinile cu lemne pe care le vindeau romii de la Gămăcești, Constantin Gerea descrie și mecanismul: „Lemnele le fura din pădure din Berevoești, era pe mână cu pădurarii. Pădurarul îi spunea lui Florin Feraru: «Bă, nu te-ai săturat de câte lemne ai luat?» Iar Feraru râdea și pădurarul nu îi făcea nimic. Iar Feraru îi spunea: «Lasă, șefule, că plătesc lemnele». Și nu plătea nimic. Ăștia erau pe felie și cu polițiștii din zonă, așa am auzit. Păi altfel cum și-ar fi permis ei să taie ilegal o groază de lemne în pădure?”
Cum a scăpat Constantin Gerea? „M-au prins polițiștii la un moment dat cum că am furat ceva și un polițist de la Curtea de Argeș de la Judiciar, îl cheamă Bogdan Dina, m-a luat și apoi i-am spus tot ce am pățit la Gămăcești, cum mă băteau ăia rău și mă punea să muncesc pe degeaba și mă lega”.
Constantin Gerea spune că a avut mai multe probleme medicale din cauza relelor tratamente la care a fost supus. „Am cheltuit peste 1.500 de euro prin spitale, aveam multe răni și vânătăi după bătăile de la Gămăcești. M-a ajutat băiatul meu care e în Spania cu banii, că altfel nu aveam de unde după ce am scăpat din sclavie. Am cerut daune la proces, mie să îmi dea banii pe care i-am cheltuit prin spitale”.
Pe 13 iulie 2016, după luni întregi de investigaţii, sute de jandarmi şi mascaţi au descins la Berevoeşti şi au înconjurat satul Gămăceşti. 38 de romi, membri ai nouă grupări interlope care acţionau în reţeaua ce racola persoane vulnerabile, printre care săraci, copii sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice, au fost iniţial arestaţi preventiv. Anchetatorii vorbesc despre un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire. Romii sunt acuzaţi că, pe parcursul a 12 ani, au exploatat şi torturat 40 de persoane. Victimele erau bătute cu parul sau cu biciul, lăsate fără mâncare, legate cu lanţuri şi puse printre altele să strângă fecalele.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii