Web Analytics

Monica Macovei era să rămână şchioapă după contactul dur avut cu delegaţia din Argeş

de | 4.10.2012 11:52 | Politica si Administratie

# Din culisele lansării Alianţei România Dreaptă de la Bucureşti. O prezență șubredă și cu conținut scăzut de calorii politice, ca de regim de opoziție, a fost delegația argeșeană plecată în drumeție la congresul de lansare oficială a noii Alianțe România Dreaptă, care s-a desfășurat sâmbăta trecută la București. Fără primari, ba nici măcar cu formația completă de candidați la Parlament, dintre cei stabiliți deja, Stăpânul Mircea Andrei și-a mânat la Capitală un grup organizat doar din câțiva lideri, fiind vorba aici de prim-vicepreședintele Cătălin Teodorescu, deputatul Sorin Pandele, oamenii de afaceri Gheorghe Alecsei din Curtea de Argeș și Cătălin Bulf, ambii candidați la parlamentare, consilierul județean Dan Bica, plus șefa comisiei județene de etică, Ana Stan și șefa organizației de pensionari, Dorina Stanciu. La care s-a adăugat și „corespondentul de război”, Edi Vasile, de la Argeș TV, supranumit mai nou în partid și „secretara 2”. Marii absenți au fost, desigur, șeful Ligii primarilor PDL, Florin Frătică, fostul prefect Gogu Davidescu, proaspăt posesor de candidatură pe colegiul de deputați Câmpulung și Narcis Godeanu, responsabilul de zona Topoloveni, unde multă vreme a fost dat ca sigur candidat la deputăție. Singurul absent motivat a fost prim-vicepreședintele Gabriel Bratu, care a avut parte de un mare necaz în familie, prin moartea tatălui său. Cum ARD are în componență, alături de PDL, și partidul Forța Civică, al lui MRU și PNȚCD, la congres au venit și Iulian Prunaru și Gigi Dinescu, ziși și „țărăniștii de ziua a șaptea” și Valentin Șuvar, responsabilul Forței Civice pe județ. Deci cam asta ar fi tot în ce privește participarea argeșeană la lansarea Alianței România Dreaptă. În culise însă, amănuntele au fost mult mai piperate, după cum le vom condimenta în continuare.
Singurii mai vizibili în ce privește desfășurarea au fost senatorul Mircea Andrei și deputatul Sorin Pandele. Primul a avut un loc rezervat în prezidiu, în calitate de șef al comisiei de justiție PDL, unde s-a simțit plin de importanță, având aici șansa să privească lumea de sus, chiar fără să fie nevoit să stea în picioare pe scaun. În vreme ce deputatul Pandele a putut fi văzut discutând minute bune în compania lui Vasile Blaga, Adriean Videanu și Cristian Boureanu. Microfoanele de fond n-au putut surprinde însă prea multe amănunte, deși parcă s-a dus așa un ecou cu termeni precum proces, Înalta Curte de Casație, achitare sau condamnare, Monica Macovei, candidatură pe muchie de cuțit, etc. Dar apropo de Monica Macovei, ea a avut „șansa” să ia contact chiar fizic cu delegația Argeșului la congres, a cărei greutate politică a resimțit-o din plin, de era gata s-o lase doar într-un picior. Și tocmai de unde s-ar fi așteptat mai puțin. Adică de la Valentin Șuvar, din Forța Civică Argeș, care, la un moment dat, vrând să bage în marșarier pe lângă prezidiu, a călcat-o pe bombeuri atât de tare pe Macovei, încât aceasta a fost la un pas să țipe de durere. Văzând pe piciorul cui s-a suit, Șuvar a dat imediat în bâlbâială, s-a înroșit ca un prosop verde și a țâșnit cu un potop de scuze, dând să-i pupe și mâna victimei. Care a refuzat însă, încordându-se brusc, cu o privire asasină, care l-a făcut pe Șuvar să se „scurgă” moale ca o cârpă de la locul faptei. În rest, argeșenii au stat cuminți să asculte discursurile, fapt care a evitat producerea de noi accidente.

Adrian Miuțescu s-a pripășit cu candidatura la PDL

Cu două zile înainte de congres, Mircea Andrei convocase însă la PDL o nouă rundă de clarificări în ce privește stabilirea candidaților pe colegiile din județ. Astfel, au apărut noi schimbări de modificări. Cea mai importantă surpriză este, de departe, desemnarea fostului deputat și președintele PNL-Argeș, Adrian Miuțescu, drept candidat la deputați pe colegiul Curtea de Argeș. Tras pe linie moartă la liberali, acesta a încercat pe toate căile, ba să sară gardul, ba să rupă poarta, ca să primească ceva de ros în urma guvernării USL. Fie o funcție mai grasă pe la Transporturi, fie locul de candidat la Senat pe colegiul Nord, în fine, să apuce și el ceva. În final a rămas lihnit, astfel că Miuțescu s-a reorientat către PDL, unde Stăpânul Mircea Andrei, mare amator de astfel de chilipiruri politice, l-a primit cu conturile larg deschise să candideze la Curtea de Argeș. Mai ales că, după cum se știe, miliardul de euro pe care fostul lider PNL l-a promis în campania din 2008 s-a reportat ca la Loto, deci nu este exclus ca el să apară din nou în campania din decembrie. Creditat la un moment dat cu șanse să candideze la Curtea de Argeș, prim-vicepreședintele Cătălin Teodorescu a abandonat definitiv această variantă, cedându-i locul lui Miuțescu și revenind să candideze pe colegiul său preferat de deputați, Pitești-Bradu-Oarja. Mai ales că primarul de Bradu, Florin Frătică, secretar general PDL, s-a retras definitiv din cărțile care se fac pentru Parlament. Unii zic că din cauza unor dureri acute de cap pe care a început să le resimtă în urma unei anchete DNA care vizează relațiile nepotrivite pe care bugetul Primăriei Bradu le-ar fi avut cu o serie de lucrări și conturile unor firme în care Frătică avea interes direct. Oricum, faptul că edilul din Bradu n-a fost nici la congres, iar la partid are în ultima vreme o alură ca de autodenunț politic, demonstrează că șeful Ligii primarilor portocalii nu se află tocmai în cea mai bună stare de libertate în PDL.

Ex-primarul Gavrilescu, candidat surpriză pe colegiul Topoloveni

O a doua mare surpriză, care a căpătat deja suficient cvorum ca să fie constituțională, este și retragerea avocatului Narcis Godeanu din cărțile candidaturii la deputați pe colegiul Topoloveni. Se spune că Mircea Andrei a bătut deja palma cu Nicolae Gavrilescu, fostul primar din Călinești, ca acesta să candideze la Topoloveni, în vreme ce despre Godeanu sunt două variante disponibile. Fie va abandona complet ideea unei candidaturi la Parlament, pe care și-a și exprimat-o, de altfel, în unele cercuri restrânse, fie va accepta propunerea Stăpânului de a candida la Senat pe colegiul Sud  Costești-Topoloveni. Asta în condițiile în care fostul candidat portocaliu la Senat, Marius Jurubiță, are unele probleme de sănătate care s-au suprapus și pe fondul unui sictir atroce în ce privește posibilitatea unei recidive a candidaturii. În ce-o privește pe notărița Ana Stan, șefa comisiei de etică, și ea a abandonat ideea unei candidaturi la Parlament, în condițiile în care unicul colegiu pe care l-ar fi vrut, acela de deputați Pitești-Bradu-Oarja, este ocupat până la refuz cu prim-vicepreședintele Cătălin Teodorescu. În fine, complet descoperită a rămas zona Mioveni-Ștefănești, unde nu se găsesc candidați nici cu arcanul. Singurul pe buzunarele căruia au pus cu toții ochii este fostul prefect și șef ITM, Ciprian Berevoianu, asupra căruia se dă un adevărat asalt să arunce măcar câteva lopeți de bani din conturi, sub forma unei candidaturi în colegiul de deputați Ștefănești. Dar nici Cipi nu e fraier și, deși simte cum îi sunt percheziționate buzunarele din priviri, a promis că mai bine vine în slip la partid, ca să aibă un argument solid de oferit în caz că simte vreo mână mai pătrunzătoare, pusă pe apucat.

Cătălin Bulf, candidat pe „filiera rusească”

În fine, revenind la lansarea ARD de la București, mai trebuie spus că Mircea Andrei a fost ținta unor glume sus puse, care vizau interesul său pentru privatizarea Oltchim, despre care se vorbește prin cancelariile occidentale și occipitale. Sigur, au fost glume nevinovate, de genul dacă nu cumva Stăpânul se află în spatele sacilor de bani duși în cârcă de Dan Diaconescu, pentru Oltchim. Cert este că Andrei are ceva conexiuni petrochimice, dacă ne gândim că în urmă cu mai multe luni a primit chiar la partid o delegație de ruși, interesați la acel moment de cumpărarea rafinăriei Arpechim Pitești. Ruși despre care se spune că ar fi fost ademeniți la Stăpân chiar de omul de afaceri Cătălin Bulf, cel care, brusc, a fost deja desemnat candidat ARD la deputați pe colegiul Pitești-Bascov-Băbana. Firma lui Bulf, Petroconstruct, se ocupă în special de construcții și foraje petroliere și a fost implicată în trecut în mai multe afaceri controversate, chiar internaționale, cum ar fi prezența pe lista celor care au încălcat embargoul impus Irak-ului, la începutul anilor 2000. Se pare însă că Bulf a avut în timp afaceri și în Rusia, de unde și conexiunile care se fac acum cu privire la ruși, Arpechim sau Oltchim. Ițele par foarte încurcate, dar cu siguranță că se va găsi cineva care să le descaiere pe parcurs, pentru ca adevărul să se separe de mit în această privință. Una peste alta, de la venirea lui Mircea Andrei ca șef PDL în județ, hop și Cătălin Bulf aproape de partid, iar acum chiar pe un colegiu de deputați, semn clar că petro-dolarii sau petro-rublele se pot transforma oricând în petro-senatori sau petro-deputați. Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii