Uniunea Europeană și Moldova au semnat astăzi, 29 septembrie, acordul prin care Moldova devine stat participant la Mecanismul de protecție civilă al UE.
Odată ce acordul va fi ratificat de Moldova, el se va aplica cu titlu provizoriu până la intrarea deplină în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Acest pas important al aderării Republicii Moldova la fundamentul sistemului UE de gestionare a riscurilor în caz de dezastru a fost marcat printr-o vizită la Chișinău a comisarului pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, care s-a întâlnit cu ministrul afacerilor interne, Adrian Efros. Cei doi au semnat acordul prin care Republicii Moldova i se conferă statutul de membru al Mecanismul de protecție civilă al UE.
Citește și:
- Drumul Expres Craiova-Pitești : Lucrările, în linie dreaptă pentru inaugurarea lotului 3
- Studenții din Brașov vor protesta în fața Universității Transilvania din cauza creșterii taxelor de cazare la cămin
- „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură” – „E important ca tinerii să știe și să transmită mai departe”
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Sunt mândru să îi urez astăzi bun venit Republicii Moldova în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de protecție civilă al UE. Atunci când atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a avut ca rezultat faptul că mii de ucraineni s-au refugiat din calea războiului, Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere. Doresc să le mulțumesc autorităților de protecție civilă din Republica Moldova pentru eforturile depuse. Prin aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de protecție civilă al UE ne putem îmbunătăți în mod semnificativ gradul de pregătire pentru situații de urgență și putem construi un sistem mai rezilient de gestionare a riscurilor în caz de dezastru în Europa. Împreună suntem mai puternici.”
Moldova a beneficiat de Mecanismul de protecție civilă al UE pentru a face față unei strămutări de persoane de mare amploare declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, la începutul acestui an UE a mobilizat 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale din Republica Moldova, provenind din rezerva energetică rescEU. În plus, UE a sprijinit Moldova cu 48 de milioane EUR sub formă de ajutor umanitar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Ca membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE, Moldova va putea nu numai să primească sprijin imediat, ci și să furnizeze asistență țărilor afectate de dezastre naturale sau provocate de om, prin intermediul mecanismului, ceea ce va conduce la un răspuns mai solid și mai bine coordonat în situațiile de criză din Europa și din restul lumii.
0 Comentarii