Web Analytics
scris vineri, 07.04.2023

Moarte suspectă a unui subofiţer SRI la Spitalul Judeţean

Marian Popa a murit intubat în secția ATI, iar la autopsie s-a descoperit că proteza dentară îi obtura calea respiratorie spre plămânul stâng
Poliția a deschis dosar penal de ucidere din culpă, iar spitalul face propria anchetă

O adevărată dramă a avut loc duminică, 26 martie, la Spitalul Județean de Urgență din Pitești. Marian Popa, subofițer în rezervă SRI, a murit în secția ATI. Omul suferea, în principal, de probleme hepatice. Însă la autopsie s-a descoperit că proteza dentară îi căzuse în gât și obstrucționa căile respiratorii, mai exact calea spre plămânul stâng. Cum a ajuns acea proteză acolo? Oare cei de la ATI l-au intubat fără să-și dea seama de acest lucru? Ce s-a întâmplat în acea secție, dar și pe traseul bolnavului care, în final, a ajuns să moară la ATI? Sunt doar câteva dintre întrebările la care familia, șocată, așteaptă răspunsuri.

Moarte suspectă a unui subofiţer SRI la Spitalul Judeţean

De la UPU la Psihiatrie

Primele rezultate ale autopsiei au pus în mișcare totul. De la alerta internă medico-legală au intrat pe fir Poliția și Parchetul, fiind deschis un dosar penal de ucidere din culpă. Și pentru că e vorba despre o moarte suspectă, familia n-a putut să ia luni, 27 martie, trupul neînsuflețit de la Morgă. A reușit acest lucru marți, iar miercuri a avut loc înmormântarea. Marian Popa urma să împlinească 60 de ani în luna mai. Viorica Popa, soția celui dispărut, a venit, luni, 3 aprilie, la redacția „Jurnalului de Argeș”, însoțită de fratele ei, și ne-a vorbit despre durerea prin care trece.

„Sâmbătă, 4 martie, a căzut în casă și am chemat salvarea. La Urgențe, la spital, i-au făcut un CT, pentru că el a căzut pe gresie în baie. I-au făcut și niște analize ca să vadă dacă nu are vreun hematom. Mi s-a spus că CT-ul este limpede, dar că restul analizelor sunt proaste, că interiorul e făcut praf. De acolo au luat hotărârea să îl ducă la Psihiatrie, pe bază de sevraj alcoolic. Și-a dat acordul să rămână internat acolo. Noi ne-am dus să-l externăm, după o săptămână, pe 13 martie” – a spus d-na Popa, adăugând că stabilise cu familia să-l ducă pe soț la dezalcoolizare la Vedea, dacă tot „făcuse pasul ăsta”.

Citește și Exclusiv. Arhiepiscopul Argeşului dezvăluie culisele unui botez princiar / Calinic: „Pentru sprijinul dat lui Nicolae, mi s-a reproşat că sunt antidinastic”

De la Psihiatrie la ATI

Numai că pacientul nu mai era la Psihiatrie! „Ne-a spus dl doctor că a făcut febră duminică (12 martie – n.a.), deci brusc i s-a înrăutățit starea de sănătate. Și l-au dus la ATI, la Județean. Am reușit să intru la el pe 14 martie. Era în pat, deja avea mască și încercau să nu îi mai dea sedative, să poată ieși din starea de sedare, că aia fac la Psihiatrie, îl și sedează. L-am zguduit, a deschis ochii, a început să plângă (…) Apoi s-au făcut analize, CT, l-au intubat, îi trăgeau secreții de la plămâni; au spus că are plămânii încărcați. I-au făcut și o radiografie la plămâni; au spus că nu are decât o bronhopneumonie, care se tratează cu antibiotic. Și tot timpul îmi spuneau: e grav, e grav, e grav!” – ne-a mărturisit d-na Popa.

Văduva Viorica Popa: „Nu știu cum a ajuns proteza dentară la plămânul stâng”

Sâmbătă, 25 martie, în zi de vizită, Viorica Popa a fost din nou la soțul ei. „Era pământiu la față. Nu vorbea. Cred că a intrat în stare comatoasă din prima săptămână. Îl ajutau să respire. Să fie saturația la plămâni. M-am uitat pe monitor: tensiunea era bună, ajunsese pe la 11, oxigenul… Făcea febră. Reușeau să i-o scadă, cu pătura termică, iar făcea febră, iar i-o scădeau… Baletau… că până la urmă ar fi de la Neurologic, că nu ar fi de la plămâni” – ne-a relatat d-na Popa.

Pacientului i-a mai fost făcut un CT, fiind transportat pentru investigație cu ventilator portabil. Duminică, 26 martie, firul vieții lui Marian Popa s-a rupt însă, după trei săptămâni de suferință prin spitale. Luni, familiei i s-a spus că nu pot să-l ia; fusese chemată Poliția pentru că – spunea d-na Popa – „s-a găsit o neconcordanță între secții, între spitale – au zis ei – deci între Psihiatrie și ATI. (…) Ei când au făcut autopsia și au dat de proteză, s-a sistat totul. Nu știu cum a ajuns proteza dentară la pămânul stâng, să obstrucționeze intrarea în plămânul stâng! Medicii să decidă. Nu a mai putut să respire!”

Citește și Cine e preotul care a făcut vâlvă invitându-l pe ÎPS Teodosie la botez / Preotul Panciuc a primit locuinţă socială de la naşul Pendiuc, cel care a desfiinţat o grădiniţă

Familia vrea să facă plângere penală

Ancheta e în toi! Familia celui decedat, în speță soția Viorica Popa, e hotărâtă să facă plângere penală. Și la spital au loc cercetări.
„Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Pitești a dispus demararea unei anchete interne. În paralel se derulează o anchetă medico-legală. Până la soluționarea acestora, nu putem face alte declarații referitoare la caz. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate!” – a comunicat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al acestei unități medicale.

Citește și Un şef de la Dacia a încercat să saboteze mitingul PSD, interzicând transportatorilor agreaţi să închirieze autobuze

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *