Ministrul Educaţiei îl dă jos pe liberalul Gardin de la Învăţământ

de | 9.05.2014 14:16 | Actualitate

# Noul „general” de la IŞJ Argeş va fi social-democratul Dumitru Tudosoiu # Miercuri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, e aşteptat în Argeş pentru a-l instala pe Tudosoiu în funcţie. Ruperea USL aduce în această săptămână şi prima schimbare politică în Argeş. Liberalul Florin Gardin va fi demis din funcţia de inspector şcolar general, aceasta urmând să îi revină adjunctului său, social-democratul Dumitru Tudosoiu. Pe lângă această schimbare la vârful instituţiei se anunţă şi alte schimbări importante, întrucât jumătate din inspectorii şcolari vor pleca odată cu Gardin, iar IŞJ Argeş va intra automat într-un proces de reorganizare.

Ministrul Pricopie a vrut o rocadă la IŞJ Argeş, cu Gardin pe post de adjunct

Luni, la prima oră a dimineţii, şeful IŞJ Argeş, Florin Gardin, a primit un telefon precipitat chiar din partea ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Ce să fie? Ce să fie? S-au minunat inspectorii şcolari, dar misterul a fost risipit în timpul şedinţei săptămânale, Florin Gardin anunţând că a fost schimbat din funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar. Apoi, resemnat, Gardin şi-a luat rămas bun de la colegii din instituţie cu care a colaborat timp de doi ani şi de a căror activitate s-a declarat pe deplin mulţumit. Surse din Inspectorat afirmă că ministrul Pricopie a încercat să aplice şi în Argeş modelul rocadei de la Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin, propunându-i lui Gardin funcţia de adjunct, pe care liberalul a refuzat-o însă categoric. Marţi după-amiaza, ordinul oficial al ministrului privind demiterea lui Florin Gardin nu sosise încă la IŞJ Argeş. De la Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei ni s-a comunicat că acest ordin este în curs de elaborare şi urmează să fie transmis către IŞJ Argeş. Tot Biroul de Presă al MEN ne-a confirmat că există probabilitatea ca miercuri, pe 7 mai, în cadrul vizitei în Argeş, ministrul Pricopie să facă personal anunţul schimbării lui Florin Gardin din funcţia de şef la Învăţământ. Se pare că succesorul lui Gardin va fi social-democratul Dumitru Tudosoiu, cel care a ocupat până acum scaunul de adjunct la IŞJ Argeş. Mai trebuie spus că în Inspectorat se anunţă şi alte schimbări importante, în contextul în care odată cu Gardin pleacă şi cei 12 inspectori liberali, iar unul din scaunele de adjunct rămâne liber odată cu propulsarea lui Tudosoiu în funcţia de şef al instituţiei.

Reclamaţii la Minister, transferuri ilegale de elevi şi afaceri cu auxiliare

Pe lângă ruperea USL, motivele schimbării lui Gardin din funcţia de şef al IŞJ Argeş par a fi şi imaginea negativă, reclamaţiile la Minister cu care l-au cadorisit dascălii argeşeni de-a lungul timpului, politizarea excesivă a instituţiilor de învăţământ şi a directorilor, dar şi numeroasele scandaluri în care a fost implicat. Cel mai răsunător a fost scandalul distribuţiei în şcoli a culegerilor tipărite la editura sa de familie, condusă de fiu şi ginere, Delta Cart Educaţional, şi acumularea unor sume fabuloase în conturile sale şi ale soţiei (peste un miliard şi jumătate într-un singur an, 2010!) provenind din drepturile de autor pentru cărţile vândute. În cei doi ani cât liberalul Gardin s-a aflat la conducere, IŞJ Argeş a înregistrat şi câteva premiere negative pentru învăţământul argeşean, cum ar fi difuzarea pe Internet a rezolvării subiectelor de la olimpiade cu ore bune înainte de începerea acestora, direcţionarea ilegală şi pe taxe mult mai mari a examenelor de absolvire ale postlicealei sanitare de stat către postliceala particulară „Christiana”, a cărei directoare era naşa Violeta Toma sau solicitarea de către ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a unui raport detaliat privind întreaga activitate a Inspectoratului Şcolar din anul 2013. Alte isprăvi ale „generalului” Gardin au vizat transferul ilegal al elevilor de clasa a IX-a de la liceele slabe la cele bine cotate fără respectarea criteriului mediei de admitere sau refuzul de a le acorda profesorilor argeşeni suma de 100 de euro pentru achiziţia de cărţi, tăiată de guvernul Boc în 2010. Anul trecut, familia şefului IŞJ a intrat în vizorul presei, după ce soţia, Maria Gardin, a promovat examenul pentru experţi în management educaţional pe baza unui dosar analizat de o comisie aflată în subordinea soţului, iar fiica, Magdalena Crivac, şi-a făcut reclamă la propriile afaceri constând în organizarea unor cursuri de mediator şcolar chiar pe pagina oficială de Internet a Inspectoratului. Şi începutul acestui an a fost unul nefast pentru instituţia deconcentrată condusă de Florin Gardin, după ce a ieşit la iveală ancheta superficială a inspectorilor şcolari în cazul decesului elevei Carolina Bănăţeanu, dar şi încăierarea elevilor de la Liceul Tehnologic Auto din Curtea de Argeş, neraportată prefectului Mihai Oprescu.

Social-democraţii au decis schimbarea lui Gardin, după ce au aflat că îi făcea campanie electorală lui Iani Popa

Deşi iniţial dădeau asigurări că niciun director liberal nu va fi schimbat înainte de alegerile europarlamentare, se pare că social-democraţii argeşeni s-au răzgândit. Mai ales după ce au aflat că, în ciuda înţelegerilor anterioare vizând păstrarea funcţiilor în schimbul neimplicării în campania electorală, directorii liberali au jucat la două capete şi i-au făcut campanie lui Iani Popa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş. Evident, pentru ca PNL să obţină un procent cât mai mare la europarlamentare şi Iani Popa să îşi păstreze astfel funcţia de şef al filialei argeşene. Cert este că săptămâna trecută liberalii din fruntea deconcentratelor s-au întâlnit într-o şedinţă pentru a pune la punct mobilizarea în campanie, şedinţă de care social-democraţii au aflat. Enervaţi la culme din cauza lipsei de loialitate a directorilor liberali, pesediştii s-au hotărât să îi schimbe, rând pe rând, din funcţii. Primul schimbat a fost, după cum se vede, Florin Gardin, şeful IŞJ Argeş, care nu s-a putut abţine şi s-a implicat puternic în acest început de campanie. Se pare că Gardin ar fi intervenit pe lângă directorii instituţiilor de învăţământ din Argeş şi le-ar fi cerut acestora să susţină candidatul PNL, adică pe Iani Popa, în lupta pentru preşedinţia CJ Argeş. Următoarea pe lista schimbărilor pare a fi Elena Grigorescu, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş, despre care se spune că ar fi trimis primarilor argeşeni e-mail-uri în care îi făcea campanie electorală şefului PNL, Iani Popa.
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii