Web Analytics
scris joi, 11.05.2023

„Metronom. O emisiune de Cornel Chiriac”

9 mai 2023, 81 de ani de la nașterea celui mai cunoscut gazetar din Pitești, Cornel Chiriac. Dacă nu ar fi fost asasinat la doar 33 de ani, ar fi putut prinde această vârstă. Mircea Udrescu a fost cel mai vechi și bun prieten (din copilăria, şcoala şi liceul de la Piteşti) al lui Cornel Chiriac (ajuns doctor în paleontologie, stabilit, după mineriadele din ’90, la Bruxelles). Acesta a publicat, la Editura Universitară din Bucureşti, o impresionantă monografie – „Metronom. O emisiune de Cornel Chiriac”.

„Metronom. O emisiune de Cornel Chiriac”

Cartea „Metronom. O emisiune de Cornel Chiriac” a fost scrisă din două motive: din simţul datoriei faţă de memoria celui mai bun prieten şi din dorinţa de a face lumină asupra zbuciumatei vieţi a promotorului jazz-ului şi rock-ului în România, Cornel Chiriac. Prea multe minciuni circulă despre el, mai ales pe Internet, preluate de la fosta Securitate!
Deşi există destule fan-cluburi ,,Cornel Chiriac’’ în ţară, deşi există un site special, deşi, iarăşi, chiar la Piteşti, la Casa Studenţilor, o mână de foşti prieteni de acum patru-cinci decenii organizează, anual, seri de muzică în cinstea ,,fenomenului Cornel Chiriac’’, totuşi, personalitatea extrem de complexă a acestuia este puţin cunoscută cu adevărat, legendele şi zvonurile la mâna a şaptea (îndeosebi cele legate de moartea tragică a piteşteanului de la EUROPA LIBERĂ) părând a fi mai puternice.

Citește și S-a lansat „Metronom”. Ce a făcut Piteştiul în onoarea lui Cornel Chiriac, jurnalistul care a inspirat filmul?

Mircea Udrescu a simţit, demult, că TREBUIE să depună mărturie. Amintiri încă vii, dureroase, istovitoare. Cartea este scrisă direct cu sufletul, iar autorul ei, uitând parcă de cititorii de acum, ţine să se adreseze mai întâi lui Cornel Chiriac: ,,Salut bătrâne, sunt tot eu, vechiul tău prieten. Acum pot să plec liniştit ca să te regăsesc: cu această carte mi-am ţinut promisiunea pe care am făcut-o odată. E drept că fără tine viaţa mi-a fost un pic mai searbădă. Şi dacă n-ai mai fost lângă mine să bem câte un şpriţ, am făcut-o şi singur. Dar tare lung mi s-a părut timpul de când ai plecat’’.
Cartea se citeşte cu sufletul la gură. Nu intru în amănunte. Sunt atât de multe lucruri inedite încât ar trebuie reproduse pe zeci de pagini de ziar! Autorul pregătise o nouă ediţie (a scos deja două, pe cheltuiala proprie). Apar amintiri şi informaţii noi…

Personal, rar mi-a fost dat să citesc o carte-document de o asemenea valoare. Nu e doar un monument din piatra dură a Iubirii şi Adevărului dedicat lui Cornel Chiriac, dar şi cea mai bună (fiindcă e trăită şi povestită cinstit) istorie a vieţii muzicale piteştene din anii ’50 şi a celei bucureştene din anii ’60, mergând până în zilele noastre!
Mulţumim, Mircea Udrescu, pentru această carte, pentru acest dar! Și nu am așteptat, în zadar, pentru a putea să ne plimbăm, în sfârșit, pe strada Cornel Chiriac din Piteşti! Alături de d-nii Măiţă Chiriţescu, Gelu Vişineanu, Mişu Dragomir, Dan Racoviţă, Costel Parii şi mulţi alţii. Tineri cu toţii.
Iar dvs. ați repetat și atunci vorbele lui Cornel Chiriac, de început de ,,Metronom’’: ,,Bun găsit, dragi prieteni!’’

Citește și „Metronom”, film premiat la Cannes, se vede la Cinematograful „București”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole