Web Analytics

S-a lansat „Metronom”. Ce a făcut Piteştiul în onoarea lui Cornel Chiriac, jurnalistul care a inspirat filmul?

de | 11.11.2022 10:40 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Home

Scriitorul Gabriel Cazan: „Prin ceea ce spunea la Europa Liberă, ne deschidea nouă mințile și ne dădea libertatea de care aveam nevoie”

Pe 4 noiembrie, s-a lansat în cinematografele din țară lungmetrajul „Metronom”, distins la Festivalul de la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună regie la secțiunea «Un certain regard». Filmul prezintă povestea unui grup de liceeni din România anilor ’70, adunați într-un apartament pentru a dansa pe discuri rock și a asculta vocea lui Cornel Chiriac de la Radio Europa Liberă, și care, mai apoi, ajung în birourile de anchetă ale Securității. Lungmetrajul a fost lăudat de presa de specialitate: „Filme precum Metronom ne amintesc de istoria noastră”. Noi ne-am amintit și de jurnalistul de radio Cornel Chiriac (foto sus), care a crescut și învățat în Pitești. Cel mai important om de radio din istoria Piteștiului.

Ne-am întrebat ce a făcut Piteștiul pentru promoterul jazz-ului și rock-ului din România. Din 2013 există o stradă Cornel Chiriac în cartierul Prundu, Filarmonica Pitești a organizat, în trecut, simpozioane și concerte de jazz-rock în memoria jurnalistului, iar doctorul în paleontologie Mircea Udrescu a publicat monografia „Metronom. O emisiune de Cornel Chiriac”.
Gabriel Cazan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, i-a adus numeroase omagii. De altfel, se și simte admirație în vocea lui atunci când vorbește despre Cornel Chiriac, cel care „a fost o cotitură” în viața sa.
Nu l-a cunoscut personal pe jurnalist, însă, la vremea lor, îi urmărea cu nerăbdare emisiunile „Metronom” de la Radio Europa Liberă, în serile din timpul săptămânii și duminica. A și fost coleg de clasă la Școala Gimnazială Nr. 1 cu nepotul lui Cornel Chiriac, care are același nume. Atunci când a ascultat prima emisiune „Metronom”, a auzit formația canadiană „Rush”, pe care a îndrăgit-o pe loc. A și trimis scrisori cu dedicații la redacția radioului, cu indicativul „Maître”, dar crede că au fost oprite de Securitate, căci nu au mai ajuns niciodată la emisiune.

Citește și O nouă carte SF, semnată de Gabriel Cazan

Un vis încă neîndeplinit: monument în cinstea lui Cornel Chiriac în Pitești

În 1990 a avut o idee care nu s-a materializat. Gabriel Cazan își dorea să realizeze un monument în cinstea lui Cornel Chiriac, iar costurile aveau să fie plătite de asociația sa. A fost un loc de întâlnire a rockerilor piteșteni pe vremuri, lângă biserica „Sf. Gheorghe” din Piața „Vasile Milea”, se numea „la pietre”. Acolo voia să pună monumentul lui Cornel Chiriac sau vizavi de monumentul Doina și Ion Aldea Teodorovici, tot în centru. Artistul plastic Vasile Rizeanu, care a fost directorul Școlii Populare de Artă din Pitești, i-a făcut o machetă (foto). În centrul monumentului ar fi fost Cornel Chiriac și în jurul lui artiști pe care îi îndrăgea în mod special: Janis Joplin, Jimi Hendrix, John Lennon (The Beatles), Freddie Mercury (Queen), Jim Morrison… Gabriel Cazan i-a prezentat ideea primarului de atunci, dar ediul nu a fost de acord.

O nouă încercare după 30 de ani

După 30 de ani, în 2020, a reluat ideea monumentului, pentru că a întâlnit doi membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, doi pictori din Curtea de Argeș, care s-au arătat foarte entuziasmați. A început să strângă bani, a făcut proiectul, a găsit oameni. „Am zis că mie Piteștiul mi-a dat tot ce am vrut, vreau să las și eu Piteștiului ceva spre neuitare. Cornel Chiriac nu trebuie să fie uitat”, a întărit Gabriel Cazan. Și a depus proiectul la Primărie. „Am auzit, nu știu cât o fi de adevărat, că a fost respins pentru că un anume consilier local a spus: «dar ce are Freddie Mercury cu Piteștiul?»”. Ca răspuns enumeră câteva monumente din lume, amplasate în locuri care nu aveau legătură neapărat cu artiștii, de exemplu zidul lui John Lennon în Praga sau monumentul formației The Beatles în Kazahstan. Comparativ, ne-a dat ca exemplu o statuie din Expo Parc Pitești, o regăsiți lângă lac. „Pe aia a permis să o facă, iar ăsta (monumentul, n.r.), care era făcut în amintirea unui rebel… Eu l-am considerat geniu, era o plăcere să îl asculți, era un om extrem de deștept. Nu doar că ne prezenta muzică, dar ne dădea și lecții de viață. Și dădea și în Comitetul Central al Partidului Comunist Român. A fost tot timpul urmărit de Securitate și a fost omorât de Securitate, pentru că, datorită lui, mulți tineri au început să gândească”, crede cu tărie Gabriel Cazan.

Citește și Scriitorul Gabriel Cazan a lansat cartea ”Lacul Întunecat”

„Cornel Chiriac ne-a arătat ce înseamnă adevărata libertate și ne-a învățat ce înseamnă muzica adevărată”

Circulă zvonuri despre moartea tragică, din Munchen, în 1975, a piteșteanului de doar 33 de ani. „Nu a fost omorât de homosexual, a fost omorât de Securitate, pentru că el, într-adevăr, prin ceea ce transmitea și prin ceea ce spunea la Europa Liberă, ne deschidea nouă mințile și ne dădea libertatea de care aveam nevoie. Cei mai în vârstă, cum sunt și eu, își amintesc ce rău a fost pe vremea comunismului, în care, nu vorbesc de muzică, și cărțile bune se dădeau pe sub mână. Nu mai vorbesc de mâncare. Ca să iau lapte, mă puneam la ora 10-11 noaptea, ca să fiu printre primii, stăteam dimineața până la ora 9, când se deschidea alimentara. Iar acest Cornel Chiriac nouă ne-a deschis capul și ne-a arătat ce înseamnă adevărata libertate și ne-a învățat ce înseamnă muzica adevărată, că ne săturasem de «Țara mea cu ochi frumoși» și «Trăiască PCR și conducătorul nostru iubit»”, ne spune interlocutorul.

Citește și Filmul românesc „Metronom”, cel mai bun film internațional la Festivalul de la Ierusalim

Primul fan-club din Argeș în cinstea lui Cornel Chiriac

Gabriel Cazan (foto), cu ce a învățat de la Cornel Chiriac, când a ajuns la facultate, la Politehnică, a deschis primul club de audiție muzicală din Regie, care se numea Clubul 65. 6 era indicativul Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM) și 5 era indicativul Mecanicii. Întors în Argeș, în anii ’90, a fost inițiatorul primei rockoteci din urbe, Clubul 66, la care veneau toți tinerii, și apoi i-a dat personalitate juridică prin Societatea de Muzică Rock «Cornel Chiriac», printre primele înființate în România, cu vreo 100-150 de membrii. „Noi ascultam muzică, citeam informațiile pe care le primeam de la unul, de la altul, făceam schimb de muzică rock și asta datorită lui. E încă în funcțiune, dar nu mai are același tip de titulatură, acum se numește Asociația Club 22 Cultură, pentru că am băgat și alte activități, nu neapărat audiții muzicale, am băgat organizări de spectacole, teatru etc.”, ne povestește Gabriel Cazan.

Rockoteca a funcționat mai întâi în Tehnic Club, unde este fostul Cinematograf „Papaiani”. Pentru cei care nu știu, clubul avea subsol și două nivele. Jos era barul și sus erau discoteca și sala de audiții muzicale. În această sală era sediul clubului, cu scaune rotunde și căști în lateralul acestora, și fiecare asculta ce voia prin intermediul pupitrului de comandă. Apoi, audițiile s-au ținut la Galeria de Artă Naivă, adică în spatele Librăriei „Eminescu”, după – în sala mare de la Casa Sindicatelor, apoi în holul Teatrului și, în final, la Barul „Zingo”. Prin 1995-1996, deși Societatea „Cornel Chiriac” nu și-a încheiat activitatea, nu a mai fost interes pentru audițiile muzicale. Tot în cinstea lui Cornel Chiriac, scriitorul Gabriel Cazan a editat două numere din revista „Metronom”, în 1990 și 1991, la care scriau toți cei care cunoșteau muzică, dar s-a oprit după ce cineva a rezervat denumirea la OSIM.

„Dacă nu era el, poate că nu ieşeam atât de mulţi în stradă, în 22 decembrie”

Muzica promovată de Cornel Chiriac transmitea ideea de libertate. „Dacă nu era el, poate că nu ieșeam atât de mulți în stradă, în 22 decembrie (Revoluția din 1989), pentru că, și datorită lui, noi am învățat să gândim mai liber”, spune Gabriel Cazan. Și încheie într-o notă optimistă în legătură cu monumentul pe care vrea să-l amplaseze în Pitești. „Eu n-am renunțat și sper ca, până la urmă, și acel consilier să înțeleagă că legătura dintre Pitești și Freddie Mercury este libertatea de care beneficiem acum”.

Citește și „Metronom”, film premiat la Cannes, se vede la Cinematograful „București”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *