Marin ioniţă şi „Mireasa Neagră”

de | 9.07.2014 19:24 | Cultură

Recentul volum de proză al mentorului ucenicilor-vrăjitori, Marin Ioniță, a fost lansat, în după-amiaza de 3 iulie, la Biblioteca Județeană Argeș, exact așa cum și-a dorit scriitorul: cu lume multă, prieteni vechi și femei la care și astăzi visează pe sub gene, actori, pictori și muzicieni, alcătuind împreună o acuarelă de amurg sufletesc, la care Marin Ioniță face trimitere des în ultima vreme.
Mireasa Neagră (Editura Tiparg, 2014) este consecința literară a zbaterilor din lunile de pe urmă, când autorul a aflat că poartă în el o tumoră. Biopsia l-a încredințat că e benignă, dar, până a aflat, până s-a pătruns de ce-a aflat, mintea i-a lucrat cu înfrigurare. Mireasa Neagră este, așadar, jurnalul unei disperări. O disperare înăuntrul căreia luciditatea alternează cu visul și cu deruta, amintirile iau forma unor decupaje intense, tandru-violente, clinica, patul de spital, perfuzia, doctorul apar și dispar pe fundalul chipurilor și-al existențelor care i-au marcat viața.
Mireasa Neagră este, de asemenea, în siajul disperării, cartea unui exorcist. Demonul lui Marin Ioniță este nu Moartea, pe care-o simte, o respiră și o trăiește ca pe-o femeie, ci spaima de moarte, de acea zonă bântuită, nesigură, dureroasă prin nesiguranța ei, care precede Marea Întâlnire.
Lansarea de carte s-a bucurat de intervenții cu miez – profesorii Gheorghe Soare, Constantin Vărășcanu, Olga Halibei, Catrinel Popescu, Allora Albulescu (secondată de tânărul violonist Allessandro Sighicelli), Vasile Ghițescu, Mihail Ghițescu, Cezar Bădescu, publicistul Gheorghe Frangulea, eleva Bianca Iancu, actorul Puiu Mărgescu, pictorul olandez Leo van Sluis, care i-a și oferit maestrului, cu prilejul aniversării  de pe 10 iulie, o gravură din ultima sa expoziție, organizată în România.
La mulți ani, la cei 85 împliniți – îi urează și Biblioteca Județeană Dinicu Golescu – la multă vigoare, la multă energie creatoare!
Denisa Popescu Martin

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii