Marian Mareş vine cu dezvăluiri despre Mineriada portocalie

de | 17.02.2011 16:19 | Actualitate

# „Eu nu ştiam că e manevră şi că vor să ne ducă la contra-miting”
# De ce v-aţi băgat în ciorba partidelor?
– Domnu’ Dinu, staţi puţin să vă explic cum s-au derulat evenimentele. În primul rând, nu eu sunt organizatorul în Argeş, ci domnul Deju. Noi suntem doar nişte negri pe plantaţie.
# Cine este acest Deju?
– Îl cheamă Moise Vasile, este din Dâmboviţa şi a fost desemnat de domnul senator Mircea Andrei să coordoneze Partida Rromilor în Argeş. Deju a fost dat şi la televizor cu o diplomă falsă, probabil că dânsul nu luase bacul, dar avea licenţa.
# Deci, cum a fost?
– Sâmbătă, înainte de mitingul din 31 ianuarie, am fost la Bradu, la Veneţia, la domnu’ Frătică, cel care i-a cununat şi botezat pe toţi ţiganii. Am fost chemaţi la o întâlnire în legătură cu alegerile. Acolo am găsit ţiganii la masă. Ne-a primit dl Frătică, am stat de vorbă şi apoi am plecat. A doua zi, eram la masă când am primit un telefon în care eram anunţaţi că, luni dimineaţa, trebuie să ne întâlnim la restaurantul Monte Carlo să mai socializăm.
# Nu v-aţi dat seama că e ceva necurat la mijloc?
– Eu nu ştiam că e manevră şi că voiau să ne ducă la miting. După ce ne-am întâlnit într-o benzinărie tot nucleul dur, eu, Pavel şi Novac, le-am zis că am auzit că PSD va picheta sediul PDL, că vor fi nişte evenimente nasoale şi ar fi bine să nu ne mai întâlnim. Le-am mai zis că nu vreau să ne ia Miliţia şi să ne ducă la puşcărie, că e judecata domnului Nicolescu şi nouă ne arde de întâlniri.
# Ce v-au răspuns?
– Au început să râdă, iar Novac mi-a zis că e obişnuit să doarmă pe ghete (argou de penitenciar, n.red). Dimineaţă am ajuns la Monte Carlo, unde au venit ţiganii cu autobuzele. Era şi domnu’ Deju acolo, dar nu ne-a spus de ce ne-am întâlnit. Mai târziu văd că intră Sile, şoferul domnului primar de la Bradu, cu nişte oameni aduşi cu o dubă, plus nişte puşcăriaşi de la Mioveni care au avut probleme cu proxenetismul.
# Ce s-a discutat acolo?
– Nu s-a vorbit nimic, decât despre echipă, probleme de organizare. Pe la 11,00 a venit dl comisar şef Florin Mocanu de la Secţia 3 şi a întrebat de mine. Să trăiţi, domnu’ comandant, ce doriţi? M-a întrebat de ce ne-am adunat şi m-a atenţionat să nu ieşim afară sau să strigăm lozinci sau să bea ţiganii, după care a plecat.
# I-aţi spus acestui Deju de la Dâmboviţa, despre care ziceţi că e omul senatorului Andrei, despre acest episod?
– Da, i-am relatat tot ce am vorbit. S-a cam roşit. Mi-a zis şi el că nu vrea scandal, însă dânsul a aruncat nişte motivaţii care nu mi s-au părut sustenabile. În fine, eu mi-am făcut treaba până la capăt.
„Toţi s-au supărat că li s-au dat doar două felii de salam”
# Cine a plătit consumaţia?
– Nu ştiu cine a plătit, cine a dat mâncarea. Cert este faptul că toţi ţiganii s-au supărat că le-au pus în farfurie doar două felii de salam şi una de brânză.
# Ştiaţi că în ziua respectivă au fost mobilizaţi şi alţi simpatizanţi PDL?
– Chiar n-am ştiut dacă au mai fost şi alţii strânşi, rumâni de-ai lui Lăzăroiu.
# Când s-a spart adunarea?
– S-a vorbit la telefon, probabil când s-a aflat că pesediştii nu mai pichetează sediul PDL.
# Câţi rromi aţi fost la Monte Carlo?
– Cred că o sută şi ceva. Oricum, eu nu-mi asum responsabilitatea contra-mitingului făcut de PDL. Oi fi ţigan, dar nu sunt prost. Mi-am dat seama că noi n-aveam de ce să ne băgăm la miting, să avem imixtiuni în treburile partidelor politice. Eu trebuie să fiu aproape de toţi, indiferent de cine se află la putere. Inclusiv Mădălin Voicu le-a reproşat lui Păun şi Deju că ne-am strâns la Monte Carlo.
# Dar de ce nu le-aţi spus că a fost vorba de o manipulare grosolană şi că n-aţi fost chemat la socializare, ci la miting?
– Îmi băteam cuie-n talpă, intram singur la mijloc. Deju mă tot ameninţă cu butoanele, a auzit şi el de butoane, plus că se crea panică.
„Am fost la Sorelo, să socializăm”
# Au mai fost astfel de întâlniri?
– Înainte de sărbători, atunci când s-a hotărât să facem o socializare, să bem un şpriţ, să mâncăm o friptură la Sorelo.
# Aţi fost şi acolo?
– Da, deşi am fost un pic reticent. M-am gândit că eu sunt folosit să aduc toţi liderii din comune şi apoi să-i cheme Deju ca să mă termine, cum l-a terminat pe colegul de la Dâmboviţa. Eu nu m-am ocupat de nimic, să spună dl Soare, patronul hotelului. Domnu’ Novac s-a ocupat de microbuze, de mese, eu am fost adus doar să văd sala.
„Sunt un ţigan cu guler de mătase printre români”
# Domnule Mareş, ce funcţie mai aveţi în momentul de faţă ?
– Nici una, sunt doar un negru pe plantaţie. Cât a fost PSD la putere, am fost tratat ca un lider. După ce ţiganii m-au dat jos, în 2004 – 2005, nu m-au chemat nici la o cafea. Eu m-am simţit un ţigan corect, cu guler de mătase, printre români. Sunt prost, da’ nu şi fraier.
# Deci dintre partidele politice, doar PSD v-a tratat cum trebuie…
– Domnu’ Dinu, eu nu sunt un om prezumţios. Eu mă dau nu şmecher, ci un pic mai deştept, mai lider în faţa ţiganilor mei. Nu mă consider pe eşichierul politic omologul domnului Nicolescu sau al domnului preşedinte-senator Andrei sau al lui domnu’ Gerea sau Iani Popa, nici a lu’ domnu’ Gingăraş. Vreau ca ţiganii pe care-i reprezint să aibă un lider reprezentativ care să le expună problemele într-un context academic, scurt şi la obiect.
# De cât timp nu mai sunteţi preşedinte al Partidei Rromilor?
– Am fost interimar până la alegerile de la Vultureşti. După ce s-au folosit de mine şi de influenţa mea m-au dat jos, m-au suspendat din toate funcţiile politice, iar preşedinte-coordonator este domnul Moise Vasile, zis Deju, adus din Dâmboviţa de domnul senator Andrei. Am făcut două preinfarcturi din această cauză.
„Liviu Poşircă s-a pişat pe mine”
# Dar la alegerile de la Vultureşti aţi susţinut PDL…
– În primă fază am fost la domnul Nicolescu, dar n-a putut să mă primească. Apoi a avut loc o întâlnire între Mircea Andrei, deputatul nostru, Nicolae Păun, Deju şi eu. Mi-au zis că mă ajută în plan politic, dar întâi să demonstrez că sunt şmecher. Şi m-am apucat de treabă. M-am dus din casă în casă. Mi-am plătit benzina, tot… Şi l-am scos primar pe Liviu Poşircă.
# Cât a costat votul la Vultureşti?
– Toate partidele au dat, dar nu ştiu cât. A fost o luptă acerbă.
# Ce s-a mai întâmplat după?
– Am avut numai nenorociri. Păun mi-a spus că nu mă mai vrea nici PSD, nici PDL. Cu pesediştii am înţeles, dar PDL de ce nu mă doreşte, că le-am scos primar? M-am întâlnit cu Poşircă şi a dat mâna cu mine cu vârful degetelor. S-a pişat pe mine… Nici de zilele Vultureştilor nu m-au invitat. Păi unde am mai fost eu invitat, după aia, de domnul senator Mircea Andrei?
(Neluţu DINU)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

„Divorțul anului” la Teatrul „Alexandru Davila”
„Divorțul anului” la Teatrul „Alexandru Davila”

Cuplul Monica Davidescu și Aurelian Temișan joacă la Pitești Spectacol la Teatrul „Alexandru Davila”, luni, 30 mai, de la 19:30. Va fi pusă în scenă cea mai recentă producție a Companiei de Teatru Concordia, comedia „Divorțul anului”. Joacă Monica Davidescu, Ovidiu...

PSD Argeș anunță noi investiții pentru Câmpulung
PSD Argeș anunță noi investiții pentru Câmpulung

Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Ivan și Sergiu Cicu, consilieri lacali ai PSD Câmpulung, au susținut azi o conferință de presă la sediul PSD Câmpulung Mușcel.  Cu acest prilej, Marius Nicolaescu a făcut o radiografie a...


Loading RSS Feed