Mădălina Preda: „Așteaptă să se prescrie, se fac cinci ani acum, în 2023”
Vă reamintim că Nicola Inquieto a fost extrădat în Italia și a fost condamnat de un Tribunal din Napoli la 14 ani de închisoare pentru apartenență la organizația mafiotă Camorra
17 august 2016, o zi care avea să lase o familie fără un fiu. Ziua în care Marius Virgil Vasile a murit căzând pe beton, de pe o macara pe care încerca să o repare. Avea 24 de ani și nu văzuse marea sau muntele până atunci. Era dulgher la firma lui Nicola Inquieto și lucra din greu ca să-și termine casa pe care și-o începuse la Potlogi, Dâmbovița. Făcea zilnic naveta la Pitești. Este vorba despre accidentul mortal de muncă din cartierul Găvana din Pitești, de pe șantierul firmei SC Daniela Construcții SRL, despre care am mai scris și în trecut, cu detalii din rechizitoriu. Procurorii au notat că firma lui Nicola Inquieto nu avea angajat RSVTI și nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activități, acceptând utilizarea și repararea ocazională a macaralei de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea acesteia de către victimă pentru a reașeza un cablu de tracțiune.
Au trecut aproape șapte ani de la tragicul eveniment, iar părinții și fratele răsposatului încă se mai plimbă pe la instanțe în speranța că se va face dreptate. Nicola Inquieto este acuzat de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, împreună cu firma sa, SC Daniela Construcții SRL, și șeful de șantier Nicolae Diaconu. În noiembrie se vor face cinci ani de când dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Pitești. Și s-a întâmplat după ce italienii l-au arestat și extrădat, în aprilie 2018, pe afaceristul Inquieto, pentru asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot. Iar procesul a început efectiv abia în mai, anul trecut. Mădălina Preda, mama băiatului, caută să mediatizeze povestea sa în presă și se întreabă de ce dosarul a stat așa mult la Poliția Criminalistică, deși necropsia era gata la o lună de la moartea băiatului, de ce nu sunt audiate părțile civile și inculpații și de ce la fiecare termen sunt chemați pe drumuri doar pentru a se amâna din nou cauza.
Mădălina Preda ne-a povestit ce s-a întâmplat la ședința anterioară, din 28 noiembrie, când a vrut să fie audiat și inculpatul Nicolae Diaconu: „Avocatul meu nu a fost și am vorbit eu, că am acest drept. Nu l-a lăsat să dea declarații pe Diaconu, l-a chemat la bară, dar a spus că nu este obligat să dea declarații. Am strigat în gura mare să spună în ce stadiu era casa când a venit în curte, la mine, că ei susțin că mi-a dat bani să fac casa. Și l-am întrebat în ce stadiu era casa când a venit și era băiatul meu mort pe masă. Băiatul meu își făcuse casa până sus, la placă, era și cofrată și nu l-a lăsat. I-a zis judecătorul: «dacă vrea să răspundă, bine. Dacă nu, nu, nu este obligat»”. La ședință s-a luat act de faptul că inculpatul Nicolae Diaconu „nu doreşte să dea o nouă declaraţie, menţinând întru-totul declarația dată în cursul urmăririi penale, nu doreşte procedura abreviată, optând pentru procedura de drept comun”, găsim pe portalul instanței. Reamintim că, în ziua accidentului, inculpatul Nicolae Diaconu, care era șef de șantier și responsabil cu instruirea personalului cu privire la protecția muncii, precum și de a verifica în permanență starea utilajelor și de a asigura buna lor funcționare, nu era prezent, deși prezența sa era obligatorie, conform unei decizii a administratorului firmei. Și tot din rechizitoriu am mai aflat că inculpatul a urmat cursurile de specializare după comiterea evenimentului și a obținut certificatul de calificare profesională la data de 09.01.2017 și Autorizaţia de macaragiu la data de 19. 07. 2017, la un an după comiterea faptei.
Citește și Procesul dintre Nicola Inquieto şi familia tânărului mort la blocul din Găvana s-a amânat din nou
S-a emis Ordin European pentru a fi audiat prin videoconferință Nicola Inquieto
În ceea ce-l privește pe Nicola Inquieto, iarăși s-a pus problema că nu are translator pentru a fi audiat. Deși italianul le răspundea jurnaliștilor în română, în 2018, și a semnat declarațiile din dosar tot în română. Reamintim că italianul a fost condamnat în 2021, de Curtea de Apel din Napoli, la 14 ani de carceră și se află la o închisoare din Sicilia. Mădălina Preda a avut acces la dosar. „Acolo am văzut că italianul Nicola Inquieto și-a dat declarația în limba română. Am adus și pe un CD interviurile de la televiziuni, când a fost el arestat și vorbește cursiv română. Poate vedea oricine acest lucru. Și ei amână chestia asta de cinci ani de zile. Nu ne judecăm că are dreptul să îl audieze și pe italian și că statul italian nu îi pune translator. Tot timpul se spune asta, m-am săturat eu… Și a spus avocatul destul de clar că așteaptă să se prescrie, se fac cinci ani acum, în 2023. Și de aceea am făcut cerere să strămut dosarul la Ploiești, în speranța că o să reușesc să fac ceva mai bun acolo”, ne-a mai spus Mădălina Preda. La ședința din 28 noiembrie s-a notat că se va emite către autoritatea italiană Ordinul European de anchetă pentru a asigura audierea prin videoconferinţă a lui Nicola Inquieto. „În acest sens se valorifică și sprijinul magistratului de legătură la Roma. Se menţine dispoziţia de la termenul anterior cu privire la asigurarea interpretului de limbă italiană în sala de judecată”, mai regăsim în minuta ședinței.
Dosarul a fost trimis în judecată abia după ce Inquieto a fost arestat de italieni
Mădălina Preda a mai spus că dosarul a fost ținut un an și 2 luni la Poliția Criminalistică, deși autopsia a fost gata la aproximativ o lună de la moartea lui Marius Vasile. Și ne-a prezentat în acest sens o adresă către Poliția Municipiului Pitești, Biroul de Investigații Criminale, din 14 septembrie 2016, în care, printre altele, au fost trimise și planșa fotografică întocmită cu ocazia necropsiei lui Marius Vasile și adresă și exemplar din ordonanța de efectuare a necropsiei acestuia. „Am rămas uimită numai când am văzut că rezultatul de la necropsie a venit la trei săptămâni și ei au ținut atât dosarul, 1 an și 2 luni, ca să treacă timpul, să nu fac nimic”, a subliniat mama.
Macaraua s-a mai stricat înainte de tragedie, iar șeful de șantier l-a pus tot pe Marius Vasile să o repare
În dosar, mama băiatului a mai găsit și ne-a pus la dispoziție rezultatele de la testarea cu poligraf. „Din declarația inculpatului Diaconu Nicolae rezultă că în cadrul societății nu exista angajat un macaragiu care să se ocupe de manevrarea macaralei, acest lucru fiind făcut de acesta sau de muncitori. A precizat că la data evenimentului nu avea un atestat pentru manevrarea macaralei, dar fusese instruit de o firmă italiană în acest sens. A mai declarat că în cazul în care se strica, o repara personal, aceasta având un sistem simplu de funcționare. Inculpatul a mai precizat că în data de 17.08.2016 era plecat din șantier și nu cunoaște motivul pentru care muncitorii au folosit macaraua, el fiind cel care o manevra de obicei. Nu își explică de ce victima Vasile Marius-Virgil a urcat pe macara, dar bănuiește că a făcut acest lucru pentru a debloca un cablu care se blocase. A mai declarat că și în trecut macaraua se mai defectase, cablul respectiv sărind de pe rolă, dar de fiecare data doar el s-a suit pe macara pentru a repune cablul pe rolă și niciodată nu l-a pus pe Vasile Marius-Virgil să urce pe macara pentru a repune cablul pe rolă. De asemenea, a precizat că nu are cunoștință ca acesta să se fi urcat cu alte ocazii pe macara și nu a făcut acest lucru în prezența sa”.
Însă din concluziile raportului de constatare criminalistică pentru detectarea comportamentului simulat „a rezultat faptul că răspunsurile sale la întrebările relevante cauzei (tu i-ai cerut vreodată lui Vasile Marius-Virgil să urce pe macara, să-și aducă unelte și să vadă cum se repune cablul pe rola macaralei?; tu i-ai arătat lui Vasile Marius-Virgil cum să repună cablul pe rola macaralei?; înainte de producerea decesului, tu l-ai pus pe Vasile Marius-Virgil să urce singur pe macara și să repună cablul pe rolă?) au produs modificări specifice comportamentului simulat (nesincer)”.
Afirmațiile inculpatului Nicolae Diaconu, respectiv că era singurul care repara și manevra macaraua, sunt contrazise și de declarațiile martorului George Ionuț Vasile, fratele răposatului, și el lucrător în același șantier și de față când s-a întâmplat tragedia. Acesta a precizat că macaraua era manevrată de inculpat și de fratele său, „care fusese învățat să o manevreze de către inculpat. De asemenea, a declarat că anterior macaraua se mai defectase, iar cu două zile înainte incidentului l-a văzut pe fratele său că se urca pe macara pentru a repune cablul pe rolă, acesta fiind pus să se urce de către inculpatul Diaconu Nicolae. A învederat că în prezența sa inculpatul Diaconu Nicolae a pus victima să ia un clește și să se urce pe macara, iar fratele său îi povestise că se mai urcase de 2 ori pe macara pentru a o repara”. Iar în cazul lui, răspunsurile la întrebările anchetatorilor „nu au produs modificări specifice comportamentului simulat (sincer)”.
„I-am spus judecătorului că vând tot ce am în curte, chiar şi un rinichi…”
Mădălina Preda are acum un nou avocat, o doamnă, tot mamă, care i-a spus că nu o va lăsa să renunțe. „I-am spus și d-lui judecător că o să vând și tot ce am în curte și un rinichi, merg până unde vor dânșii”, a spus mama îndurerată. În continuare, aceasta reclamă că se tergiversează procesul, că sunt amânate termenele și nu sunt audiați nici inculpații, întrucât avocatul lor a cerut să fie audiați toți trei (italianul, șeful de șantier și firma), nici părțile civile, respectiv tatăl și fratele victimei. „Am zis că noi venim de la atâția kilometri de fiecare dată, măcar să îl audieze pe fiu, care are doi copii acasă, pe tatăl copilului, care tot așa, merge la muncă și vine de fiecare dată și nu i-a audiat. Au venit degeaba. Ne cheamă pe drum să nu zică că nu ne-a chemat, să nu zică că nu s-a ținut ședința. Nici 10 minute nu ne ține în sală”, a mai povestit mama.
Citește și Căutat în Italia pentru a fi audiat, fratele lui Inquieto se ascunde în Piteşti
0 Comentarii