Magnaţii Pănescu, Dobre şi Cantu vor construi viitorul Parc Lunca Argeşului

de | 7.07.2011 15:43 | Politica si Administratie

# După ce au tras lozul câştigător la licitaţia organizată de Primăria Piteşti. Bătălie ca la Rovine în cadrul licitaţiei organizate de Primăria Piteşti pentru desemnarea firmelor care vor executa viitorul Parc Lunca Argeşului, o suprafaţă de agrement întinsă pe circa 24 ha, pe malul Argeşului, menită să dea o nouă faţă zonei Zăvoi. Şi nu trebuie să mire pe nimeni interesul uriaş stârnit de această investiţie, câtă vreme valoarea iniţială estimată în caietul de sarcini se ridica la nu mai puţin de 30 milioane lei, adică mai bine de 7 milioane de euro, bani asiguraţi în cea mai mare parte din fonduri europene, dar şi de la bugetul naţional şi local, în cadrul unui proiect demarat la începutul acestui an prin Programul Operaţional Regional Axa 1. Aşa se face că la licitaţia organizată la mijlocul lunii aprilie s-au prezentat cu oferte 11 asocieri de firme, care de care mai grele în sfera construcţiilor, inclusiv participanţi din străinătate. Aşadar, lume selectă la licitaţie, care anticipa mare zaveră pentru atribuirea bănosului contract cu municipalitatea.

Selca, Apartamentul şi Zeus au dat marea lovitură

Şi, într-adevăr, abia zilele trecute au început să se limpezească apele în ce priveşte identitatea constructorilor viitorului Parc Lunca Argeşului. Densitatea ofertelor depuse a avut şi o parte bună, în sensul că, de la o valoare iniţială de 30 milioane lei, concurenţa acerbă a provocat o scădere dramatică a preţului de execuţie, aproape cu jumătate. 17 milioane lei, la atât se ridică oferta depusă de câştigători, care sunt cu toţii din Piteşti. Asocierea de firme Selca SA-Apartamentul SA-Zeus SA a câştigat lozul câştigător la licitaţie, luând faţa cu aproape 1,5 milioane lei faţă de asocierea venită pe locul 2, formată din firmele Vimac şi Ariel Construcion, ambele din Spania. Ca atare, marea investiţie din fonduri europene va intra în portofoliul de execuţie al cunoscuţilor magnaţi piteşteni din construcţii Constantin Pănescu (Selca), Ion Cantu (Apartamentul) şi Grigore Dobre (Zeus).

Colosul Delta ACM a făcut valuri portocalii la licitaţie

La o licitaţie de asemenea anvergură, nu puteau lipsi interesele politice. Grupate frumos, sub aripa ocrotitoare a PDL, în cadrul asocierii Delta ACM 93-Garden Center Group-AB Construct-Total Strada. Colosul Delta ACM, lider al acestei asocieri, este patronat de Florea Diaconu, dar presa centrală a prezentat în repetate rânduri legăturile firmei cu oameni grei din PDL, concretizate prin obţinerea unor lucrări de construcţii uriaşe ca valoare de-a lungul timpului. Florea Diaconu este un apropiat al primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, dar este asociat în mai multe firme şi cu Ionel Pirpiliu, fratele mult mai cunoscutului deputat PDL, Ştefan Pirpiliu. În fine, o adevărată încrengătură de interese politico-economice. Cert este că, deşi s-a situat abia pe locul 6 la licitaţia pentru Parcul Lunca Argeşului, cu o ofertă de 21 milioane lei, mai mare deci cu 4 milioane decât oferta de pe primul loc, asocierea condusă de Delta ACM a făcut tot posibilul să încurce lucrurile la licitaţie. Printr-o contestaţie depusă la CNSC, cele 4 firme bucureştene au cerut anularea adresei de comunicare a rezultatului procedurii, ba chiar şi obligarea municipalităţii de a anula întreaga procedură de atribuire a contractului. Reclamaţia n-a avut însă sorţi de izbândă, fiind respinsă de CNSC ca nefondată. Astfel că lucrările pentru executarea Parcului Lunca Argeşului pot fi demarate de către câştigătorii pe care i-am menţionat mai sus.
Cum spuneam, Parcul Lunca Argeşului va fi o zonă de agrement, utilată cu tot ce trebuie, care se va întinde pe o suprafaţă de 24 ha. Terase, restaurante, spaţii verzi, terenuri de joacă şi de sport, fântâni arteziene şi cişmele, alei pietonale, ba chiar şi un lac de pescuit, sunt numai câteva din “ingredientele” viitorului parc, care se doreşte a fi o destinaţie preferată pentru piteşteni, dar şi un cec în alb pentru Tudor Pendiuc, spre un nou mandat de primar. Asta deoarece nu este deloc exclus ca inaugurarea întregii investiţii să se facă în preajma alegerilor locale de la anul. (Mihai BĂDESCU)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii