Web Analytics

„M-am gândit să renunţ la profesie”

de | 7.06.2012 12:15 | Actualitate

# Exclusivitate! Interviu cu dr. Sorin Pletea, ginecologul pentru care Spitalul Judeţean a fost condamnat să plătească daune de 500.000 euro. Imediat după articolul  „Doctorul Sorin Pletea a pasat Spitalului Judeţean daunele de 500.000 de euro”, apărut într-un număr anterior al Jurnalului de Argeș,  pe site-ul ziarului nostru a fost postat un mesaj conform căruia medicul ginecolog ar fi fugit în Franța, unde actualmente ar profesa. Am vrut să verificăm informația, motiv pentru care l-am căutat pe ginecolog la cabinetul său din Pitești. L-am găsit și am realizat cu domnia sa interviul pe care vi-l prezentăm în continuare.

„Dacă vreau, pot pleca și mâine la francezi”

# Domnule doctor, sunt oarecum surprinsă să vă găsesc aici, la cabinetul dvs din Pitești. Spun asta pentru că s-a zvonit insistent că ați fi plecat în Franța și că profesați acolo.
– Dacă tot aveam la dispoziție un an de zile, fără drept de muncă, m-am decis să-mi fructific capacitățile intelectuale și să nu pierd vremea în tot acest timp. Și cum eram deja înscris la un doctorat, la Universitatea din București, am primit o bursă de studiu în Franța și, după cum vedeți, m-am întors.
# Și nu aveți cabinet medical și în Franța? N-ați fost tentat niciun moment să rămâneți acolo, după tot scandalul iscat aici, în Pitești?
– Am drept de liberă practică la francezi, iar dacă vreau pot pleca și mâine. Dar am familie, am copii aici, în Pitești, și vreau încă să fac multe în România.
# Instanța s-a pronunțat în cazul dvs, obligându-vă la daune morale către familia  bebelușului care a murit. Cum comentați decizia acesteia?
– Respect întru totul decizia instanței, pe care nu o discut, ci doar mă supun ei.
# Cum apreciați situația la care s-a ajuns în final, ca Spitalul Județean să fie executat silit pentru daune de 500.000 de euro? Sunt voci care spun că spitalul nu are de unde plăti această sumă și că este amenințat cu închiderea.
– Asta a fost hotărârea instanței de judecată, de a pune în sarcina spitalului plata daunelor morale către Balaș Florina-Lavinia. Totuși, Spitalul Județean nu are cum să se închidă pentru că bugetul pentru spital îl distribuie Consiliul Județean. Iar executarea silită nu se poate face nici asupra bugetului alocat tratamentelor și medicamentelor, nici asupra bugetului de salarii, ci este necesar un buget separat de acestea două, alocat special de Consiliul Județean.

„Am încercat în mod repetat să iau legătura cu familia Balaș, dar au refuzat cu ostentație”

# Vă simțiți în vreun fel vinovat, omenește vorbind, vizavi de cele întâmplate cu acel nou-născut?
– Trebuie să clarific un lucru: acel copil s-a născut cu agenezie de corp calos și vermix, adică lipsă de formare intrauterină, lipsă genezie, cu alte cuvinte, și cu hidrocefalie, ca urmare a alterării structurilor anatomice ale encefalului. Acestea sunt malformații, iar fătul le avea încă din viața intrauterină, deci s-a născut cu ele. Fetița s-a născut prin cezariană și a trăit până la 2 ani, când a murit de bronhopneumonie. În tot acest timp a fost îngrijită de părinții mamei ei. Eu am încercat în mod repetat să iau legătura cu familia Balaș, dar au refuzat cu ostentație. Oamenii se înțeleg până la o limită la care interesul material prevalează față de orice posibilitate de reconciliere.
# Procesul pentru vătămare corporală, care v-a fost intentat, a influențat valoarea poliței de asigurare pentru malpraxis, în sensul unei majorări?
– Conform contractului, valoarea asigurării este confidențială, nu îmi este permis să discut despre asta.
# V-ați reprimit avizul de liberă practică de la Colegiul Medicilor?
– Da, sigur, pentru că am îndeplinit condițiile necesare. Știți ce se întâmplă? Dacă ai un incident, se aplică măsura de siguranță a ridicării dreptului de liberă practică, măsură ce poate fi revocată după un an de zile, în condițiile în care faci dovada că ai făcut niște cursuri de reînnoire a cunoștințelor. Pentru fiecare dintre acestea se primește un punctaj anual. Pentru reprimirea avizului de liberă practică, sunt necesare 50 de puncte EMC (Educație Medicală Continuă) pe an. Eu am făcut 500 de puncte EMC pe an, deci mai mult decât era necesar. Am făcut doctoratul, am participat la congrese, conferințe etc. Avizul de liberă practică mi-a fost eliberat pe 14 martie a.c.

”Am 20 de ani de nopți nedormite”

# Și ce intenționați să faceți mai departe?
– Sincer… să mă las de meserie. Să renunț la această profesie, care mi-a adus atâta dezamăgire. Mi-am dorit ca, mai întâi, să-mi recâștig toate drepturile, ca un act de demnitate, și apoi să renunț la profesie. În niciun caz nu m-aș mai întoarce în Spitalul Județean. Condițiile actuale din orice spital județean din România ar pune orice ginecolog în situația de a-și risca profesia și libertatea. Am 20 de ani de nopți nedormite, în care am sărit din pat la orice oră pentru pacientele mele, ca și colegii mei, de altfel, care au rămas în sistem. După 20 de ani de profesie, am un profund sentiment de insatisfacție. Deocamdată, vreau să-mi iau un „Sabat”. Să îngrijesc de copii, de grădină și de pomi, să-mi plimb cățeii și să recuperez timpul pe care l-am acordat profesiei și pe care nu am avut până acum posibilitatea să-l acord familiei mele, fapt pe care îl regret enorm.
# Cu foștii dvs. colegi din Spitalul Județean Argeș, în ce relații mai sunteți acum?
– Suntem în relații bune. Chiar regret că am plecat dintr-un colectiv deosebit. Dar fiecare om trebuie să-și urmeze destinul. Foștii mei colegi chiar îmi spun, în glumă: „Tu ai reușit ce nu a reușit nici Băsescu: să închidă un spital județean.”
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii