Web Analytics

Lupta cu postmodernitatea. Un manifest / Adriana Ruşăţeanu: „Voi, cei din Uniune, acceptaţi doar scriitori cu versuri de piatră”

de | 25.11.2021 13:13 | Cultură, Actualitate

Cum să scrii în lumea de astăzi? Scrii cum simți sau scrii după canoanele de azi? Un răspuns elocvent ni-l oferă o poetă a zilelor noastre, Adriana Rușățeanu:
„M-am gândit la ceea ce mi-ai scris în mesaj. Ce îți voi scrie acum nu are legătură cu mine, ci cu poezia. Am văzut că voi, cei din Uniune, puneți mult preț pe poezia contemporană. Mă uit cu îngrijorare la poeziile care se scriu acum și în care văd o aglomerare de cuvinte, metafore, concretizate în poezii abstracte, care nu spun nimic. Când mi-ai spus că eu scriu ca Păunescu și nu conform uzanțelor anului 2021, mi l-am imaginat pe bietul Eminescu respins de voi pe motiv că poezia lui nu se încadrează prezentului. El, poetul național, a devenit acum desuet.

Poezia va fi mereu o dantelă a sufletului, o emoție, o lacrimă izvorâtă dintr-un suflet plin de durere sau de fericire.
Poezia va avea mereu parfumul cufărului bunicii descoperit în pod. Când citești o poezie este ca și cum deschizi acest cufăr plin de surprize în care găsești scrisori vechi, mănuși de dantelă, o camee purtată la bal, un șirag de perle și toate visele de fată ale unei bunici plecate de mult din lumea asta. Oricine va deschide un asemenea cufăr va simți exact ce am scris. Sensibilitatea, emoția, dorința de surprize sunt trăiri înscrise în ADN-ul nostru.
Dacă poezia nu îți trezește aceste sentimente, dacă nu leagă o rană, dacă nu trezește o nostalgie, dacă nu te întoarce în copilărie sau cu gândul la cei dragi, atunci nu este poezie.

Citește și Casa lui Armand Călinescu de la Ciupa, o ruină

Poezia este singura care ar trebui să nu se modernizeze niciodată. Trebuie sa rămână un tril, un menuet, pentru că tot ce este vechi nu se va demoda niciodată. Dimpotrivă, modernismul de acum ucide poezia. Și o face cu concursul vostru, al celor din Uniune, care acceptați doar scriitori cu versuri de piatră. Abstractul și modernismul nu vor trezi niciodată o emoție în sufletele prea pline de durerea acestei lumi.
Bietul Shakespeare înseamnă că e un demodat. Și el scria într-un anume stil. Nu cred că un stil trebuie să anuleze alt stil.
Poezia nu are vârstă, naționalitate și se adresează tuturor oamenilor, de la opincă la servieta diplomat.
Nu distrugeți asta!
Lăsați poezia să iasă din toate tiparele și să se manifeste liber, în toate formele și nuanțele ei. Ea este, până la urmă, o bătaie de inimă, onorată instanță!”

Citește și Dinu Lipatti – omul cel bun al neamului românesc

Citește și Armand Călinescu, Cetăţean de onoare al Piteştiului

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii