Web Analytics
scris miercuri, 09.06.2021

Casa lui Armand Călinescu de la Ciupa, o ruină

Armand Călinescu, născut la Pitești la 22 mai 1893, este una dintre personalitățile de seamă nu numai ale Piteștiului (a fost numit chiar Cetățean de Onoare pentru câte a făcut pentru oraș), ci și ale României.

Casa lui Armand Călinescu de la Ciupa, o ruină

A fost un jurist eminent, om politic, ministru și prim-ministru. A fost ucis mișelește de o bandă de legionari, la 21 septembrie 1939, ca răzbunare pentru măsurile pe care le luase împotriva Mișcării Legionare. Atât de mare a fost ura legionarilor împotriva sa, încât, în ianuarie 1941, câțiva elevi teologi legionari i-au aruncat în aer mormântul de la Curtea de Argeș, iar prefectul legionar a interzis realizarea bustului pe care primarul Piteștiului încercase să-l facă prin colectă publică. Până și bustul realizat în 1991 de fiul său, Barbu Armand Călinescu, în București a fost vandalizat.

Casa Armand Călinescu

Casa Armand Călinescu

Uitarea personalităților este o boală națională. Conacul lui Armand Călinescu de la Ciupa-Rătești este o ruină. Nici nu mai contează regimul juridic al acestuia.
Într-un județ cu prea puține case memoriale, conacul ar fi putut fi reabilitat și transformat în muzeu. Dar cine să o facă? Nepăsarea e maximă. Casa lui Liviu Rebreanu, de la Valea Mare-Ștefănești, stă să cadă și ea. Anul trecut s-a năruit și casa lui Constantin Brâncuși… Ne place doar să ne lăudăm cu marii noștri înaintași, dar să nu facem nimic pentru memoria acestora.
Jean Dumitraşcu

Citește și Armand Călinescu, Cetăţean de onoare al Piteştiului

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită