Casa lui Armand Călinescu de la Ciupa, o ruină

de | 9.06.2021 11:18 | Actualitate, Cultura, Dezvaluiri, Home

Armand Călinescu, născut la Pitești la 22 mai 1893, este una dintre personalitățile de seamă nu numai ale Piteștiului (a fost numit chiar Cetățean de Onoare pentru câte a făcut pentru oraș), ci și ale României.

A fost un jurist eminent, om politic, ministru și prim-ministru. A fost ucis mișelește de o bandă de legionari, la 21 septembrie 1939, ca răzbunare pentru măsurile pe care le luase împotriva Mișcării Legionare. Atât de mare a fost ura legionarilor împotriva sa, încât, în ianuarie 1941, câțiva elevi teologi legionari i-au aruncat în aer mormântul de la Curtea de Argeș, iar prefectul legionar a interzis realizarea bustului pe care primarul Piteștiului încercase să-l facă prin colectă publică. Până și bustul realizat în 1991 de fiul său, Barbu Armand Călinescu, în București a fost vandalizat.

Casa Armand Călinescu

Casa Armand Călinescu

Uitarea personalităților este o boală națională. Conacul lui Armand Călinescu de la Ciupa-Rătești este o ruină. Nici nu mai contează regimul juridic al acestuia.
Într-un județ cu prea puține case memoriale, conacul ar fi putut fi reabilitat și transformat în muzeu. Dar cine să o facă? Nepăsarea e maximă. Casa lui Liviu Rebreanu, de la Valea Mare-Ștefănești, stă să cadă și ea. Anul trecut s-a năruit și casa lui Constantin Brâncuși… Ne place doar să ne lăudăm cu marii noștri înaintași, dar să nu facem nimic pentru memoria acestora.
Jean Dumitraşcu

Citește și Armand Călinescu, Cetăţean de onoare al Piteştiului

Acest articol este despre: armand calinescu,casa ciupa,ciupa-ratesti

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Pitești: Ridicarea pubelelor de gunoi, în regim automat
Pitești: Ridicarea pubelelor de gunoi, în regim automat

Achiziționată recent de către S.C. Salubritate 2000 S.A., noua mașină de gunoi a fost testată în vederea ridicării pubelelor cu o capacitate între 120 și 240 de litri. Este vorba despre un utilaj mono operator, ce lucrează în regim automat, regim în care pot fi...

Medic tânăr specialist în urologie la Spitalul Mioveni
Medic tânăr specialist în urologie la Spitalul Mioveni

Echipa medicală a Spitalului Mioveni s-a îmbogățit cu un nou membru. Este vorba despre dr. Burtea Florian Gabriel, medic specialist urolog. Acesta a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București,...