Web Analytics

Lucreţiu Tudor, şeful Finanţelor Argeş: „M-a surprins simpatia pe care am simţit-o din diverse medii publice”

de | 29.08.2019 13:36 | Economie

Într-un interviu acordat ziarului nostru, directorul general al AJFP Argeș, Lucrețiu Tudor, vorbește despre revenirea sa la conducerea instituției, despre surprinderea cu care a primit simpatia colegilor de partid care l-au susținut pentru al dolea mandat la șefia Finanțelor și despre obiectivele sale profesionale.

# V-ați reîntors la conducerea Direcției Finanțelor Publice Argeș după ce lui Dumitru Braia i-a expirat delegarea. Ce a însemnat pentru dv. această revenire?
– În primul rând, apreciez că experiența de 12 ani dobândită, dar și rezultatele obținute în instituţii de prim-rang ale ANAF-ului, în speţă Garda Financiară Argeș, Direcţia Regională Antifraudă şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş m-au recomandat pentru preluarea acestui nou mandat la conducerea instituției. Sunt conştient de faptul că aşteptările de la mine şi instituţia pe care o conduc sunt foarte mari, dar acest lucru mă stimulează pozitiv, iar experienţa acumulată în anii precedenţi mă determină să cred că vom reuşi să avem performanţe importante.
# Aveți o nouă delegare pe următoarele șase luni, adică până pe 6 decembrie 2019. Aveți și obiective profesionale conturate pe acest interval?
– Un obiectiv important este realizarea planului de încasări transmis de ANAF și DGRFP Ploiești, iar aici vreau să precizez că AJFP Argeș s-a situat permanent în topul primelor 10 județe în țară ca nivel al veniturilor colectate. În al doilea rând, am hotărât reluarea colaborării atât cu reprezentanții contribuabilor și mediului de afaceri, cât și cu diverse organizații profesionale (Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș, Camera de Comerț și Industrie Argeș, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, Patronatul Caselor de Marcat din România), în vederea identificării tuturor problemelor cu care se confruntă în relația cu organul fiscal, soluționării cu celeritate a acestora și efectuării de propuneri privind simplificarea unor acte normative deja existente. În perioada primului meu mandat, instituția noastră a avut o bună colaborare atât cu contribuabilii argeșeni, cât și cu presa locală, așa că, din primele zile de la revenirea în funcție, le-am transmis colegilor din subordine să aibă o atitudine de deschidere către contribuabili, un obiectiv personal fiind acela de a îmbunătăți imaginea instituției pe care o reprezint.
# Cum ați simțit susținerea organizației PSD Argeș și cum interpretați simpatia de care v-ați bucurat în rândul colegilor, dar și disensiunile din partid în ceea ce privește ocuparea actualului mandat?
– În general, fără falsă modestie o spun, m-a bucurat şi m-a surprins în acelaşi timp simpatia pe care am simţit-o din diverse medii publice.
Probabil că muncă depusă, dar şi rezultatele obţinute pe parcursul unui an de mandat la conducrea AJFP Argeş, au fost apreciate atât la nivel de conducere a instituţiei, dar şi de mediul de afaceri. În ceea ce priveşte factorul politic, nu sunt în măsură să comentez, orice decizie politică trebuie să se ia în forurile statutare de conducere ale unei formaţiuni politice.
# Cum ați caracteriza precedentul dumneavoastră mandat la conducerea acestei instituții și cum îl abordați pe actualul?
– A conduce o instituție precum Finanțele Publice Argeș nu este un lucru ușor pentru nimeni și consider că, din moment ce mi s-a încredințat un nou mandat, conducerea ANAF a apreciat într-un mod pozitiv activitatea desfășurată la conducerea instituției. Precizez că, în scurt timp de la preluarea primului mandat, am luat o serie de măsuri care au fost foarte bine primite în rândul contribuabililor și mediului de afaceri: o mai mare deschidere în ceea ce privește colaborarea cu contribuabilii, prin organizarea de întâlniri de prelucrare a noutăților legislative, atât la nivel județean, cât și în teritoriu, înființarea ghișeului de Relații cu publicul, precum și stabilirea unui program de audiențe, dedicat în exclusivitate soluționării problemelor de natură fiscală atât în cazul persoanelor fizice, cât și al celor juridice. O foarte bună colaborare am avut-o cu organizațiile profesionale (Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș, Camera de Comerț și Industrie Argeș, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, Patronatul Caselor de Marcat din România), prin organizarea de întâlniri periodice de informare legislativă și de soluționare a problemelor pe care le întâmpină în relația cu organul fiscal. Totodată, am urmărit realizarea planului de încasări la nivelul instituției, precum și a principalilor indicatori pe linie de inspecție fiscală.
Din luna iulie, de când m-am reîntors la conducerea AJFP Argeș, am în vedere să ne autodepășim permanent, deoarece sunt o persoană ambițioasă, care crede în profesionalism, seriozitate și în lucrul bine făcut.

Veniturile colectate în primele șase luni au crescut cu 16% față de perioada similară din 2018

# Ce venituri au fost realizate în anul 2018 în județul Argeș și care sunt așteptările/estimările în acest an?
– În anul 2018 la nivelul AJFP Argeș s-au colectat venituri în sumă totală de 2 554,42 milioane lei, ceea ce reprezintă o realizare de 103,57% a programului de încasări comunicat de ANAF. Anul 2019 reprezintă un an cu provocări multiple, suplimentare față de anul precedent și mă refer în principal la atenția deosebită ce trebuie acordată celor peste 500 de contribuabili mijlocii, preluați spre administrare începând cu luna noiembrie 2018, contribuabili care asigură aproximativ 25-30% din totalul veniturilor.
În primele șase luni ale anului 2019, AJFP Argeș a colectat venituri în sumă de 1872,04 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere cu circa 16% a veniturilor realizate în perioada corespondentă a anului trecut.
Luna iulie a reprezentat o lună ce a asigurat colectarea unui volum important de venituri, circa. 382,36 milioane lei, reprezentând cel mai ridicat nivel al acestora realizat de instituția noastră până în prezent, la aceasta contribuind atât plățile voluntare ale contribuabililor, cât și măsurile de impulsionare a colectării și executare silită aplicate în cazul neplății obligațiilor fiscale.
În concordanță cu strategia ANAF, obiectivele principale în perioada următoare vor rămâne atât creşterea nivelului veniturilor colectate, cât mai ales realizarea programului de încasări.
# Ce cote a atins, anul acesta, fenomenul infracțional în domeniul fiscal la nivel de județ? Cum stăm comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?
– În ultima perioada, la nivelul județului Argeș s-a constatat o diminuare a acestui fenomen datorită, în primul rând, măsurilor legislative venite în sprijinul contribuabililor care întâmpină dificultăți financiare în achitarea obligațiilor datorate bugetului general consolidat, aceștia având posibilitatea accesării unor facilități fiscale, constând în eșalonări la plată și bonificații acordate.
Aceste măsuri, împreună cu cele adoptate recent, referitoare la restructurarea obligațiilor bugetare restante la 31.12.2018 și anularea unor accesorii, au avut și vor avea un impact pozitiv asupra nivelului veniturilor colectate din arieratele bugetare, stimulând contribuabilii să își achite obligațiile principale, pentru a beneficia de anularea obligațiilor fiscale accesorii.
Astfel, în primul semestru al anului 2019, față de perioada similară a anului 2018, s-a constatat o diminuare a fenomenului infracțional la nivel județean, numărul sesizărilor penale întocmite și transmise organelor de cercetare fiind în scădere. Aceasta în condițiile în care numărul de inspecții fiscale efectuate a crescut față de perioada similară a anului precedent.
Aș vrea să subliniez faptul că menirea organelor fiscale este de a colecta taxele și impozitele datorate bugetului de stat, iar în situația în care acestea apreciază că unele fapte pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală, înștiințează cu celeritate instituțiile abilitate.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii