Web Analytics

Lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti încep în 2015

de | 13.06.2013 17:36 | Politica si Administratie

# Şeful CNADNR, Mircea Pop, a  confirmat pentru ziarul nostru.  # Traseul extrem de dificil atrage costuri mari. Numai proiectarea a costat aproximativ 100 de miliarde lei vechi. Mult dorita autostradă Sibiu-Piteşti, parte a coridorului IV trans-european, va deveni realitate în cel mult șapte ani. Anunțată de mai mulți ani, începerea lucrărilor la autostradă a fost amânată de mai multe ori, atât din cauza lipsei banilor, cât și din cauza traseului extrem de dificil. Răspunzând unei solicitări a ziarului nostru pe această temă, Mircea Pop, director general interimar al CNADNR, a precizat: „Lucrările efective la autostrada Sibiu-Pitești vor demara după anul 2014, având în vedere faptul că finanțarea se va face din fonduri europene, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020”. Altfel spus, lucrările efective vor începe peste aproximativ doi ani.
Viitoarea autostradă (cu o lungime de 116,656 km) are studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aprobați prin Hotărâre de Guvern. După cum ne-a precizat directorul Mircea Pop, „în prezent există o propunere de revizuire a Studiului de Fezabilitate, în conformitate cu regulamentele privind obținerea finanțării din fonduri europene”. Valorea estimată a contractului pentru studiul de fezabilitate este de 61,39 milioane de lei fără TVA, iar durata preconizată este de 10 luni. Revizuirea studiului de fezabilitate este finanţată din fonduri europene nerambursabile (85%) şi de la bugetul de stat.

Costurile estimate pentru tronson – 2,9 miliarde euro

Deși deocamdată este doar pe… hârtie, viitoarea autostradă a generat deja costuri mari. Numai valoarea contractului de servicii de proiectare s-a ridicat la aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. Deși s-a vehiculat de mai multe ori faptul că viitoarea autostradă va costa 3,2 miliarde euro, în realitate suma va fi mai mică cu vreo 300 de milioane de euro. Conform informațiilor furnizate de către CNADNR pentru Jurnalul de Argeș, „în conformitate cu Devizul General întocmit de proiectantul IPTANA SA în anul 2008, valoarea estimată pentru realizarea proiectului este de 10.186.739 mii lei fără TVA”. Convertită suma este echivalentul a 2,3 miliarde euro. Cu TVA, costurile se ridică undeva la 2,9 miliarde euro. Odată cu finalizarea tronsonului Sibiu-Piteşti, coridorul IV paneuropean ar fi urmat să fie gata, pe bază de finanţare din bani europeni. Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii