Miercuri, 11 martie, Biblioteca Județeană Argeș a oferit publicului piteștean prilejul deosebit de a se bucura de un regal poetic oferit de maestrul Lucian Avramescu. În cea mai frumoasă lună din an dedicată femeilor, poetul Lucian Avramescu a oferit un „mărțișor poetic” intitulat „Să strigi femeia pe numele ei de vers”, cea mai recentă carte de poezii de dragoste a autorului.
Despre noul volum semnat de Lucian Avramescu și despre modul în care versurile sale le-a modelat concepția despre iubire și viață, au vorbit Mihaela Stănciulescu, coordonatorul Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului, publicistul Octavian Știreanu, bun prieten cu autorul, Florin Tecău, președintele Consiliului Județean Argeș, managerul Bibliotecii Județene Argeș, Octavian Mihail Sachelarie, prefectul județului Argeș, Mihai Oprescu.
La eveniment a participat și senatorul Constantin Tămagă, fost coleg de facultate la Institutul Agronomic din Bucureşti, cu valorosul poet. Moderatorul evenimentului a fost poeta Denisa Popescu-Martin.
„Lirica lui Lucian Avramescu este o lirică vie, bogată, plină de substanță eterică. Lucian Avramescu este poetul armoniei, al cântecului. El poate fi privit sub trei ipostaze: poetul-cântec, poetul-soldat și poetul-statuie. Poetul Lucian Avramescu ține de canonul poetic, este ritm, rimă, dragoste pur și simplu. Este un poet care s-a născut grație unui miracol, unul dintre acei oameni născuți să inspire”, a spus în deschiderea evenimentului poeta Denisa Popescu-Martin.
Jurnalistul Octavian Știreanu a vorbit despre personalitatea pilduitoare a lui Lucian Avramescu și a recitat trei poezii din noul volum semnat de acesta („Iertați-mă iubitelor uitate!”, „De țigancă Passiflora”, „Frumos e de Crăciun câteodată”): „Această carte este un mărțișor care poate fi dăruit femeilor. Este un volum dedicat iubirii, sentimentelor lăuntrice și este o coincidență plăcută că la începutul lunii martie un asemenea volum se lansează la Pitești. Cartea nu este numai de dragoste, este o carte splendidă și pentru spiritele mai rigide. Lucian Avramescu este un spirit angajat în contemporaneitate, în agora, un spirit unic, care a excelat în ultimii ani prin a fi o voce critică, a rectitudinii morale, atașată inflexibil unor valori inviolabile și imprescriptibile. Acest volum reprezintă o reîntoarcere a autorului la uneltele lirismului, o binevenită și binefăcătoare revenire la creația literară.”
„Poeziile din acest volum nu sunt de dragoste, ci un elogiu adus femeii”
Octavian Mihail Sachelarie a afirmat: „Evenimentul de astăzi are o anumită aură. Este de admirat faptul că atâția bărbați prezenți astăzi la prezidiu aduc un elogiu poeziei de dragoste. Poezia ne oferă posibilitatea de a ieși dintr-o viață de nesuportat. Numai iubirea ne mai poate salva, ne poate face mai toleranți, mai solidari în jurul unui ideal care trebuie urmat. Rolul unui intelectual remarcabil, așa cum este Lucian Avramescu, se dovedește atunci când societatea are nevoie de el.”
Poetul Lucian Avramescu a povestit despre ce înseamnă poezia în viața sa și a recitat singura poezie a sa pe care o știe pe de rost, „Bună seara, iubito”: „«Să strigi femeia pe numele ei de vers»” este o carte de maturitate, o carte de poezii-elogiu închinate femeii. Poeziile din acest volum nu sunt de dragoste, ci un elogiu adus femeii. Ultimele două cărți scrise de mine sunt de publicistică; am revenit cu această carte de poezii de dragoste pe care le-am dăruit femeilor în cea mai frumoasă lună a anului.”
Sabina Busuioc
0 Comentarii