Web Analytics

Lecţia de drept. Răspunderea administratorului drumului, antreprenorului sau executantului lucrărilor faţă de prejudiciul suferit de un conducător auto

de | 16.05.2019 14:40 | Opinii

Nesemnalizarea corespunzătoare a stării carosabilului la data producerii unui accident/eveniment rutier, care are ca și cauză orice obstacol aflat pe partea carosabilă, inclusiv acoperirea acestuia cu polei, din care rezultă avarierea unui autovehicul, atrage culpa administratorului drumului (Consiliul Județean, Consiliul Local, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale), antreprenorului sau executantului lucrărilor și, implicit, răspunderea acestora contravențională, civilă sau penală.
Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai, care a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie se poate prezenta, în termen de 24 de ore de la producere, la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.
În cazul în care persoanele enumerate nu dețin o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor de către societățile de asigurări și amiabil, administratorul drumului, dacă antreprenorul sau executantul lucrărilor refuză acoperirea cheltuielilor de reparații, aceștia sunt chemați în instanță să raspundă pentru prejudiciile cauzate.
Administratorul drumului public răspunde de producerea unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice a drumului, iar antreprenorul ori executantul lucrărilor, în situația nesemnalizării acestora ori a oricăror obstacole.
Ca exemplu, sunt evenimente rutiere din care rezultă avarierea autoturismului, trecerea peste o groapă aflată în carosabil, intrarea într-un  șanț nesemnalizat, căderea peste mașină a unui copac care face parte din plantaţia rutieră a drumului, ruperea anvelopelor într-o groapă care nu poate fi observată din cauza lipsei iluminatului public.
Într-o atare situație, o instanță din România a obligat Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi – C.N.A.D.R. –  la plata a un milion de euro către o tânără care şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident de circulaţie.
Accidentul s-a produs ca urmare a coliziunii dintre mașina în care se afla victima și un parapet metalic deteriorat, de pe marginea autostrăzii, care a străpuns portiera din partea dreaptă a maşinii şi a intrat direct în braţul acesteia, pe care medicii i l-au amputat.
Evident, în situația în care pasagerii autoturismelor avariate suferă traume fizice, cum este exemplul de mai sus, cei vinovați răspund inclusiv penal.
Deși anevoios, sub aspectul probatoriului de administrat și mai ales al punerii în executare silită a titlurilor executorii obţinute pe cale judecătorească în astfel de cauze, demersul juridic trebuie promovat, ca semn de normalitate și civilitate, prin care, indirect, reprezentanţii statului vor fi obligaţi să conștientizeze că le incumbă obligaţia legală de a furniza servicii publice corespunzătoare.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole