Web Analytics

Lasconi face revoluţie urbanistică la Câmpulung! Începe să demoleze sute de garaje ilegale

de | 1.07.2021 15:15 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Edilul promite să construiască în locul lor parcări și locuri de joacă

Posibil capital electoral, deținătorii de garaje din municipiul Câmpulung au acum înștiințarea de demolare pusă în plic de Elena Lasconi! Ceea ce au ezitat să facă edilii ultimilor mandate vrea să pună în aplicare fosta vedetă TV, primărița anunțând că acțiunea va începe din luna iulie. Se estimează că numărul total al garajelor amplasate în Câmpulung este de circa 1.200, incluzând atât construcțiile autorizate, cât și pe cele ridicate fără documente.

”Noi nu vom demola toate garajele în primă fază, deși pe perioada mandatului meu vom demola toate garajele din Câmpulung”, a declarat Elena Lasconi la ultima întâlnire cu consilierii locali. Iar prima fază va însemna dispariția din peisaj a garajelor amplasate în zone aglomerate, precum cele două mari cartiere de blocuri, Vișoi și Grui, și a celor din Grădiște, de la intrarea în municipiu dinspre Pitești, acolo fiind numai construcții ilegale.
Numărul garajelor care ocupă terenuri deținute în baza unor contracte de închiriere și care vor fi demolate este de 138. Pentru acestea, în această lună expiră contractele încheiate cu Primăria, iar până la demolarea efectivă nu se va mai percepe chirie. Pentru celelalte 721 de garaje ridicate pe terenuri închiriate, contractele se reînnoiesc doar pentru trei luni.

Într-unul dintre  garajele ilegale  din Câmpulung a izbucnit  un incendiu

Într-unul dintre garajele ilegale din Câmpulung a izbucnit un incendiu

Pericol de incendii și blocare a accesului

Garajele au început să apară în Câmpulung îndeosebi după 1990, atunci când a erupt parcul auto și vehiculele s-au revărsat fără a exista locuri de parcare suficiente. Construcțiile, unele ilegale de la început, s-au realizat cu precădere din tablă și au ocupat locuri de joacă, alei și căi pietonale, furnizând chiar riscuri precum blocarea accesului mașinilor de intervenție sau obturarea vizibilității în traficul rutier. Și nu rare au fost cazurile în care în garaje au izbucnit incendii.
În timp, unele garaje nu au mai servit destinației inițiale, devenind magazii, ateliere și locuri de chermeze pe final de săptămână. La fel ca și cotețele de cartier, garajele au fost acceptate de administrația locală, contractele de închiriere a spațiilor publice pe care sunt amplasate fiind reînnoite periodic.

”Sunt primul primar care își asumă asta și care rupe pisica, dar sunt hotărâtă să facem acest lucru, pentru că am intrat în administrație pentru a face lucruri bune și concrete pentru Câmpulung”, a spus Lasconi pentru a întări decizia de demolare.
Regenerarea urbană realizată prin demolarea garajelor, dar și a altor contrucții provizorii ilegale va însemna, potrivit administrației locale, reamenajarea zonelor ocupate prin reabilitarea căilor de acces pietonal și auto, realizarea de locuri de joacă și de parcări, extinderea spațiilor verzi.

Scandal cu consilier local USR picat între garaje

”Amenințări” cu demolarea au mai existat în timp, însă au fost estompate de teama că voturile deținătorilor de garaje contează în alegerile locale. S-a verificat asta în 2016, atunci când candidatul liberal la Primărie a vorbit despre raderea din cartiere a garajelor și, drept consecință, ”garajiștii” l-au votat pe candidatul PSD. Așa că primarii au stat deoparte, iar alegătorii s-au obișnuit cu ”amenințările” fără efect. Doar că acum au realizat că nu mai e o glumă, astfel că au apărut reacții.

O câmpulungeancă din Grui a contraatacat la inițiativa primăriței, atât pe obișnuitul mijloc online de socializare, cât și prin solicitarea unei întrevederi cu reprezentanții administrației locale. Iar din această cauză a ieșit un adevărat scandal, în care poziționarea Elenei Lasconi a evidențiat încă o dată precipitarea și dorința de a acoperi reactiv orice rebeliune. Alături de câmpulungeanca nemulțumită au apărut în fața garajelor din Grui și alți cetățeni, dar nimeni din administrație, prilej pentru primăriță să afirme că nu s-a pus problema organizării unei întruniri. Doar că unul dintre colegii ei de partid, consilierul local Silviu Ciobănică, comunicase prin mesaje cu proprietara de garaj și anunțase că va fi prezent la fața locului. Nu a mai făcut-o, de teamă să nu intre și el în luneta fostei vedete TV, dar a picat în altceva.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Cătălin Bulf îi oferă o lecție de cultură și istorie musceleană, gratis, Elenei Lasconi

Citește și A mai căzut un cap sub domnia lui Lasconi: managerul Casei de Cultură a fost demis cu nota 2

Citește și Primăriţa Lasconi l-a primit pe ministrul Dezvoltării cu „lovelena” pe birou

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii