Web Analytics

Lansare de monografie, la Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” Argeş

de | 11.04.2012 17:37 | Cultură

Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” Argeş a găzduit joi, 5 aprilie, la Sala de Conferinţe, lansarea monografiei „Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Speranţe şi certitudini”. Coordonatoarea acestei cărţi este actualul director al şcolii, doamna prof. Gabriela Pendiuc. Lucrarea reprezintă prima istorie a acestei vechi şi prestigioase instituţii culturale argeşene, care a dat, de-a lungul timpului, o serie impresionantă şi foarte talentată de absolvenţi. Evenimentul a cuprins, alături de lansarea de carte, şi vernisajul unei expoziţii de fotografie şi pictură realizată de cursanţii acestei şcoli, precum şi un spectacol muzical-coregrafic.
La acest eveniment au participat domnul primar Tudor Pendiuc, doamna vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Argeş, Simona Bucura-Oprescu, domnul Costin Alexandrescu, fostul director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii, doamna Cornelia Voica, fostul director adjunct al acestei şcoli, domnul Adrian Sămărescu, directorul Editurii Tiparg, domnul Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene “Dinicu Golescu” Argeş, precum şi colaboratorii doamnei Pendiuc la scrierea acestei cărţi, dar şi actuali şi foşti elevi ai şcolii.
Despre această carte, doamna Pendiuc a ţinut să precizeze că „necesitatea scrierii ei a pornit de la faptul că în momentul în care a ajuns director, o mare parte din arhiva şcolii lipsea, mai ales documentele care consemnau momentele artistice. Vom pune câte un exemplar al acestei cărţi în fiecare bibliotecă din judeţul Argeş. Pentru realizarea monografiei, am luat documente chiar şi din condica de prezenţă. Am stat nopţi întregi ca să reuşim să încropim o carte care se doreşte a fi şi un material didactic.”
Doamna vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Argeş, Simona Bucura-Oprescu, a menţionat că „un astfel de document nu a fost editat până acum. Prin demersul iniţiat de doamna Pendiuc şi de echipa coordonată de dânsa, avem un punct de referinţă. Nu numai că acest document este o certitudine, dar şi activitatea de 50 de ani a şcolii reprezintă o certitudine. Această carte reiterează trecutul, rădăcina noastră istorică, şi fixează prezentul.”
Domnul primar Tudor Pendiuc şi-a exprimat entuziasmul cu ocazia lansării acestei lucrări: „De fiecare dată când se lansează o carte, pentru mine este o bucurie. O carte înseamnă un act de cultură, muncă, inspiraţie. De această dată, este vorba despre un trecut care se cuvine să fie înţeles. Verba volant, scripta manent. Această carte va genera şi demersul de colectare a unor date care lipsesc din ea. Poate va exista şi ediţia a II-a, a III-a, astfel încât aceasta să fie completă. Speranţele de viitor sunt de acum certitudini. Este vorba despre specificul nostru tradiţional argeşean. Cultura nu aduce profit imediat. Profitul se măsoară în anvergura internaţională care se obţine foarte greu.”
Publicul prezent la această manifestare a fost plăcut surprins de concertul susţinut de elevii şi profesorii Şcolii Populare de Arte şi Meserii: Constantin Nica – fost elev – muzică uşoară; Eduard Nicolae Leaţă – fost elev – chitară; Radu Ştefan – fost elev – canto popular; Gheorghe Mihalache – profesor ţambal; Corul Clasic al Şcolii Populare de Arte şi Meserii, condus de d-na prof. Andra Bivol.
Sabina Diacenco

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii