Web Analytics

Lansare de carte. Apocalipsa după Ion Toma Ionescu

de | 22.04.2015 19:14 | Cultură

Scriitorul argeșean Ion Toma Ionescu s-a prezentat la întâlnirea, de-acum tradițională, de lansare anuală a unei cărți noi, cu „Jurnal din anul Apocalipsei” – 135 de pagini, Colecția „Meditații Exemplare”, Editura ”Inspirescu” din Satu Mare.
Evenimentul lansării s-a desfășurat miercuri, 15 aprilie, la Biblioteca Județeană Argeș, autorul avându-i alături pe cititorii fideli și pe oaspeții din Drăgănești-Olt. Este vorba despre directoarea Bibliotecii Orășenești „Dumitru Popovici” – Liliana Terziu – cea care a îngrijit și a coordonat apariția volumului, și despre Grupul vocal-instrumental „Melis”, al Cenaclului de Jurnalism și Creație Literară „Dumitru Tinu”.
Această carte nouă de proză a lui Ion Toma Ionescu este articulată altfel decât celelalte. Textele de pe blogul autorului, cele mai multe pamflete politice, capătă, odată ordonate pe hârtie, cursivitatea paginii de jurnal. Amprenta identității virtuale se dizolvă în literatură. Observațiile curente sunt dependente de nervii politicii la zi, pe care Ion Toma Ionescu îi preia, aproape empatic, pentru a-i fixa în carte, ca într-un insectar pervers, între ghilimele și cu indicarea sursei. Reacțiile cetățeanului Ion Toma Ionescu sunt păstos-ironice și autoironice, trădând drama românului care vede și înțelege, incapabil însă, în primul rând structural, să ia atitudine și altfel decât comentând de la marginea cercului, a cetății, a cuibului de viespi. Pasta lexicală este una savuros-literară, mai cu seamă atunci când se lasă furat de condei și evadează în proza poetică pe care o stăpânește atât de bine. Viața cotidiană – de acasă, de la bloc, de pe stradă, viața de la televizor și viața din amintire, prețioasă ca o medalie – toate cele trei niveluri, așadar, care-i construiesc orizontul de penumbră, dar și de așteptări –  sparg formula blogului, piesele rezultate, aparent lăsate de izbeliște, împreunându-se, cu de la sine putere, în ceea ce autorul numește „Jurnal din anul Apocalipsei”.
Anul 2012 – „cel mai important an după 89 încoace, cel mai dens în evenimente politice cu efecte pe termen lung și schimbări profunde…, încheiat cu victoria zdrobitoare a USL împotriva unei opoziții slabe…” (Dan Tapalagă, „Hot News”) – are un profil particular în cartea lui Ion Toma Ionescu. În rezonanță cu prevestita Apocalipsă cosmică, trecut prin filtrele unei imaginații cu reflexe romantice, Anul 2012 reușește să fie un personaj interesant, poate cel mai complex dintre cele create până acum de scriitor.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii