Web Analytics

La Radic Star, drumul spre renaştere a început deja

de | 17.12.2015 16:03 | Politica si Administratie

# După incendiul care a mistuit fabrica de la Ștefănești, o parte din producție va fi reluată în câteva luni în fosta fabrică Agofloris, cumpărată în octombrie 2011

Există viață și după dezastre la Radic Star. După incendiul din noaptea de 2 spre 3 decembrie care a distrus fabrica de la Ștefănești – cea mai mare fabrică de mezeluri din Argeș, patronul Gheorghe Dicu a început, alături de familie și echipa sa de angajați, drumul spre renaștere. Iar semnele și semnalele sunt mai numeroase în acest sens.

Nu intenționează să dea afară angajații

Valoarea pagubei este una uriașă, de 10 milioane de euro, în condițiile în care au ars hala de producţie pe circa 5.000 mp suprafaţă, 4.000 tone materie primă, instalaţii şi utilaje, dar şi acte, precum şi hala abatorului pe aproximativ 1.400 mp, utilaje ale instalaţiilor de lucru şi 50 tone materie primă. Din fericire – dacă se poate spune așa – totul era asigurat.
Surse apropiate ne-au declarat că patronul Gheorghe Dicu a luat deja legătura cu o firmă de specialitate pentru a negocia cu firma de asigurări. O țintă ar fi ca firma de asigurări să preia măcar ratele creditelor pe care Radic Star le are în derulare.
Din câte am aflat, managerul de la Radic Star nu intenționează să facă disponibilizări în rândul celor peste 300 de angajați. O parte dintre aceștia vor debarasa și curăța ceea ce a rămas după incendiul devastator, iar altă parte va fi mutată la Ștefănești la fosta fabrică de mezeluri Agofloris. Gheorghe Dicu, a cumpărat în octombrie 2011 clădirile fostei fabrici de mezeluri Agofloris din Ştefăneşti-Valea Mare, scoase la licitaţie de o bancă, în urma insolvenţei. Pe fosta fabrică Agofloris, patronul Radic Star a dat 13 miliarde de lei. Practic, de la această fostă fabrică, tot de mezeluri, ar urma să înceapă renașterea afacerilor Radic Star. Ca soluție de avarie, se intenționează în primă fază refacerea fabricii și introducerea ei în circuit. În acest sens, se speră ca în două-trei luni să se reia producția în noua hală ce va fi reabilitată la fosta fabrică Agofloris. De altfel, George Marius Dicu, băiatul patronului Radic Star, stă zi de zi acolo și se ocupă ca lucrările se meargă fără sincope.

Menținerea cotei de piață, o prioritate

O prioritate pentru Radic Star este menținerea cotei de piață. Firma e lider pe piața de mezeluri din județ, avea înainte de incendiu o capacitate de producție de 300 de tone pe zi și se extinsese și în județele adiacente, având în plus piață de desfacere și în marile lanțuri de magazine din sudul țării.

Ferma de porci de la Rătești, neatinsă

Mai trebuie spus că Radic Star mai deține un complex de creștere a porcilor în satul Ciupa Mănciulescu din comuna Rătești, complex administrat de Marius George Dicu. Ferma de porci, beneficiară a două proiecte finanțate cu succes din fonduri europene, a fost lăudată în această primăvară, cu ocazia vizitei a doi comisari europeni.
Este vorba de Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan și de Corina Crețu, Comisarul European pentru Politici Regionale. În Suinprod Radic s-au investit 2.000.000 de euro, jumătate fonduri europene. Are trei hale și o fabrică de nutrețuri combinate pentru animale. Din fericire, aici nu sunt probleme.

Gheorghe Dicu, luptătorul care a căzut și s-a ridicat de o sută de ori

Toți cei care au stat de vorbă cu patronul Gheorghe Dicu în ultima vreme spun că acesta are un tonus de luptător. De altfel, Gheorghe Dicu este – dacă ne raportăm la numeroasele drame și lovituri ce l-au afectat în ultimii zece ani – cel mai puternic om de afaceri din județ ca mental. Omul care a căzut și s-a ridicat de o sută de ori.
Prima și cea mai mare nenorocire a căzut pe capul său și al familiei în vara anului 2005, când fiica şi nepoata sa şi-au pierdut viaţa într-un teribil accident de circulaţie produs pe Autostrada A2, în timp ce se întorceau de la mare. În aceeaşi perioadă, Gheorghe Radu, asociat cu Dicu în afacerea Radic Star, a făcut infarct și a murit în staţiunea bulgară Albena, unde bărbatul în vârstă de 60 de ani îşi petrecea concediul împreună cu familia. Apoi, în noiembrie 2008, magazinul pe care Radic Star îl deţine chiar la intrarea în Ştefăneşti, după podul peste Râul Doamnei, a fost spart şi din interior au dispărut bonuri valorice şi 7.000 lei. După câtva timp spărgătorii au fost identificaţi, condamnaţi şi trimişi la puşcărie. În fine, în luna mai a acestui an, Radic Star a fost jefuită de 160.000 lei. Banii, care reprezentau avansul pentru muncitori, au fost furaţi dintr-un seif aflat într-unul dintre birouri, pe care hoţii l-au spart cu o bormaşină. Până la această dată autorii jafului n-au fost descoperiţi, iar poliţia nu spune nimic.

Fabrica fusese construită din fonduri europene

Fabrica „Radic Star” a fost înfiinţată în 1993, era construită din fonduri europene, avea o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei şi asigura peste 300 locuri de muncă. De asemenea, achiziţiona circa 60.000 de porci de la crescători din Argeş.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii