Web Analytics
scris joi, 26.10.2023

La Memorialul „Închisoarea Piteşti”. Expoziţia internaţională „Gulagul European”

La 21 octombrie, la Memorialul „Închisoarea Pitești” a avut loc deschiderea expoziției internaționale „Gulagul European”. Evenimentul a debutat cu o dezbatere despre sistemul de închisori comuniste din Europa, la care au participat Łukasz Kamiński (istoric și curator al expoziției), Clara Mareș (istoric) și Wojciech Bednarski (curatorul expoziției).
A urmat vizionarea documentarului artistic „Binecuvântată fii, închisoare” (film centrat pe detenția feminină din perioada comunistă). A fost prezent și regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, cunoscut pentru filmele sale artistice și documentare bazate pe realitatea detenției politice.
După film, a avut loc o întâlnire inedită cu două supraviețuitoare ale detenției politice, Galina Răduleanu și Nina Moica, seara încheindu-se cu vizitarea expoziției internaționale și a Memorialului „Închisoarea Pitești”. Intrarea la eveniment a fost liberă.

La Memorialul „Închisoarea Piteşti”. Expoziţia internaţională „Gulagul European”

Expoziția „Gulagul European” își propune să facă lumină asupra narațiunii, adesea trecută cu vederea, a rețelei de lagăre de tip sovietic care a fost creată în Europa Centrală și de Est după cel de-Al Doilea Război Mondial. E concentrată, în mod special, pe istoria sistemelor de lagăre de muncă forțată din cadrul țărilor care au fost fie dominate, fie ocupate de regimuri comuniste din Europa, precum Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia și Moldova. Prin aprofundarea experiențelor acestor națiuni, se încearcă descoperirea poveștilor și experiențele indivizilor care au fost supuși acestor sisteme opresive de lagăre. Expoziția este alcătuită din mai multe panouri care analizează diferite aspecte ale sistemelor de Gulag sovietice și europene.

În fine, expoziția este rezultatul unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul „Închisoarea Pitești” a contribuit la expoziție cu informații despre sistemul carceral din perioada comunistă în România.
Proiectul a fost făcut posibil prin contribuția Poloniei la memoria victimelor regimurilor totalitare la nivel european. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone și de Fundația Națională Poloneză. Curatori: Łukasz Kamiński și Wojciech Bednarski. Autori: Maria Axinte, Wojciech Bednarski, László Bíró, Detelina Dineva, Miha Drobnič, Toomas Hiio, Georgely Isó, Alin Mureșan, Peeter Kaasik, Łukasz Kamiński, Joanna Kumor, Luljeta Lieshanaku, Greta Paskočiumaitė, Jerguš Sivoš și Domokos Szokolay.

Citește și „Interior”, de Constantin Fântâneru, o condamnare la singurătate

Citește și Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziţia „Epica Imaginii”, de Nicolae Alexi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *