Web Analytics

La Dacia e un robot la 22 de oameni. Şi totuşi, noul şef al uzinei anunţă un val de angajări

de | 17.05.2018 09:51 | Economie

20 doucerain# Antoine Doucerain i-a invitat pe ziarişti să vadă ce mai e nou pe platforma de la Mioveni

De doi ani nu mai organizase Dacia o vizită în uzină cu ziariștii, de pe vremea când director general era Nicolas Maure. Acum a venit un nou PDG, e vorba de Antoine Doucerain, un bun prilej ca jurnaliștii să-l cunoască și să treacă în revistă împreună ce s-a mai schimbat pe platforma de la Mioveni.

Primul stop a fost în uzina mecanică și de șasiuri, aproape complet automatizată după cum am observat. În 2017, aici s-au produs 930.000 motoare pe benzină din clasa Energy TCe 90 și 1.6 MPI, 630.000 de cutii de viteză și 1.271.000 șasiuri.
20 01„Vă vorbesc de cinci minute și deja am produs 6 mașini”,  și-a întrerupt la un moment dat discursul noul boss de la Dacia, semn că la Mioveni producția merge contra cronometru. Antoine Doucerain a pus accent pe calitatea forței de muncă, subliniind că oamenii sunt cea mai importantă resursă a Daciei, însă nu a uitat să adauge și că, în prezent, pe platformă sunt operaționali 800 de roboți. Prin urmare, a adăugat Doucerain, uzina Dacia este o companie globală, o uzină a viitorului. Programul a inclus în continuare vizite în secțiile presaj, caroserie, montaj general. În cifre, dacă în 2004 vânzările Dacia la nivel mondial erau de 100.000 de unități, în 2017 au atins cifra record de 655.674. Impresionant, nu? Dar ca să se ajungă aici a fost nevoie de 2,7 miliarde euro investiți, între 2000-2017. Ce m-a izbit, ca ziarist, a fost faptul că, dacă acum doi ani în secția de presaj știam anumite sectoare unde lucrau oameni, am văzut că în prezent ele au fost populate, dacă se poate spune așa, cu roboți. Semn că viitorul implică automatizare, iar asta înseamnă și un număr sporit de roboți. Dacă avem în vedere că pe platforma de la Mioveni lucrează acum 17.700 de oameni, o cifră importantă, să recunoaștem, înseamnă că la Dacia există un robot la 22 de salariați. Dar, ca să fim corecți până la capăt, noul director general i-a anunțat pe ziariști și ca  Dacia va face în viitorul apropiat tot mai multe angajări, semn că e nevoie de forță de muncă calificată.

20 robotul UVDronePrin urmare, nu e niciun pericol ca Robocop să înlocuiască pe termen scurt și mediu omul la Mioveni. Și cum noi am aflat, neoficial, că centrala de la Paris a aprobat ca începând cu 2019 producția de la Mioveni să crească, de la 340.000 mașini în prezent, până la 400.000, e clar că directorul general nu ne-a vândut gogoși și că suplimentarea producției va implica și suplimentarea  forței de muncă. Iar targetul e ca, în 2020, la Dacia să se fabrice 75 de mașini pe oră, față de 62 în prezent. În concluzie, e treabă serioasă la Dacia! De asta vreau să vă asigur, fiindcă asta am și văzut marți, 15 mai, când noul director general i-a invitat pe ziariști să viziteze uzina.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii