Web Analytics

Jurnalul de Argeş universitar

de | 7.03.2018 20:04 | Jurnalul Universitar

18 sergiu nicolaescu# S-a stins din viaţă Sergiu I. Nicolaescu, părintele specializării Jurnalism de la UPIT

Pe 4 martie, după o lungă suferință, s-a stins din viață domnul conferențiar universitar doctor Sergiu I. Nicolaescu, o personalitate polivalentă, cu o bogată activitate literară, gazetărească și didactică, cu un parcurs profesional remarcabil, pe măsura pregătirii și a seriozității domniei sale. Sergiu I. Nicolaescu, părintele specializării Jurnalism de la Universitatea din Pitești, a înființat acest program de licență în anul 2000, cu sprijinul altor profesori vizionari, precum Nicolae Barbu, în ciuda greutăților vremii, cu resurse insuficiente, dar cu o dorință imensă de a dezvolta și la Pitești o școală de gazetărie.  Conducerea Universităţii din Piteşti şi a Facultăţii de Știinţe ale Educaţiei, Știinţe Sociale și Psihologie îşi exprimă regretul profund pentru pierderea unui reprezentant de seamă al comunităţii academice piteştene.

Scurtă biografie

Sergiu I. Nicolaescu s-a născut la 27 ianuarie 1942, în Folești, judeţul Vâlcea. A absolvit Liceul teoretic din Horezu (1959) şi Facultatea de Limba şi literatura română din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1964).
Doctoratul în Filologie a fost susținut în anul 1984, avându-l drept conducător ştiinţific pe profesorul Dim. Păcurariu. Şi-a început cariera ca profesor la Şcoala Brezoi (1964-1965), apoi a fost: metodist la Palatul Culturii Piteşti (1965-1967), referent literar la Teatrul „Al. Davila” din Pitești (1967-1968), redactor cultural, secretar general de redacţie la ziarul Secera şi ciocanul din Piteşti (1968-1972), secretar general de redacţie, redactor-şef adjunct şi redactor-şef al revistei Argeş (1972-1990).
Redactor la Editura Vlasie (1990-1991), redactor-şef al revistei Cultura (1990-1995), editor şi conducător al publicaţiilor Lumină lină (1990-1994), Dor (1990), Păstorul Ortodox (1995-1996), redactor asociat la revista Calende, colaborator permanent al Editurii Paralela 45. Cercetător ştiinţific (1995-2003) la Muzeul Judeţean Argeş. Din anul 2000 a fost lector, conferențiar universitar şi şef al Catedrei de Jurnalism şi Comunicare din cadrul Universităţii din Piteşti, ulterior prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane.
Dintre cărţile publicate, amintim: Solaritatea poeziei româneşti – istoria unui motiv literar (Editura Paralela 45, Piteşti, 1997), Literatura văzută de la Piteşti (Piteşti, 1999), Rugăciunile poeţilor (Editura Paralela 45, 2000), Local şi naţional (Editura Euro, 2002), Introducere în istoria culturii românești (2003), C. Dobrescu-Argeş. În toiul furtunii.
Discursuri parlamentare (antologie, studiu introductiv, Piteşti, 2004), Incursiuni în istoria presei românești (2004), Dicţionar subiectiv de literatură. ARGEȘ (2012).

*** *** ***

Clasare remarcabilă la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang  pentru Clubul Sportiv Universitar Piteşti

18 campioniJO 01Cosmin Atodiresei și Ștefan Musei, reprezentanți ai Clubului Sportiv Universitar  Pitești, s-au clasat pe locul 19, în proba de dublu masculin din cadrul concursului de sanie, la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang.

Băieții sunt la prima participare  la competiţia supremă a sporturilor de iarnă.
„În momentul în care am auzit că suntem calificați la Pyeongchang, am fost foarte bucuroși. Asta a însemnat că munca pe care am făcut-o nu a fost în zadar”, a spus Cosmin, pilotul saniei.
Pe pârtia de la Pyeongchang, când au luat startul, au avut un singur scop „ne-am concentrat să facem coborârea cât mai curată și să obținem cel mai bun timp”.
„Cel mai important în sanie este să reușești să dezvolți o viteză cât mai mare și să menții sania pe linia optimă cu cât mai puține corecții. În proba de dublu cel mai important lucru este sincronizarea între pilot și copilot”, a declarat Ștefan, copilotul.
Ambii sunt din Vatra Dornei, dar studiază la Universitatea din Pitești. Practică acest sport de când se știu și l-au moștenit din familie. Cosmin Atodiresei spune că pasiunea pentru acest sport o are de când era mic, îl practica sora acestuia și mergeau împreună la antrenamente.
Ștefan Musei practică sania de la vârsta de 10 ani, fiind un sport familiar, în trecut, și tatăl, dar și de unchiul său fiind medaliați la nivelul campionatelor naționale. Activitatea sportivă și-a început-o la Clubul Sportiv Școlar din Vatra Dornei. Pentru ei, acest sport nu este doar pasiune, este modul lor de viață, serviciul lor. „Sportul de performanță a devenit o activitate full time deoarece avem două  antrenamente pe zi, iar singurul lucru pe care îl putem face între acestea este un mic pui de somn”, spune Ștefan.
Urmatoarea competiție la care vor participa este etapa din Cupa Mondială ce se va desfășura în luna noiembrie.
Iulia LIŞMAN, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Profesori japonezi, în vizită la UPIT

18 japonezi02Cu ocazia Simpozionului Științific Internațional Româno-Japonez, Universitatea din Pitești a fost vizitată de o delegație japoneză, reprezentată de doi profesori: Masashi Koyama și Masafumi Fukumori, din cadrul Fukui University of Technology și, respectiv, Kyoto Career College of Foreign Languages, Japonia.

Veniți din „Țara Soarelui-Răsare”, cei doi mesageri au adus cu ei valorile sistemului educațional japonez și au prezentat noul proiect academic privitor la dezvoltarea resurselor umane din România și Japonia. Acest proiect urmărește întărirea colaborării dintre cele două țări, descoperirea limbii și culturii japoneze, dezvoltarea personală a participanților, dar și un schimb de experiențe pe plan cultural și academic. Tot în cadrul acestui proiect va fi organizat un concurs de prezentări online la care se pot înscrie elevii din Argeș, studenții UPIT și cei din Japonia.        
Unul dintre cei doi invitați, Masashi Koyama, din cadrul Fukui University of Technology a prezentat universitatea în care activează și pilonii sistemului educațional japonez: Educație pentru specializare, Educație prin arte libere si Instruirea educațională. Profesorul Masashi Koyama, printre detaliile de organizare a universității, a menționat că dacă poți privi o problemă din mai multe unghiuri, atunci poți trăi bine, aceasta fiind una dintre valorile transmise studenților japonezi.
Rectorul Universităţii din Pitești, conf. univ. dr. Dumitru Chirleșan s-a arătat impresionat de informațiile transmise de invitații japonezi: „Iată, cu niște taxe de 10.000 de dolari/an și fără suport guvernamental, 50% din populația școlară japoneză merge la școală după terminarea liceului. Japonia este una dintre cele mai dezvoltate țări. Dacă ne dorim o dezvoltare extraordinară, poate ar fi bine să luăm și noi ideile lor fundamentale.”
La această întâlnire au fost prezenți și membri ai Asociației Româno-Japoneze de Educație și Știință A. R. J. E. Ș., unul dintre organizatorii evenimentului.
Mari TUDOR, Jurnalism, Anul II

*** *** ***

„Mărţişorul Centenar”, la UPIT

18 martisorStudenții de la Horticultură aduc primăvara cu mărțișoare handmade. Până în data de 9 martie, holul Rectoratului va găzdui o expoziție de mărțișoare lucrate manual, cu pricepere și dăruire, de către studenții de la specializarea Horticultură, din cadrul Universității din Pitești.
Îndrumați de cadrul didactic, lector univ. dr. inginer Florina Uleanu, studenții au realizat mici simboluri ale primăverii din crenguțe, textile sau materiale reciclabile, pe care le-au ornat cu semințe, flori uscate si boabe de cafea.
Abilitățile practice ale tinerilor studenți au fost apreciate de rectorul UPIT, conf. univ. dr. Dumitru Chirleșan: „Studenții noștri nu sunt numai viitori buni ingineri horticoli, ci sunt și suflete generoase, gata să ofere lucruri frumoase.”
Printre mărțișoarele aflate la expoziție se numără broșe cu flori, inimioare, căsuțe în miniatură, omuleți din ață albă și roșie, dar și felicitări. Nu este pentru prima dată când studenții din cadrul specializării Horticultură reușesc să creeze lucruri frumoase din câteva materiale accesibile tuturor. În luna decembrie a anului trecut, aceștia au realizat ornamente decorative festive.
Mari TUDOR, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Profesori străini la Universitatea din Piteşti pentru a marca Săptămâna Internaţională ERASMUS

Universitatea din Pitești a fost vizitată, în perioada 26 februarie-2 martie, de cadre didactice din Albania, Azerbaijan, Japonia, Republica Moldova, Rusia și Ucraina, pentru a susține o serie de prelegeri în diverse domenii de interes pentru studenți și pentru a stabili noi modalități de cooperare între universități.
Evenimentul  International Erasmus Week  este al treilea de acest gen pe care biroul de Relații Internaționale îl organizează ca parte a proiectului de mobilități academice și studențești, câștigat de Universitatea din Pitești anul trecut, cu 28 de universități din 11 țări situate în afara spațiului UE.
Mădălina STROE, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Un nou program de studiu la UPIT, licenţă în limbaj mimico-gestual

Universitatea din Pitești se dezvoltă din ce în ce mai mult în plan academic. Dacă în decembrie a obținut  autorizaţie de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), pentru Colegiului Terțiar Nonuniversitar, acum s-a aprobat în Consiliul de Administrație inițierea unui nou program de studiu. „Vom face licență în limbajul mimico-gestual, vine pe filiera legislației europene și va fi a doua limbă obligatorie la nivel european”, a declarat rectorul Universităţii din Pitești, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan.
Începând cu noul an universitar 2019-2020, studenții vor avea posibilitatea să se înscrie la acest program de licență, extrem de util celor care doresc o meserie la mare căutare, în cel mai scurt timp.  Există un proiect de lege în Parlamentul României, iar după ce va fi votat, limbajul semnelor va fi recunoscut în România, iar institutiile statului vor avea la dispoziție cinci ani să-și asigure serviciile unui interpret al limbajului mimico-gestual.
Iulia Lişman, Jurnalism, anul II

Rubrică realizată în parteneriat cu Universitatea din Piteşti

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii