Web Analytics
scris joi, 20.04.2023

Istoricul Mircea Stănescu şi reeducarea de la Piteşti

Mircea Stănescu (n. 1968) este absolvent al Facultății de Filosofie a Universității București (1994) și doctor al aceleiași Universități (1999). A făcut stagii de cercetare în istorie contemporană și științe politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Etudes Politiques (1999–2002) și Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent, este (doar) arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Naționale ale României. Este autorul trilogiei „Reeducarea în România comunistă” (2010–2012), „Procesele reeducării. 1952-1960” (2021), „Procesele reeducării, statul și dreptul – instrumente de represiune ale României comuniste” (2008, împreună cu regretatul avocat Titică Predescu), „Documentele reeducării” (trei volume”) și al lucrării „The Reeducation Trials in communist Romania, 1952–1960” (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).

Istoricul Mircea Stănescu şi reeducarea de la Piteşti

Trebuie spus că Mircea Stănescu este singurul istoric din România care a participat, din 2001 încoace, alături de organizatorii Ilie Popa și Sergiu Rizescu, la toate simpozioanele desfășurate sub egida „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”, cărțile sale fiind rodul conferințelor prezentate. În plus, este recunoscut ca fiind cel mai bun specialist în problemele reeducării de la Pitești (și nu numai), o autoritate în materie.
Iată că, la începutul acestei luni, Mircea Stănescu a publicat volumul al treilea din „Documentele reeducării”, volum ce va fi lansat la Centrul Cultural Pitești după Sărbători. În 25 de ani de cercetare a reeducării a studiat zeci de mii de pagini de arhivă, volumele publicate până acum reprezentând doar vârful aisbergului unei activități proteice.

Citește și Mircea Bârsilă, un vis cu Mihai Eminescu

Citește și Cum i-a cunoscut Benedict Popescu pe Mircea Dinescu, Marin Preda şi Fănuş Neagu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *