Web Analytics

Cum i-a cunoscut Benedict Popescu pe Mircea Dinescu, Marin Preda şi Fănuş Neagu

de | 7.04.2022 11:46 | Actualitate, Cultură

Benedict Popescu, născut la Vulturești în 1950, deși doctor în fizică, a reușit, toată viața, să împace pasiunea pentru muzică, înnăscută, cu cercetarea științifică. A învățat singur să cânte la diverse instrumente – fluier, ocarină, vioară, muzicuță, theremin (instrumentul pe care nu-l atingi), dar și din voce. În timpul facultății a cântat la fluier într-o orchestră populară, dar adevăratul debut se produce în 1974, când are înregistrări, ca folkist, la radio și televiziune. Pe lângă chitară, ca toți ceilalți folkiști, se acompania și la ocarina sa de lut.
În 1975, un prieten, Gabriel Stănescu, îi semnalează o poezie frumoasă ce se pretează la a fi pusă pe muzică. Era poezia „Aici”, de Mircea Dinescu.

Citește și Ziua Drapelului Național, celebrată la Pitești. Prefectul, primarul și alți reprezenanți ai județului au fost prezenți la eveniment

Benedict Popescu a descoperit că poezia se potrivește „ca o mănușă” cu ideea sa muzicală. A înregistrat piesa în studioul Televiziunii Române, având ca maestru de sunet pe Paul Enigărescu. Curând după aceea, pentru o emisiune TV a făcut și partea de imagine – filmând în Parcul Libertăţii. Pe atunci, Mircea Dinescu își desfășura activitatea la Casa de Creație de la Mogoșoaia. Când a aflat data de difuzare a piesei în programul TV, a reușit să facă rost de numărul de telefon al lui Mircea Dinescu și l-a invitat să urmărească emisiunea. După difuzare, l-a sunat din nou și i s-a părut „plăcut impresionat”. Dinescu l-a invitat la Mogoșoaia, la un pahar de vin bun. Așa i-a întâlnit pentru prima dată pe poetul Mircea Dinescu și pe alți mari scriitori, precum Marin Preda, Fănuș Neagu sau Mircea Micu.

Citește și Câmpulung. Judele Brașovului prezent în municipiu, la celebrarea a 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole