Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean și al PSD Argeș, susține că România nu a avut cotă unică de impozitare și vine cu niște propuneri pentru a reduce povara fiscală suportată de contribuabilii cu venituri mici și medii.
„Răsună în spațiul public o mulțime de opinii ale «specialiștilor» pe pachetul de măsuri economico-sociale pentru care guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament. Am tot auzit diverse voci de „finanțiști”, de reprezentanți ai mediului privat sau oameni politici că acest pachet înseamnă dispariția cotei unice de impozitare. Care cotă unică de impozitare când, încă de când a fost introdus impozitul de 16% (în timpul guvernării PDL-PNL), în 2005, au apărut și scutirile sau excepțiile?
Or, ca să citez din economistul de dreapta Gabriel Biriș, ex-secretar de stat în timpul guvernării USR, era vorba despre o cotă «mioritică», nu o cotă unică! Și așa a rămas până acum, dar cu mult mai multe excepții sau reduceri introduse de-a lungul timpului!
În esență, România nu a avut niciodată o cotă unică! Rămân la ideea că trebuie să adoptăm sistemele din țările dezvoltate din Europa și să ne îndreptăm spre impozitarea progresivă, pentru că ceea ce avem noi acum este inechitabil şi deci imoral, povara fiscală fiind suportată aproape exclusiv de contribuabilii cu venituri mici şi medii”.
Și a mai adăugat: „Și nu, nu lovim în IT-iști! Ei vor plăti impozitul pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei. De asemenea, ei pot opta să nu plătească contribuția la Pilonul II de pensii. În ceea ce privește sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, angajații vor plăti contribuția la sănătate (CASS)”.
M.S.
Citește și Ion Mînzînă: „Cel puţin pensiile mici vor creşte!”
0 Comentarii