Web Analytics

Ion Mînzînă, despre reabilitarea Cetății Poenari: „E obligația morală față de județ și turismul românesc”

de | 28.07.2021 14:55 | Actualitate, Politica si Administratie

Marți-27 iulie, s-a semnat contractul de proiectare și execuție pentru conservarea și consolidarea Cetății Poenari, monument de categoria A, de importanță națională și internațională.  Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor SC EURAS SRL – SC ARHING S.R.L. Valoarea totală a contractului este de 20.133.693,14 lei cu TVA, din care contribuția Consiliului Județean este mai mare decât cea a fondurilor europene. Trei luni trebuie să dureze proiectarea și 16 luni – execuția. „Se va lucra pe tot ce înseamnă consolidare. Să nu uităm că unul dintre ziduri e destul de afectat și riscam, la un moment dat, să se prăbușească o parte din zid. Deci, în primul rând, vorbim de o consolidare susținută a cetății și de o punere a ei în valoare și din punct de vedere turistic și vizual”, a spus Adrian Bughiu- vicepreședintele CJ Argeș, în cadrul conferinței de miercuri-28 iulie- de la CJ Argeș. Adrian Bughiu a precizat că vor fi refăcute și ziduri ale cetății, dar vor fi marcate elementele autentice.

Citește și Proiectul privind „Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a fost semnat

Legat de discuția pe care a avut-o cu reprezentanții firmelor care se vor ocupa de consolidarea cetății, Ion Mînzînă- președintele CJ Argeș a spus: „Le-am explicat că e ultimul tren pe care îl mai putem prinde. Știau lucrul acesta. Experiența lor în tot ce înseamnă reabilitare mă face să fiu optimist. Mi-au spus să stau liniștit, că voi vedea câtă seriozitate manifestă în a duce la bun sfârșit acest proiect, care ne-a creat atâtea dificultăți. La un moment dat a trebuit să chemăm din nou un nou grup de experți pentru reanalizare. Primul proiect era făcut, din cauza legislației, din casă. După aceea ne-am confruntat cu problema firmei italiene. După aceea ne-am confruntat cu acele opinii ale unor consilieri, că nu mai trebuie să facem acest monument. CJ vrea să ducă la bun sfârșit acest obiectiv, e obligația noastră morală față de județ și față de turismul românesc. Sper ca această firmă să meargă cu aceeași seriozitate până la finalul acestui proiect”.

Citește și Bombă! S-a reziliat contractul pentru Cetatea Poenari. Italienii au depus garanţia de bună execuţie în… copie şi pe… Whatsapp

În cel mult 2 săptămâni, reprezentanții Consiliului Județean Argeș promit că vor semna și proiectarea și execuția proiectului pentru Drumul Județean 503. „Am avut probleme legate de cadastru. Ne-am trezit în situația în care cetățenii au fost puși în posesie undeva în mijlocul drumului. (..) Când cetățenii au cerut să li se dea proprietățile, la nivelul instituțiilor care se ocupă de acest lucru, s-au trezit că limita de proprietate este undeva în mijlocul drumului. Nu este un caz unic în România. În toate comunele. Încercăm să le rezolvăm pe cale amiabilă. Au întârziat lucrările pentru că nu putem da o semnătură prin care să înceapă lucrarea pe o proprietate privată”, a explicat Ion Mînzînă. CJ Argeș are în implementare 12 proiecte cu fonduri europene în acest moment.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii