Web Analytics

Bombă! S-a reziliat contractul pentru Cetatea Poenari. Italienii au depus garanţia de bună execuţie în… copie şi pe… Whatsapp

de | 25.04.2019 13:47 | Dezvăluiri

# Mai mult, firma de asigurări din Londra la care sicilienii au depus garanția e… inactivă de doi ani # În plus, Sandro Furno, administratorul uneia dintre firmele din asociere, e cercetat în Italia pentru o bancrută frauduloasă de 4 milioane euro

Reabilitarea Cetății Poenari, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Argeș, se amână din nou. Asta după ce Consiliul Județean Argeș tocmai a reziliat contractul cu firma italiană care câștigase licitația. Notificarea de reziliere a contractului de lucrări a fost transmisă pe 22 aprilie, pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, mai precis nedepunerea garanției de bună execuție a lucrării și nedepunerea contractelor de asigurări. Și asta după ce reprezentanții Consiliului Județean au descoperit mai multe nereguli.

Testa Building SRL trebuia să depună documentul original în termen de cinci zile și n-a făcut-o

Pe 5 aprilie, în urma finalizării procedurii de achiziții publice, contractul fusese semnat cu asocierea dintre Testa Building S.R.L., Dacia Building Structures Structures S.R.L., Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Groma Societa Di Ingengneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, reprezentată ca lider de asociere prin TESTA BUILDING SRL. La toate cele patru firme, administratorii sunt italieni. Valoarea contractului era de 7,5 milioane lei. Și, deși contractul este unul cât se poate de tentant și serios, niciuna dintre firmele de construcții cu experiență în reabilitarea unor obiective similare nu s-a înscris cu vreo ofertă. Cine știe, poate că la următoarea procedură se vor înscrie și firme românești serioase.
Concret, iată care au fost motivele pentru care a fost reziliat contractul. Firma câștigătoare trebuia să trimită asigurarea privind executarea viitoarelor lucrări în original, numai că a făcut-o în copie și pe… WhatsApp. Testa Building SRL trebuia să depună documentul original într-un termen de cinci zile, numai că nu a făcut-o nici după două săptămâni. Iar conform reglementărilor, nedepunerea documentului mai sus-menționat în original este o clauză de reziliere.
Și a mai fost o altă problemă constatată de specialiștii din cadrul CJ Argeș. Cei de la Testa Building au depus garanția de bună execuție la o firmă de asigurări din Londra care era… inactivă de doi ani.

Procurorii din Sicilia au deschis dosar în 2017 pentru administratorul uneia dintre firmele din asociere

Iar problemele și suspiciunile nu se opresc aici. Sandro Furno (34 de ani), administratorul uneia dintre firmele din asocierea ce câștigase licitația pentru reabilitarea Cetății Poenari (Dacia Building Structures), este cercetat în Italia alături de tatăl și fratele său pentru bancrută frauduloasă, valoarea prejudiciului fiind de 4 milioane euro, iar dosarul este deschis în 2017.
Concret, Sandro Furno, tatăl și fratele său dețineau o firmă în Sicilia, mai exact în Catania – Betoncat – ce fusese declarată în faliment de către Tribunalul din Catania pe 1 decembrie 2016. Între 2008 și 2015, firma avusese o cifră medie anuală de afaceri de 10 milioane euro. Procurorii i-au trimis în arest la domiciliu pe cei trei, punând sechestru pe bunuri în valoare de 4 milioane euro și acuzându-i că, ”timp de cinci ani, ca administratori ai Betoncat, au operat ca și cum firma nu ar fi prezentat un echilibru economic ireparabil, agravând eșecul prin reducerea artificială a costurilor și prin recunoașterea unor venituri inexistente mai mari”. Tot procurorii mai spun: ”Suspecții nu au recurs cu ușurință la instrumentele pe care le oferă sistemul nostru juridic companiilor în criză, continuând astfel să funcționeze în detrimentul altor companii, statului și lucrătorilor săi”.

Administratorul public al județului anunță că procedura de licitație pentru Cetatea Poenari s-a reluat

Procedura pentru licitația privind reabilitarea Cetății Poenari s-a reluat începând de marți, 23 aprilie. În afară de acest contract, Consiliul Județean Argeș are în derulare contractul de servicii de elaborare a studiului de fezabilitate pentru investiția ”Amenajare cale de acces mecanizată Cetatea Poenari”, proiect complex prin care se dorește realizarea unui mijloc de transport al turiștilor către cetate printr-o instalație pe cablu.
După cum precizează Maria Dinu, administrator public al județului Argeș, ”asociat acestei instalații pe cablu se vor realiza spații de parcare pentru autobuze, microbuze și turisme, se vor amenaja grupuri sanitare publice și un punct de informare turistică, zonă de alimentație publică, un loc de luat masa interior și exterior, magazine de comerț cu amănuntul. Parcarea va fi amenajată paralel cu DN 7C, la cote de nivel aproximativ egale cu cele de pe carosabil. Capacitatea parcării va fi de 76 locuri pentru autoturisme și 7 locuri pentru autocare. Având în vedere faptul că la acest moment nu este finalizat studiul de fezabilitate, nu deținem un deviz general al investiției pentru a vă putea comunica valoarea exactă a investiției, însă, din estimările proiectantului, costurile de realizare se vor ridica la aproximativ 30 milioane lei”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii